Slik skal det gjøres

Gamlemor er fortsatt best.

 • Flere bokanmeldelser

  BOK: I en alder av 85 år har P.D. James gått hen og skrevet en krimroman som ikke står noe tilbake for bøker av forfattere som er både 30 og 50 år yngre. Tvert imot er «Fyret» den rene læreboka i hvordan en god kriminalroman skal skrives.

  Klassisk krimgåte


  For dette er en bortimot perfekt oppbygd og gjennomført historie om et drap på et isolert sted, en klassisk krimgåte med et kjent antall mistenkte, de fleste med sterke grunner til å kunne ha utført ugjerningen.

  Et kjent og velbrukt oppsett, med andre ord, men presentert med en innlevelse som gjør det både spennende og overraskende - akkurat slik det bør være i enhver krimroman.

  Vi har passert side 100 før vi med visshet får vite hvem som er offeret, den hemmeligheten holder P.D. James på både mens saken presenteres for hennes trofaste helt Adam Dalgliesh og mens vi introduseres for resten av persongalleriet. Det er et kløktig grep, som bygger opp spenningen og forventningene på en forbilledlig måte.

  Åstedet er Combe, en eksklusiv og isolert liten øy utenfor Cornwall-kysten. Eksklusiviteten skyldes at øya brukes som et fristed for prominente personer fra politikk, kultur- og næringsliv, man må både inviteres og godkjennes for å få tilbringe noen avslappende dager der. Likevel er Combe et reir av intriger, sjalusi og generell ondskap.


  Gammeldags


  Et dødsfall finner sted, og Dalgliesh og hans to medhjelpere Kate Miskin og Francis Benton-Smith utkommanderes fra høyeste politihold for å sortere fantasi og fakta og finne en løsning på saken. Interessant nok får både Kate og Benton, som han kalles, ta hånd om store deler av etterforskningen selv.

  Noen vil sikkert synes at «Fyret» er et skamløst eksempel på en gammeldags kriminalroman fra den dannede øvre middelklasse (Laura Ashley, tekanner og menighetsrådsmøter), men akkurat den synsvinkelen er nok så inngrodd i P.D. James virkelighet at den er umulig å forandre på.

  Uansett er dette en roman som oppfyller alle sjangerens krav: En intelligent krimgåte, et klokt etterforskerteam og en fornuftig løsning.

 • Les Dagbladet.no/litteratur
 DRONNINGMOR: Eldstedamen i britisk krim P.D. James har skrevet en krim som kan stå som et mønster for hvordan et mysterium skal utvikles. Foto: Keith Hammett
DRONNINGMOR: Eldstedamen i britisk krim P.D. James har skrevet en krim som kan stå som et mønster for hvordan et mysterium skal utvikles. Foto: Keith Hammett Vis mer