«Heimebane»

Slik skal de gjenta «Heimebane»-suksessen

- Min jobb er å sørge for at det går til helvete så mye som mulig.

TILBAKE: Den kvinnelige fotballtreneren Helena Mikkelsen (Ane Dahl Torp) og Michael Ellingsen (Jon Carew) er tilbake i «Heimebane» sesong to. Foto: Motlys / NRK
TILBAKE: Den kvinnelige fotballtreneren Helena Mikkelsen (Ane Dahl Torp) og Michael Ellingsen (Jon Carew) er tilbake i «Heimebane» sesong to. Foto: Motlys / NRK Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I kveld er det avspark igjen. Andre sesong av «Heimebane» ruller i gang på NRK litt før klokka ni søndag kveld. Hvordan skal TV-serien følge opp de enormt gode kritikkene fra første sesong?

Serieskaper Johan Fasting byr på et innblikk i hva som skjer i det aller helligste, inne på skriverommet der skjebnen til den kvinnelige fotballtreneren Helena Mikkelsen og spillerne i Varg IL blir spikret.

- Min jobb er å sørge for at det går til helvete så mye som mulig. Når vi sitter på skriverommet pleier vi å si: «Hva er det verste som kan skje?», og så prøver vi å sørge for at det skjer, forteller Fasting til Dagbladet.

Sadistisk dimensjon

Han beskriver det som en sadistisk dimensjon, et «ønske om å torturere de stakkars menneskene på skjermen». Å gå til frontalangrep på karakterenes svake sider.

- Det er ingenting som er bedre i skriverommet enn «Åh, dette er det absolutt verste som kunne skjedd Helena. Hun kommer til å hate den situasjonen her», forteller Fasting.

- Hvordan har dere tenkt å følge opp den store suksessen fra første sesong?

- Planen er bare å ta vare på de karakterene som det virker som om publikum ble glade i, gi dem rom til å vise nye sider av seg selv, forteller serieskaperen, og viser til forholdet mellom Helena Mikkelsen og fotballspilleren Adrian som et eksempel.

- De to har en tydelig relasjon i sesong en, en trener-spiller-dynamikk som også har et mor-sønn-preg over seg. Vi tar deres relasjon videre, og det er en ganske sentral del av sesong to.

Også forholdet mellom Helenas datter Camilla og spilleren Adrian, som man kan se i het omfavnelse i traileren til den nye sesongen, blir sentralt. Det unge paret kommer til å møte på utfordringer. I tillegg kommer det tre nye spillere inn på laget.

NYE KLIPP: NRK har sluppet nye klipp fra sesong 2 av Heimebane som har premiere 17. februar. I klippet tar diskusjonen en noe uventet vending når spillerne får nye drakter. Video: NRK Vis mer

Må takle suksessen

For Helena har det vært daglig leder Espen Eide, og spilleren Adrian som har vært hennes to største støttespillere. Nå ønsker serieskaperen å utfordre disse relasjonene, for å se hva som står igjen når det oppstår en konflikt.

-Vi dykker dypere ned i hva de betyr for hverandre, og skaper noe konflikt mellom dem som setter forholdet på prøve, forteller han.

SERIESKAPER: Johan Fasting. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
SERIESKAPER: Johan Fasting. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Mens tematikken i første sesong var knyttet til Helena Mikkelsen som kvinnelig trener for et norsk herrelag, er årets sesong litt annerledes, forteller regissørene Stian Kristiansen og Yngvild Sve Flikke.

De nye karakterene Petronella (Marian Saastad Ottesen) og hennes bror Peder (Ole Christoffer Ertvaag) vil nemlig investere i Varg IL.

- Nå har hun suksess, og da kommer det mange sterkere økonomiske interesser inn. Folk vi ha henne som branding, for å bli assosiert med Helena Mikkelsen kan være kult. Men for Helena kan det være vel så mye problem å bli likt, forteller Stian Kristiansen til Dagbladet.

- Hun får en offentlig rolle som hun kanskje ikke er så komfortabel med, skyter Yngvild Sve Flikke inn.

Blitt Varg-fans

De forteller begge at de har fått utrolig mange gode tilbakemeldinger etter den første sesongen.

REGISSØRER: Stian Kristiansen og Yngvild Sve Flikke. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
REGISSØRER: Stian Kristiansen og Yngvild Sve Flikke. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Jeg har fått mye tilbakemeldinger fra folk som ikke egentlig er spesielt interesserte i fotball, som er overrasket over at de er blitt så hekta på serien, sier Flikke.

- Varg er jo det mest populære laget i Tippeligaen nå. Folk blir lei seg da de forstår at det ikke finnes. Jeg har møtt folk som var helt overbevist om at Varg er et lag. Da jeg forklarte at det er fiktivt, ble de skuffet. De er blitt Varg-fans, sier Kristiansen.

Fjorårets sesong traff en nerve midt i metoo-bølgen som skylte over verden. Ifølge serieskaper Johan Fasting var det slett ikke planlagt. I år er det blant annet homofili som blir et av de store temaene som settes på dagsorden.

- Det er jo litt annerledes enn det med kvinnelige trenere i eliteserien. For den samtalen hadde folk allerede. Mens homofili-samtalen i fotballen er fortsatt på et veldig stille nivå, sier han.

MER DRAMA: Sesong to av den populære NRK-serien «Heimebane», med Ane Dahl Torp og John Carew i hovedrollene, har premiere 17. februar. Video: NRK Vis mer

Homofili og ensomhet

I årets sesong blir Espen konfrontert med rykter om at han bor sammen med en mann, og at de kanskje har en tettere relasjon enn bare som kompiser som bor sammen. Ryktene rundt dette er utgangspunktet for en konflikt og et drama som etter hvert spinner videre i andre vendinger.

Samtidig blir det hintet om legningen til en av spillerne. Fasting ønsker at serien skal resonnere emosjonelt hos seerne på en måte som gjør at de kan kjenne seg igjen.

- Vi går inn i dette fordi vi synes det er et emosjonelt interessant utgangspunkt for å skape et emosjonelt drama. Men hvis det også kan bidra til samtalen, skape bevissthet og kanskje inspirere til å ta samtalen videre, så er det veldig fint.

For serieskaperens egen del handler den emosjonelle tematikken i sesong to mye om ensomhet. Det er knaggen som alle karakterenes problemer og handlinger henger på, mener han.

- Alle problemene som kommer, er enten av frykt for å bli ensom, eller et resultat av å være ensom. Det er ingenting som er mer ensomt enn å være skaphomofil fotballspiller i norsk eliteserie, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer