Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Slik skal Apple og plateselskapene tjene penger på piratkopiert musikk

Strømmer alt du har fra nettskyen.

ICLOUD: Apples nettskybaserte tjeneste, iCloud, strømmer musikken du har i biblioteket ditt - også den piratkopierte. Foto: SCANPIX
ICLOUD: Apples nettskybaserte tjeneste, iCloud, strømmer musikken du har i biblioteket ditt - også den piratkopierte. Foto: SCANPIX Vis mer

Da Apple-sjef Steve Jobs presenterte selskapets nye iCloud-tjeneste i går, handlet mye om hvor enkelt det blir å synkronisere alt innhold på dine epledingser trådløst, via Apples nye «nav» i nettskyen.

ICLOUD kombinerer funksjonalitet fra iTunes, App Store, Mobile Me og andre Apple-løsninger. Systemet sørger for eksempel for at et bilde du tar med din iPhone, trådløst og automatisk pushes til din PC eller Mac, iPad og andre epleenheter du måtte ha, slik at de ligger der og venter på deg.

Du har tilgang til alt, uansett hvilken enhet du bruker. Skulle et produkt bli ødelagt eller mistet, ligger innholdet og venter i nettskyen, klart til å overføres til en ny enhet.

Men hva med Apples posisjon som den ledende aktøren innen nettsalg av musikk?

JEG HAR TIDLIGERE SKREVET at iTunes med sin kjøpsmodell for album og enkeltelåter er i ferd med å gå ut på dato. Framtida ligger i strømming og abonnementsløsninger.  Men er dette den «Spotify-dreperen» noen hadde ventet på, og er den et tiltrekkelig kraftfullt svar til utfordreren Google Music?

Med høyere filkvalitet, lavere pris og en løsning som kjører i applikasjonen iTunes, snarere enn på web, bør det være enkelt for Apple å holde Google bak seg i musikkmarkedet.

Noen direkte utfordrer til Spotify, som fortsatt ikke er lansert i USA og store deler av verdensmarkedet forøvrig, er iCloud derimot ikke. Du får ikke tilgang til et globalt bibliotek med all musikk mellom himmel og jord. Det tror jeg Apple på sikt vil bli nødt til å tilby.

I mellomtida har Apple gjort noe annet smart.

VED Å INNGÅ lisensavtaler med tre av de fire store plateselskapene (en avtale med det fjerde, Universal, er trolig like om hjørnet) har Steve Jobs & co. muliggjort en løsning der all musikken i iTunes-biblioteket ditt strømmes til dine Apple-enheter.

Musikk du har kjøpt i iTunes strømmes automatisk og kostnadsfritt, mens du mot betaling kan få strømmet musikk du har fått inn i biblioteket på andre måter. Det skjer ved at biblioteket ditt «scannes og matches» (her må du frivillig oppgi enda en liten bit av ditt personvern, og Forbrukerrådet har allerede meldt seg på banen), slik at du får tilgang på tilsvarende album og enkeltlåter fra iTunes-basen på 18 millioner sanger.

Alt du fysisk trenger å laste opp, er musikk iTunes ikke klarer å matche.

Fordi iTunes Match ikke kan skille mellom musikk du har rippet fra cd, kopiert lovlig fra en venn eller anskaffet på ulovlig vis via fildelingstjenester, betyr dette at Apple også vil strømme din piratkopierte musikk - med plateselskapens velsignelse.

Matchingstjenesten, som først slippes til høsten med det nye mobile operativsystemet iOS 5, koster vel 150 kroner i året. Det er rimelig nok til at mange vil la seg friste.

Apple streamer fra skyen i 256 kbps oppløsning, også om kvaliteten på dien originalfiler er lavere. Det er bra nok for mange, men ikke for oss som foretrekker musikk i full cd-kvalitet eller høyere. Selv har jeg et bibliotek på et par Terabyte med FLAC-filer, og må nok fortsatt nyte mesteparten av min musikk utenfor Apples univers.

Apple har overbevist de store plateselskapene at det ikke nytter å begrense løsningen til musikkfiler som er kjøpt gjennom iTunes, og at de på denne måten vil få lisensinntekter fra musikk som allerede ligger på millioner av brukers datamaskiner, iPoder og iPhoner.

Enten den er skaffet til veie på lovlig vis eller ikke.