Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Slik skal Norge vinne den europeiske MGP-finalen - igjen

Oppskriften er en internasjonal jury.

UTENLANDSK JURY: Da Bobbysocks-jentene Elisabeth Andreasson (t.v.) og Hanne Krogh vant med låta «La det swinge» i 1985, var det med en utenlandsk jury, sammen med den norske.  Her jubler de sammen med tekst- og låtskriver Rolf Løvland etter seieren.

Foto: NTB Scanpix / Rolf Øhman
UTENLANDSK JURY: Da Bobbysocks-jentene Elisabeth Andreasson (t.v.) og Hanne Krogh vant med låta «La det swinge» i 1985, var det med en utenlandsk jury, sammen med den norske. Her jubler de sammen med tekst- og låtskriver Rolf Løvland etter seieren. Foto: NTB Scanpix / Rolf Øhman Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter det skuffende resultatet i den europeiske Melodi Grand Grix-finalen i Stockholm tidligere i år, har kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen gitt MGP-general Jan Fredrik Karlsen ordre om å sikre NRK og Norge seier.

Agnete Johnsen og låta «Icebreaker» klarte aldri å kvalifiere seg til finalen.

KARLSEN-KAMERATENE: Prosjektleder Stig Karlsen og MGP-general Jan Fredrik Karlsen (th) åpner for at utlendinger skal være med å bestemme hvem som skal representerer norge i den europeiske finalen.
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
KARLSEN-KAMERATENE: Prosjektleder Stig Karlsen og MGP-general Jan Fredrik Karlsen (th) åpner for at utlendinger skal være med å bestemme hvem som skal representerer norge i den europeiske finalen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

Norge skal vinne

- Nå skal vi gjeninnføre en internasjonal jury. Det har vi hatt to ganger før med fantastisk resultat: i 1985 og 1995, og begge gangene vant vi. Tilfeldig eller ikke? Jeg tror det kan bidra til å sikre en seier, sier MGP-prosjektleder Stig Karlsen til Dagbladet.

NRK er veldig klar for å vinne - gjerne allerede i Kiev lørdag 13. mai neste år.

- Vi har fått klare signaler fra kringkastingssjefen om å gå for seier. Og det skal vi, om ikke neste pår allerede, men i løpet av de nærmeste åra skal vi hente seieren hjem, sier Stig Karlsen.

Internasjonal pekepinn

En annen MGP-Karlsen, selveste MGP-generalen selv, Jan Fredrik Karlsen, har stor tro på det korrektivet en internasjonal jury vil bety.

- Det norske folks opplevelse og mening er viktig for oss og skal fremdeles skal veie tungt, sier han.

- Vår målsetning er å vinne, og en internasjonal jury vil gi oss en pekepinn og være retningsgivende for hva som kan fungere i en europeisk finale, sier Jan Fredrik Karlsen.

En megautgift å vinne

Å arrangere en europeisk finale koster flere hundre millioner kroner. Men i en tid da NRK, i likhet med norske medier generalt, må spare penger, gjelder det ikke for MGP.

- Vi har fått klar beskjed fra kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen om å vinne, sier prosjektlederen.

SÅRT TAP: Agnete Johnsen får trøst av Stig Karlsen etter å ikke ha kvalifiserte seg til finalen.
SÅRT TAP: Agnete Johnsen får trøst av Stig Karlsen etter å ikke ha kvalifiserte seg til finalen. Vis mer

- Selv om det koster penger å arrangere, betyr ikke det at vi ikke ønsker å vinne. Vi ser på det som en investering, både for NRK og for norsk kultur. For å vinne, må vi gjøre noen grep, sier han.

Norske og utenlandske stemmer

Og et av grepene er altså å gjeninnføre en internasjonal jury, som skal fungere som en korrektiv til nordmenns smak. Hvor mye utenlandske juryer skal vektes opp mot en norsk jury og folkest telefonstemmer, er ikke bestemt.

- Det er helt klart at det norske folk fremdeles skal få bestemme, konkluderer Karlsen.

- Vi tenker at en jury fra ti-tolv land sammensatt fra forskjellige deler av Europa - eventuelt med telefonstemmer fra de samme landene, vil gi oss et internasjonalt blikk på de ti låtene som skal konkurrere. Vi må huske at det er Europa som skal stemme og løfte frem en vinner, sier MGP-prosjektlederen.

Svensk suksess

Etter noen traurige år i europeiske MGP-sammenhang, innførte Sverige internasjonal juryordning i 2011. Resultetet har ikke ventet på seg. To seiere er det allerede blitt, og selvtillitten er tilbake.

- Vi er veldig fornøyd med MGP-interessen i Norge. Den norske MGP-finalen ble sett av mellom 1,3 og 1,4 millioner tv-seere, sier MGP-generalen.

Ved midnatt i dag, søndag 11. september, går fristen for å sende inn bidrag til årets Melodi Grand Prix ut. Tidligere år har MGP-redaksjonen fått inn 7-800 bidrag, men i fjor kom det inn omlag 1000.

- Det gjør det også i år. Vi ligger an til å tangere rekorden fra i fjor.

Bra med utenlansk mening

Nå starter jobben med å høre alle bidragene, og ti finalister skal være klar en gang i desember - og hvem som skal synge de ulike låtene blir presentert en gang tidlig på nyåret, opplyser MGP-Karlsen.

EN GOD IDE: Morten Thomassen, leder for den norske MGP-klubben, er positiv til at utenlandske juryer skal få medbestemmelsesrett.Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
EN GOD IDE: Morten Thomassen, leder for den norske MGP-klubben, er positiv til at utenlandske juryer skal få medbestemmelsesrett.Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

President i den norske MGP-klubben, Morten Thomassen, hilser de nye juryreglene velkommen.

- Vi hadde en internasjonal jury som var med å sende «La det swinge» og «Nocturne» til den europeiske finalen - og begge gangene vant vi. Sverige har også innført dette, med stort hell. Et utenlandsk blikk på oss skader ikke, snarere tvert om, sier Thomassen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!