Slik skal du stoppes fra å laste ned ulovlig

E-postskandale avslører.

(Dagbladet.no): I midten av juni hadde ”Sicko” – den nye dokumentaren til Michael Moore – premiere i USA. Som vanlig ble det sendt ut dvd-kopier til anmeldere i forkant av visningene. Og som så ofte før klarte ikke en av anmelderne å dy seg. Han eller hun la ut filmen i sin helhet på nettet.

Filmens produsenter – de mektige brødrene Weinstein – ble livredde. Dette var tross alt flere måneder før ”Sicko” skulle ha premiere i for eksempel Norge, og de fryktet nå å tape store penger. Derfor gjorde de som så mange Hollywood-produsenter tidligere har gjort - de engasjerte selskapet MediaDefender for å forsøke å begrense skadevirkningene av ”Sicko”-lekkasjen.

Lite har til nå vært kjent om MediaDefender, annet enn at de har tjent gode penger, og at arbeidsmetodene deres har vært konfidensielle. Men i helgen ble trolig de fleste forretningshemmeligheter avslørt. En gruppe hackere har lagt hele 700 megabyte med intern e-post fra selskapet ut på nettet, skriver Wall Street Journal.

Falske filer

Blant de oppsiktsvekkende opplysningene som kommer fram i e-postene er planleggingen av Miivii.com. Nettstedet var designet for å tilby musikk- og filmfiler, ved første øyekast som en hvilken som helst annen torrent-side. Men med en forskjell: Filene på nettstedet skulle være falske, plantet av MediaDefender.

MediaDefender ville imidlertid ikke nøye seg med dette. Når brukerne lastet ned programvaren, skulle representanter for plate- og filmbransjen også få mulighet til å hente ut mer informasjon om brukerens nettaktiviteter og hvilke andre ulovlige filer de hadde lagret på maskinen.

Det er ikke kjent hvordan selskapets e-poster har lekket ut, men en talsmann for MediaDefender sier til Wall Street Journal at de nå undersøker saken.

En gruppe hackere som kaller seg MediaDefender Defenders har tatt på seg ansvaret.

E-POSTSKANDALE: Selskapet MediaDefender ble blant annet engasjert for å begrense skadene da Michael Moores "Sicko" ble ulovlig lagt ut på nett. Nå er imidlertid selskapets arbeidsmetoder avslørt, etter at hundrevis av interne e-poster ble publisert på nettet.
E-POSTSKANDALE: Selskapet MediaDefender ble blant annet engasjert for å begrense skadene da Michael Moores "Sicko" ble ulovlig lagt ut på nett. Nå er imidlertid selskapets arbeidsmetoder avslørt, etter at hundrevis av interne e-poster ble publisert på nettet. Vis mer

Telefonsamtale lagt ut

Det er heller ikke bare e-postserveren til selskapet som hackerne har hatt tilgang på. I løpet av helgen ble det også publisert en telefonsamtale mellom kontoret til statsadvokaten i New York og representanter fra MediaDefender. Tilsynelatende diskuterer de en aksjon for å slå ned på barnepornografi.

E-poster med privat informasjon om blant annet lønnsforhandlinger og fødselsnumre til noen av selskapets 60 ansatte er også publisert.

Hackerne forsvarer likevel offentliggjøringen:

- Ved å publisere disse e-postene håper vi å sikre privatlivet og den personlige integriteten til alle nettbrukere. E-postene inneholder informasjon om de ulike taktikkene og tekniske løsningene som brukes til å finne fildelere og for å sabotere fildelingsnettverk, skriver de.

Spres på norsk side

Identiteten til hackerne er ikke kjent, men flere nettsider har i løpet av helgen videreformidlet e-postene. En av sidene har forbindelser til en norsk nettbruker. Han benekter imidlertid å ha noe med hackerne å gjøre.

Mange eksperter tviler nå på om MediaDefender kommer til å overleve den store e-postskandalen.

Slik skal du stoppes fra å laste ned ulovlig

- Her har du et selskap som har som mål å forhindre tilgang til åndsverk på nettet. Og nå er de mest sensitive opplysningene om dette selskapet fritt ute på nettet. Hvis ikke de kan forhindre at folk får tilgang på dette, hvordan skal de forhindre at folk får tilgang på ”Harry Potter”?, sier Eric Garland i Big Champagne - et selskap som har spesialisert seg på å måle pirattrafikk.

Innholdet i flere av e-postene kan også ha en ødeleggende effekt på selskapets rykte. En av e-postene er for eksempel videresendt til fem ansatte fra daglig leder Randy Saaf, og er et spørsmål fra en representant fra plateselskapet Universal om Saaf tror at de mange søksmålene fra platebransjen har bremset piratvirksomheten blant studenter.

- Ta dere tid til å le litt for dere selv, skriver Saaf.