«Nytt på nytt» med Bård Tufte Johansen

Slik skal Bård endre «Nytt på nytt»

Skarpere satire og mindre koselig.

TAR OVER: Bård Tufte Johansen har planer for «Nytt på nytt». Foto: Siv Johanne Seglem / Dagbladet
TAR OVER: Bård Tufte Johansen har planer for «Nytt på nytt». Foto: Siv Johanne Seglem / DagbladetVis mer

(Dagbladet): - I «Nytt på nytt» sies det ofte ting som hadde blitt oppstuss i andre programmer, men som der bare blir oppfattet som koselig, sier komiker Bård Tufte Johansen til NRKs Kulturnytt fredag.

Programleder Jon Almaas loser sin siste «Nytt på nytt»-sending i kveld, og etter nyttår er det Tufte Johansen som tar over sjeffsstolen.

Overfor NRK antyder Tufte Johansen at programmet da skal få et litt røffere preg. Ambisjonen er skarpere satire.

- Jeg skal prøve å røske opp litt i det etablerte koselige, forteller komikeren.

Kritisert i England

«Nytt på nytt» er en fornorsket versjon av britiske «Have I Got News For You» som er inne i sin 52. sesong. Det engelske opphavet har tidligere fått kritikk for å ha mistet brodden og sin skarpe satire.

Tufte Johansen har faktisk ledet «Nytt på nytt» én gang før, nemlig den ene fredagskvelden Jon Almaas har vært borte fra innspilling. Det var i 2011, og Almaas var på familieferie i Florida.

«Nytt på nytt» har siden 1. januar 2000 gjennomsnittlig dratt over 1,1 millioner nordmenn til skjermen hver fredag kveld. Toppnoteringen er 14. november 2003 med 1,5 millioner seere.

Ledet 484 episoder

Det tilsier en markedsandel på hele 63 prosent i nesten to tiår. Det er altså ikke et lite ansvar som nå faller på Tufte Johansen.

Ifølge NRK har Almaas ledet hele 484 episoder gjennom 17 år. Dagbladet møtte programlederen i går kveld etter at kameralampene var slukket og hans siste «Nytt på Nytt»-innspilling var over.

- Nå skal jeg lære meg å spille panfløyte, munnharpe kan jeg allerede, men jeg kan alltids bli bedre, uttalte «fredagskongen» som starter i TV Norge etter nyttår.

Der skal han utvikle sitt eget programkonsept, ifølge programdirektør i Discovery Networks Norway, Eivind Landsverk.

KONGEN ABDISERER: I kveld hadde Jon Almaas innspilling av sitt siste «Nytt på nytt» - etter 17 år. I kveld skal han drikke champagne hos kringkastingssjefen. Video: Nina Hansen Vis mer