Slik skal Norsk filminstitutt få flere kvinnelige hovedroller i norsk film

Moderat kvotering er blant forslagene for å bedre kjønnsbalansen. 

TAR GREP: Norsk filminstitutt presenterte i dag en ny handlingsplan for kjønnsbalanse i norsk film. De vil også ha større fokus på kvinnelige hovedroller i kinofilm. Avbildet er et eksempel på sistnevnte: Inga Ibsdotter Lilleaas har hovedrollen som Sigrid i filmen «Kvinner i for store herreskjorter», som kom ut i fjor. Foto: Motlys / Norsk Filmdistribusjon
TAR GREP: Norsk filminstitutt presenterte i dag en ny handlingsplan for kjønnsbalanse i norsk film. De vil også ha større fokus på kvinnelige hovedroller i kinofilm. Avbildet er et eksempel på sistnevnte: Inga Ibsdotter Lilleaas har hovedrollen som Sigrid i filmen «Kvinner i for store herreskjorter», som kom ut i fjor. Foto: Motlys / Norsk Filmdistribusjon Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I en pressemelding fra Norsk filminstitutt (NFI) presenteres en ny handlingsplan for kjønnsbalanse i norsk film.

«Norsk filminstitutts mål er å skape en stabil og vedvarende kjønnsbalanse i norsk film. 50 % kvinneandel innen ordninger for talentutvikling - og moderat kjønnskvotering innen rammefinansiert utviklingstilskudd og markedsordningen - er blant tiltakene som foreslås for å få til dette.

NFI vil også ha et større fokus på kvinnelige hovedroller i kinofilm.» heter det i pressemeldinga, som ble sendt ut onsdag ettermiddag.

- Målet bør være mer flerstemthet

Allerede i 2003 var en overvekt av mannlige hovedroller i norsk film tema, og for to år siden kom det fram at kun to av de ti mest brukte norske skuespillerne var kvinner.

Kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) sier i pressemeldinga at hun er glad for at NFI og bransjen samarbeider for bedre kjønnsbalanse i norsk film.

- Målet bør være mer flerstemthet på lerretet, og jeg ser frem til at tiltakene vil bidra til et større mangfold av filmfortellinger, sier Helleland om NFIs handlingsplan.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer