Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Slik skal de knekke Nerdrum

I dag starter Odd Nerdrums skattesak mot staten.

Tror på seier: Regjeringsadvokat Tolle Stabell mener det er svært lite sansynlig at Nerdrum vinner frem i skattesaken som begynner i dag. Stabell representerer Skatt øst, som er saksøkt av Nerdrum. Foto: Morten Holm / Scanpix
Tror på seier: Regjeringsadvokat Tolle Stabell mener det er svært lite sansynlig at Nerdrum vinner frem i skattesaken som begynner i dag. Stabell representerer Skatt øst, som er saksøkt av Nerdrum. Foto: Morten Holm / Scanpix Vis mer

Når tingretten settes i dag, begynner tredje runde av Odd Nerdrums kamp mot norske skattemyndigheter.

Nerdrum har saksøkt staten ved Skatt Øst fordi han mener seg urettmessig etterlignet. Han ble i 2010 og 2011 ilagt restskatt på flere millioner kroner, for beløp han hevder han hadde allerede hadde betalt skatt av.

Beløpene som omhandles i skattesaken, er de samme som Nerdrum i sommer ble dømt to år og tre måneder i fengsel for å ha unndratt fra norske skattemyndigheter.

Andre beviskrav I sitt sluttinnlegg og prosesskriv til Oslo tingrett, redegjør regjeringsadvokat Tolle Stabell for Skatt østs syn på saken.

Han skriver at det er svært lite sannsynlig at det blir en annen konklusjon enn lagmannsrettens. Dette er fordi det i skattesaken er sannsynlighetsovervekt som avgjør utfallet, i motsetning til i straffesaken, der påstander må være bevist utover enhver rimelig tvil.

Han skriver at opplysningene som ble avdekket gjennom bokettersyn hos Forum Gallery, Nerdrums gallerist i New York, sterkt underbygger at kunstneren hadde inntekter mellom 1998 og 2002 som ikke ble oppgitt til skattemyndighetene.

- Uenig med lagmannsretten Likevel går de i mot lagmannsrettens syn på en overføring på 450 000 dollar i 2002. Skatt øst mener det er sannsynlig at Nerdrum skattet av dette beløpet, til tross for at lagmannsretten i sommer konkluderte med at det var bevist utover en hver rimelig tvil at Nerdrum hadde lurt unna dette beløpet.

Regjeringsadvokaten ønsker ikke å kommentere dette overfor Dagbladet, men dokumentasjonen Dagbladet avslørte forrige uke, viser at Nerdrum skattet av pengene.

Om Dagbladets nye beviser sier Stabell følgende:

- Skatt øst har vurdert materialet og mener at det ikke representerer noe nytt i skattesaken. Skatt øst vil derfor påstå seg frifunnet.

Videre i prosesskrivet legger Stabell vekt på at Nerdrum flere ganger har endret forklaring vedrørende den mye omtalte bankboksen i Østerrike.
 

Transaksjonstvist Et sentralt punkt i saken vil bli overføringen av 700 000 dollar fra Nerdrums bankboks til Forum Gallery i 2002. Nerdrum hevder denne overføringen var tilbakebetaling på et lån fra Forum Gallery som ble oppbevart i bankboksen.

Skatt øst mener derimot overføringen er Forum Gallerys andel for malerier Nerdrum har solgt på egenhånd i Norge.

Nerdrums advokat hevder i sitt sluttinnlegg at denne påstanden «ikke på noen måte er sansynliggjort».

Hvis Skatt østs påstand stemmer, innebærer det at Nerdrum har mottatt 693 000 dollar mer enn han hadde krav på fra galleriet, ifølge salgslister.

Regjeringsadvokat Stabell ønsket ikke å kommentere overfor Dagbladet hvorfor de mener galleriet skal ha utbetalt mer til Nerdrum, enn hva det dokumenterte malerisalget gir dekning for.

Dagbladet er på plass i Oslo tingrett, og vil følge saken utover dagen.

Kampklar:Odd Nerdrums advokat Pål Berg. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
Kampklar:Odd Nerdrums advokat Pål Berg. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer