TAR GREP: Norsk filminstitutt presenterte i dag en ny handlingsplan for kjønnsbalanse i norsk film. De vil også ha større fokus på kvinnelige hovedroller i kinofilm. Avbildet er et eksempel på sistnevnte: Inga Ibsdotter Lilleaas har hovedrollen som Sigrid i filmen «Kvinner i for store herreskjorter», som kom ut i fjor. Foto: Motlys / Norsk Filmdistribusjon
TAR GREP: Norsk filminstitutt presenterte i dag en ny handlingsplan for kjønnsbalanse i norsk film. De vil også ha større fokus på kvinnelige hovedroller i kinofilm. Avbildet er et eksempel på sistnevnte: Inga Ibsdotter Lilleaas har hovedrollen som Sigrid i filmen «Kvinner i for store herreskjorter», som kom ut i fjor. Foto: Motlys / Norsk FilmdistribusjonVis mer

Slik skal Norsk filminstitutt få flere kvinnelige hovedroller i norsk film

Moderat kvotering er blant forslagene for å bedre kjønnsbalansen. 

(Dagbladet): I en pressemelding fra Norsk filminstitutt (NFI) presenteres en ny handlingsplan for kjønnsbalanse i norsk film.

«Norsk filminstitutts mål er å skape en stabil og vedvarende kjønnsbalanse i norsk film. 50 % kvinneandel innen ordninger for talentutvikling - og moderat kjønnskvotering innen rammefinansiert utviklingstilskudd og markedsordningen - er blant tiltakene som foreslås for å få til dette.

NFI vil også ha et større fokus på kvinnelige hovedroller i kinofilm.» heter det i pressemeldinga, som ble sendt ut onsdag ettermiddag.

- Målet bør være mer flerstemthet

Allerede i 2003 var en overvekt av mannlige hovedroller i norsk film tema, og for to år siden kom det fram at kun to av de ti mest brukte norske skuespillerne var kvinner.

Kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) sier i pressemeldinga at hun er glad for at NFI og bransjen samarbeider for bedre kjønnsbalanse i norsk film.

- Målet bør være mer flerstemthet på lerretet, og jeg ser frem til at tiltakene vil bidra til et større mangfold av filmfortellinger, sier Helleland om NFIs handlingsplan.

POSITIV: Kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) ser positivt på NFIs nye handlingsplan for kjønnsbalanse i norsk film. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
POSITIV: Kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) ser positivt på NFIs nye handlingsplan for kjønnsbalanse i norsk film. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

I arbeidet med handlingsplanen har NFI vurdert tiltak innenfor tre overordnede områder: Talentutvikling, tilskuddsordning, og kommunikasjon og kunnskap.

Blant tiltakene som foreslås er hospitantordning med høy prioritering av kvinner, mål om minimum 50 prosent kvinneandel på tilskudd til manuskript- og prosjektutvikling og innføring av moderat kvotering i rammefinansiert utviklingstilskudd.

Apropos norsk film: Du kan bestemme hvem som får Folkets Amanda-pris. Les mer her.

Samme problematikk i tv-bransjen

Også innenfor tv-bransjen er det en utfordring å få kjønnsbalanse blant hovedrolleinnehaverne:

I fjor tok manusforfatterne bak dramaserien «Frikjent» til orde for en ordning som skal jevne ut kjønnsfordelinga, da reagerte på at det er så få kvinnelige hovedroller i norsk tv-drama.

Les Anna Bache-Wiig og Siv Rajendram Eliassens debattinnlegg her: Vil vi ikke se kvinnene?

- Dette er først og fremst et problem fordi publikum går glipp av gode historier, uttalte Bache-Wiig til Dagbladet den gang.

Mens NFI nå tar grep for å bedre kjønnsbalansen er det andre som har sett seg lei kjønnsdebatten.

I forbindelse med nominasjonene til Amandaprisen i fjor snakket skuespiller Agnes Kittelsen ut om det hun mente var et mas om kvinnelige talenter og kvinnefokus i norsk film.

- Jeg er lei kjønnsdebatten i norsk film. Jeg spyr av den, sa Kittelsen den gang.