Slik skal du betale for NRK

NRK skal finansieres over skatteseddelen.

SE NÅ: Kulturminister Trine Skei Grande presenterer mediestøttemeldingen som legges fram i Drammen under samlingen til Landsforeningen for lokalaviser. Vis mer Vis mer Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

DRAMMEN (Dagbladet): - Vi avvikler kringkastingsavgifta fra januar 2020. Jeg har jobbet ganske lenge for å få stå på en scene og si den setningen, sier kulturminister Trine Skei Grande fra talerstolen.

Et av hennes store prosjekter har vært å lande regjeringens nye mediemelding. I dag er den offentliggjort og NRKs økonomiske framtid skal sikres på følgende måte:

NRK skal finansieres via skatteseddelen og statsbudsjettet, noe som betyr at regjeringen innfører en indirekte NRK-skatt, ved å redusere personfradraget. Maksimal betaling for NRK per skatteyter blir beregnet til rundt 1700 kroner i 2020.

I mediestøttemeldingen står det at regjeringen vil avvikle kringkastingsavgiften fra 1. januar 2020. Den nye modellen innføres samtidig som den gamle fases ut.

To forslag

NRKs økonomiske framtid skal sikres på følgende måte: Via statsbudsjettet. Dette skal foregå ved å vedta en av to foreslåtte modeller:

Øremerket NRK-skatt: Innebærer at skatteyteren finner NRK-skatten i en egen linje i skattemeldingen. Inntektene til NRK blir en egen inntektspost på statsbudsjettet. Grunnlaget for NRK-skatten beregnes ut fra personinntekt. Maksimalt 1700 kroner for personer med en inntekt på 350 000 kroner eller mer.

Skattefinansiering uten øremerking: Bidraget fra den enkelte skatteyteren er ikke synlig i skattemeldingen. Finansiering skjer enten gjennom omprioriteringer eller skatteøkning, eller en kombinasjon av disse. Dette er forslaget regjeringen ønsker å gå for, og NRK vil da finansieres ved at personfradraget reduseres.

Oppsummert vil regjeringen:

  • Avvikle kringkastingsavgiften fra 1. januar 2020 og innføre finansiering av NRK via bevilgninger over statsbudsjettet.
  • Skape inndekning på skattesida i innføringsåret ved at personfradraget reduseres.
  • Etablere en ordning som gir NRK kompensasjon for inngående merverdiavgift.

Kulturminister Trine Skei Grande (V) legger i dag lag fram regjeringens nye mediemelding i Drammen. Et sentralt tema er altså hvordan NRK skal finansieres i framtida, men det er også endringer i pressestøtten.

Torsdag ettermiddag kom nyheten om at dagens kringkastingsavgift erstattes med en ny finansieringsordning fra nyttår. NRKs lisensavdeling legges ned og 100 personer med arbeidssted i Mo i Rana mister jobben.

Fornøyd NRK-sjef

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen har tidligere vært skeptisk til at NRK og finansieres over statsbudsjettet, men beskriver seg som «rimelig godt fornøyd».

- Nå har det vært jobbet med en finansieringsordning i ti år, så jeg er veldig glad for å få en avklaring. Jeg er rimelig godt fornøyd med ordningen, sier han til Dagbladet.

- Jeg er glad for at de slår fast at NRK er et viktig demokratisk gode og at de har stor forståelse for at NRK står i en global konkurranse. NRK vil få omtrent det samme i støtte som i dag, sier Eriksen.

I meldingen står det at de foreslåtte modellene vil gi mer forutsigbare inntekter og styrke den uavhengige stillingen til NRK, ved hjelp av faste, langsiktige økonomiske rammer, fire år av gangen.

- Det gjør det mindre problematisk for oss å finansieres av statsbudsjettet, sier Eriksen.

I 2018 budsjetterte NRK med 5,64 milliarder kroner i lisensinntekter.

- Utdatert og urettferdig

Veien til ny ordning har vært lang. Rimmereid-utvalget undersøkte mulige finansieringsmodeller for NRK og la fram en anbefaling i 2016 til hvordan finansieringen kunne gjennomføres.

Utvalget ønsket en husstandsavgift, altså at betalingsplikten ikke skulle knyttes til om husstanden har en tv-mottaker, men om man disponerer en bolig, med ett bidrag per boenhet.

Rett før jul beskrev Trine Skei Grande den gamle lisensløsningen som utdatert og urettferdig, og ønsket seg en mer rettferdig og utjevnet løsning. Skei Grande var tydelig på at dagens lisensavgift ikke tar hensyn til om husstanden består av en med lav inntekt eller om den består av flere med høye inntekter - og at den derfor heller ikke er rettferdig.

  • Rettelse 1. april 2019: I en tidligere versjon av denne artikkelen skrev Dagbladet at regjeringen innfører en egen NRK-skatt. Det er riktige er at NRK skal finansieres over skatteseddelen ved at personfradraget reduseres, altså en indirekte NRK-skatt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer