Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Slik skal NRK «fryses» til evig tid

Disse NRK-rommene blir etter alt å dømme fredet.

(Dagbladet): I begynnelsen av februar kom nyheten om at NRK ser seg om etter nye lokaler.

«Nazist-trapp» «Det hvite hus» på Marienlyst ble tegnet av arkitekt Nils Holter, og de første spadetakene ble tatt i 1938. Man rakk ikke ta i bruk Kringkastingshuset, før under andre verdenskrig da kringkastingen i Norge ble underlagt nazistenes kontroll.

NRK valgte å flytte sin virksomhet til Storbritannia, der Toralv Øksnevad ble udødeliggjort som «Stemmen fra London». Nazistene rakk å sette sitt preg på bygget før krig ble til fred, blant annet i form av en «hemmelig trapp» fra Kringkastingssjefens kontor ned til møterommene i etasjene under.

- Stor symbolverdi Og mens NRK etter alt å dømme flytter, blir både fleire rom og noen av de spesialtegnete møblene i Kringkastingshuset i stor grad stående urørt når bygget skifter eier.

MØTEROM 2: Møterom 2, to etasjer under kringkastingssjefens kontor, skal fredes i sin helhet. Det betyr at interiøret skal bli værende slik det er nå. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
MØTEROM 2: Møterom 2, to etasjer under kringkastingssjefens kontor, skal fredes i sin helhet. Det betyr at interiøret skal bli værende slik det er nå. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

- Kulturhistorien som ligger i veggene er så betydelig at deler av området er foreslått fredet, forteller avdelingsdirektør Hanna Geiran hos Riksantikvaren til Dagbladet.

Det foreligger et forslag fra Riksantikvaren om å frede Radiohuset utvendig, og deler av interiøret, som  radioresepsjonen og Kringkastingssjefens kontor. I tillegg foreslås Store Studio fredet.

NRK-bygget er en del av Kulturdepartementets landsverneplan, og det er enighet om omfanget av fredningen. 

«TIDSREISE»: I møterom 2 er det som om tida har stått stille. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
«TIDSREISE»: I møterom 2 er det som om tida har stått stille. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

- Vi går inn for å frede deler av NRK-huset  fordi det har hatt stor betydning for mange i Norge. Det er et statlig bygg som har stor symbolverdi og arkitektonisk verdi, legger hun til.

- Rive deler av bygget Tomten på Marienlyst er på 85 mål. Andelen som foreslås fredet er om lag 26 mål. Bygningsmassen NRK besitter er 115 000 m² og Kringkastingshuset utgjør alene vel 30 000 m².

NRKs eiendomssjef Kjersti Nordtveit opplyser til Dagbladet at nye eiere vil ha samme retter og plikter som NRK med tanke på å kunne rive eller beholde deler av radiohuset i lys av fredningssaken.

- Man vil kunne rive deler av bygget, men ikke områdene som blir fredet.

MANGE DETALJER: Dette rommet, møterom 2, skal bevares slik det er. Dersom en lampeskjerm knuser, skal den erstattes med en som er prikk lik. Det er ikke alltid like enkelt. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
MANGE DETALJER: Dette rommet, møterom 2, skal bevares slik det er. Dersom en lampeskjerm knuser, skal den erstattes med en som er prikk lik. Det er ikke alltid like enkelt. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Det er ikke kjent når fredningen vil bli endelig vedtatt.

- Bygningen er ikke fredet ennå, men det skal behandles som om det er fredet. Vi er enige med NRK om hva som skal fredes. Det betyr at hvis man planlegger å gjøre endringer, tar man kontakt med Riksantikvaren, sier Geiran.

- Vanskelig å erstatte NRKs eiendomssjef Kjersti Nordtveit sier til Dagbladet at det så langt har vært en god og rydig prosess. NRK har lagt mye tid og penger i å holde hus og inventar i god stand.

- Vi har egne folk som jobber med det. Det foreslåtte fredningsvolum i bygningsmassen inkluderer rom/arealer og et utvalg løst inventar/møbler. Ikke alle møbler som foreslås fredet er knyttet til bestemte rom, men disse møblene kan flyttes rundt ved behov, eventuelt lagres i perioder. Noen rom er foreslått fredet med inventar/møbler fordi møblene er viktige for oppfatningen av rommets og bygningens helhet. Noe av det inventar som foreslås fredet kan være vanskelig å erstatte, sier Nordtveit.

«HEMMELIG NAZI-TRAPP»: Fra kringkastingssjefens kontor går den «hemmelige» trappen nazistene bygget. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
«HEMMELIG NAZI-TRAPP»: Fra kringkastingssjefens kontor går den «hemmelige» trappen nazistene bygget. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Dette kan skyldes at møbler og inventar ikke kan gjenskaffes eller er svært dyrt å reparere.

Eiendomsutvikler i NRK, Sven Evjenth, forteller at de mottar mange henvendelser fra eksterne som ønsker å bidra i den videre prosessen.

- Det kommer nok til å fortsette å strømme inn. Men det vil ta flere år før det blir avgjort hva som skjer med NRK-tomta, sier han.

FORVÆRELSET: Man ankommer dette rommet før man entrer kringkastingssjefens kontor. Begge rommene skal fredes. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
FORVÆRELSET: Man ankommer dette rommet før man entrer kringkastingssjefens kontor. Begge rommene skal fredes. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer