Anmeldelse «The Lighthouse»

Slik skal en ekte skrekkfilm være!

Er de to vokterne gale, eller blir de det? «The Lighthouse» imponerer Dagbladets anmelder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

FILM: Allerede før de første svart/hvitt-bildene fra «The Lighthouse» fester seg på netthinna, fornemmer man atmosfæren i filmen. Det er lyden: tåkelur, ensformig og truende. Måkeskrik som går gjennom marg og bein. Skrekk og gru.

Robert Eggers imponerte med debutfilmen «The Witch» (2015), og med «The Lighthouse» bekrefter han sitt nifse ry. Denne filmen, som er en historie om to fyrvoktere alene på et øde fyr utenfor New England-kysten på slutten av 1800-tallet, er ekte horror, blottet for digitalt effektmakeri. I stil og uttrykk kan den minne om gammeldags tysk ekspresjonisme, mens historien er ramsalt og bredbeint i beste Herman Melville-tradisjon. Om «Moby Dick»s kaptein Ahab framsto som den personifiserte galskap, er fyrvokteren Wake hans åndelige fetter. Deler av manuset til «The Lighthouse» er for øvrig bygget på Melvilles historier og andre maritime skrøner.

Maritim bannskap

Willem Dafoe og Robert Pattinson spiller den gamle fyrvokteren og hans nye assistent som er henvist til hverandres tagale selskap i fire uker på det værbitte fyret. Dafoe, med helskjegg og krittpipe, fører et språk så spekket med maritim bannskap at man får saltsmak i munnen. Her er forbannelser og overtro i fullt monn. Å drepe en måke er å påkalle ulykke, for måkene besitter sjelene til døde sjømenn, må vite.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer