Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Snapchat:

Slik skal han redde Snapchat fra fiasko

Snapchat sliter på børsen, men sjefen er likevel optimistisk på selskapets vegne.

GLISET: De to gründerne av Snapchat, Bobby Murphy (t.v.) og Evan Spiegel (t.h.) var tilsynelatende fornøyde da de to fikk åpne New York Stock Exchange i august 2017. Siden har aksjen i selskapet Snap Inc. stupt. Foto: AP Photo/Richard Drew
GLISET: De to gründerne av Snapchat, Bobby Murphy (t.v.) og Evan Spiegel (t.h.) var tilsynelatende fornøyde da de to fikk åpne New York Stock Exchange i august 2017. Siden har aksjen i selskapet Snap Inc. stupt. Foto: AP Photo/Richard Drew Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Evan Spiegel er bare 28 år og sjef for over 3000 ansatte. Ifølge Forbes er han verdens yngste milliardær.

Men som administrerende direktør for Snap Inc., selskapet han startet sammen med gründerkompisen Bobby Murphy, står han overfor enorme utfordringer. Det sosiale mediet Snapchat mister stadig terreng, og aksjene stuper.

Appen gir brukerne mulighet til å sende bilder og tekst til hverandre som forsvinner, men denne funksjonen har Facebook-eide Instagram også integrert i sin app. Mange spår derfor selskapets død.

Nå åpner Spiegel opp om problemene i et intervju i Financial Times.

- Helt fra begynnelsen av sa alle: «Facebook kommer til å ta dere, sant?». Det har bare vært det vanlige narrativet.

«Vi prøvde å advare»

2018 ble et katastrofeår for Snapchat. Før jul var aksjene i selskapet verd fem ganger mindre enn da selskapet gikk på børs i mars 2017.

Spiegel forsøkte sammen med utviklerne sine å snu trenden med en radikal oppdatering av appen, tidlig 2018. Det falt ikke i god jord hos brukerne.

STUPER: Verdien av snapchataksjene stuper på New York Stock Exchange. Linjen viser prisfallet i 2018. Tabell: Yahoo Finance (skjermdump)
STUPER: Verdien av snapchataksjene stuper på New York Stock Exchange. Linjen viser prisfallet i 2018. Tabell: Yahoo Finance (skjermdump) Vis mer

- Så, er det noen andre som ikke bruker Snapchat lenger? Eller er det bare meg.. åh dette er så trist, var superkjendis Kylie Jenners respons til oppdateringen på Twitter.

Snart kunne blant annet CNN rapportere om selskapet hadde tapt 1,3 milliarder av sin markedsverdi på børsen. Spiegel mener likevel det var rett å endre appen. Endringen vil lønne seg på sikt, tror han.

- Jeg tror folk kommer til å se verdien av den oppdateringen de kommende åra. Hvis man skal gjøre en slik endring, kommer det til å ta tid. Vi prøvde å advare folk, sier han.

«Mye offentlig press»

Men ifølge New York Times mistet Snapchat fem millioner brukere i andre og tredje kvartal i 2018. Dette til tross for at konkurrenten Facebook var i hardt vær, stort sett hele året.

Spiegel har ved flere anledninger erkjent at selskapet er under sterkt press.

Likevel er han optimist. Den unge milliardæren mener mulighetene Snapchat har foran seg er så gode, at det var en rimelig pris å betale å miste noen brukere.

- Vi har en historie med å se muligheter, noen ganger før andre gjør det. Så jeg tror at hvis vi hadde vært treige eller gått glipp av denne muligheten, hadde vi angret veldig etterpå.

«Ekstremt optimistisk»

For Spiegel er altså den omdiskuterte oppdateringen en del av løsningen. Han mener den har gitt appen gode muligheter knyttet til innholdet i appen.

Samtidig peker han på at selskaper som har digitale produkter kan endre produktene sine radikalt ved hjelp av en oppdatering.

- Det er derfor jeg er ekstremt optimistisk til teknologiens framtid - du kan endre ting veldig raskt, sier han til avisa.

Tida vil vise om Spiegel klarer å snu skuta. Noen analytikere har spådd at selskapet vil være tom for egenkapital før 2019 er over, ifølge Financial Times.

Bedre tider?

Siden før jul har Snapchataksjen gått opp noe i verdi, fra 4,99 til 5,79 dollar. Men dette er langt under nivået på 27,09 dollar 3. mars 2017. Appen er imidlertid fortsatt blant de mest populære i verden. I skrivende stund ligger den på tredje plass på den norske topplista til Apples App Store.

Spiegel har i alle fall troa på at det er mulig å snu skuta med en oppdatering, helt generelt. Det har han muligheten til ved hjelp av en oppdatering. Hvorvidt eller når en ny Snapchat-oppdatering kommer, gjenstår å se.

På spørsmål fra CNBC om hva Snapchat må gjøre nå som Instagram har kopiert deler funksjonene deres, svarer han:

- Jeg tror vi bare må fortsette å fornye oss.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!