Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Slik skal Den Engelske Nasjonalopera overleve: «Sex, sex og mer sex»

- Redusert til en kunstnerisk ruin, mener norsk operasjef.

MÅ TENKE NYTT: Den engelske nasjonaloperaen er tvunget til å tenke i nye baner, etter en hard økonomisk nedgangsperiode. Sex og Hollywood er nå på agendaen. Bildet er fra operaen «Akhnaten» av Philip Glass i mars. Foto: Alastair Muir/REX/Shutterstock, NTB Scanpix
MÅ TENKE NYTT: Den engelske nasjonaloperaen er tvunget til å tenke i nye baner, etter en hard økonomisk nedgangsperiode. Sex og Hollywood er nå på agendaen. Bildet er fra operaen «Akhnaten» av Philip Glass i mars. Foto: Alastair Muir/REX/Shutterstock, NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I ei tid prega av økonomiske nedgangstider, har flere bransjer problemer med å sørge for at alt går opp i opp.

Underholdningsbransjen er intet unntak. Den Engelske Nasjonaloperaen (ENO) hadde i fjor større økonomiske problemer, men har nå gått bevisst inn for å hente publikum til salene.

Skal vi tro operaens kommende program og den nyansatte kreative direktøren Daniel Kramer, blir det andre boller fra scenen i nærliggende framtid.

Hollywood, sex og musikal I et intervju med The Telegraph forklarer Kramer at han ikke kan love at operaen vil bli slik den var, men at han har planer for å ta den videre.

- Vi vil inspirere publikum kveld etter kveld med et spennende program av forskjellig musikk, noe som kan trekke publikum fra opera til operette, sier han til avisa.

Og det blir ikke bare tradisjonelle musikaler det britiske publikum kan vente seg i åra som kommer.

Foruten at de skal sette opp en såkalt stille-opera, hvor man får musikken gjennom hodetelefoner, blir det sex på agendaen.

Operadebuterer Ifølge The Telegraph skal det settes opp en ny utgave av Mozart-operaen «Don Giovanni». Den nok så tradisjonelle operaen skal denne gangen baseres på «sex, sex og mere sex», ifølge avisa.

Den Engelske Nasjonaloperaen får også drahjelp fra selveste Hollywood.

Den britiske skuespilleren Rory Kinnear (38) har for lengst forlatt hjemlandets teaterscener. Det for å spille i store filmsuksesser som James Bond-filmene «Spectre» og «Skyfall», men også i filmer som «The Imitation Game».

I neste februar debuterer han som regissør for operaen «The Winter's Tale». Ifølge operaens egne nettsider har Kinnear erfaring med tidligere Shakespeare-produksjoner, som nå kan komme til nytte.

I tillegg til alt dette, skal operaen nå se til at forestillinger blir holdt flere steder i England. Produksjoner har tidligere foregått i Coliseum-teateret. Nå skal det blant annet vises forestillinger i Hackney, Blackpool og Southbank.

- Ruin Per Boye Hansen, operasjef i Den Norske Opera og ballett, forteller til Dagbladet at han har vært kjent med tilstandene i England en god stund. Han sier at dette er sørgelige tider.

- Utviklingen av ENO er en katastrofe. ENO har vært en viktig impulsgiver for britisk og europeisk opera. De nye planene er en fallitterklæring. Kompaniet er redusert til en kunstnerisk ruin, mener Hansen.

Han trekker fram ENOs finansielle situasjon, hvor flere og flere investorer har trukket seg. Han forklarer at tilstanden i Norge er en annen.

- Vi får da inderlig håpe at dette ikke skjer i Norge. Vi har heldigvis gode besøkstall og statlig finansiering. Det er ikke tilfellet i England. Billettinntekter alene kan ikke finansiere opera, sier Hansen.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Hele Norges coronakart