KOMMENTARER

Regjeringen vil ha flere kvinner

Slik skal gutta selv demontere Gutteklubben grei

Regjeringen ber næringslivet om råd om likestilling.

FÅR DET TIL: Her er to menn med høy kvinneandel, DnB-sjef Rune Bjerke og hotellinvestor Petter Stordalen som i går deltok på regjeringens topplederkonferanse. Til venstre en av landets få kvinnelige styreledere, tidligere Høyre-statsråd Thorild Widvey. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
FÅR DET TIL: Her er to menn med høy kvinneandel, DnB-sjef Rune Bjerke og hotellinvestor Petter Stordalen som i går deltok på regjeringens topplederkonferanse. Til venstre en av landets få kvinnelige styreledere, tidligere Høyre-statsråd Thorild Widvey. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Andelen kvinnelige ledere i næringslivet er fortsatt elendig. Mens andelen i resten av arbeidslivet - forvaltningen, akademia, politikken, ikke minst – øker jevnt og trutt, har det ennå ikke løsnet i det private næringslivet.

Mens kvinner utgjør 35 prosent av toppledelsen i sentralforvaltningen, er andelen i toppen av næringslivet bare 13 prosent. Det er nesten ikke mer enn NHO på slutten av forrige århundre lovet å innfri for å unngå kvotering. Bare en av ti konsernsjefer er kvinner, og bare en av ti styreledere i børsnoterte selskaper, tross at det som kjent ble innført styrekvotering, til og med av en Høyre-minister.

Det er bare noe Høyre-folk skryter av i festtaler. De liker ikke kvotering. Eller reguleringer og lovpålagte plikter, som likestillingsminister Linda Hofstad Helleland sa da hun og næringsminister Torbjørn Røe Isaksen inviterte næringslivstopper til rundbordskonferanse for å komme med innspill og råd.

Overraskende mange rundt det topptunge bordet, hadde svarene, selv om tallene altså tyder på at de fleste av dem ikke en gang følger sine egne råd.

Konsernsjef i DnB, Rune Bjerke, er en av dem som har lykkes ganske bra. Han sier grunnen er så enkel som at kvinneandel og likestilling er to av parameterne han blir målt på. Styrelederen har stilt klare krav.

Det som måles, blir synlig. Og det som er synlig, blir arbeidet med og fulgt opp.

Andre gode råd, som ikke følges i store deler av næringslivet, er å kreve kvinnelige kandidater i etterfølgerplanen. Det er altså planen som alle store bedrifter har for å ha en etterfølger klar når tida er inne for skifte. Grunnen til at det så å si alltid blir en mann, er at det alltid er menn som topper den lista. Det nytter ikke å komme trekkende med kvinner den dagen sjefen varsler at han skal gå av. Da er avgjørelsen for lengst tatt.

Det samme gjelder på nivåene under, ikke minst når det gjelder stillinger med resultatansvar. Det er fra slike jobber toppsjefene blir rekruttert.

Oppskriften topplederne ga til statsrådene er langt på vei en plan for å demontere gutteklubben grei ved å bringe inn kvinner, på ledersamlinger, på kick offs, på alle steder og i alle fora hvor beslutninger tas og ledere utvikles.

Jeg er sikker på at dette arbeidet er mer profesjonelt i dag, men det er jo de samme ganske enkle rådene. Equinor har de samme planene i skuffen for å øke kvinneandelen som Statoil hadde for 20 år sida.

Staten har makt som eier til å påvirke i noen av landets største selskaper, og vi får håpe de to statsrådene gjør mer enn å notere. Ellers går det som hos Ahus. Sykehusets ene kvinnelige kirurg, Marie Louise Sunde, sa opp i helga fordi hun syntes det mannsdominerte miljøet var for ubehagelig. Sundes åpenbare talenter kommer nok til god nytte andre steder. Men kvinner gidder ikke lenger å finne seg i dårlig behandling. Da finner de seg heller en ny jobb.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer