I fjor knelte NRKs stemmesystem under Melodi Grand Prix-finalen. Det ble lammet og gikk ned for telling på grunn av et stort trykk, som skyldtes et enormt engasjement fra publikum.
Det resulterte i telefonstorm, fortvilte og irriterte seere - samt rundt 1000 skriftlige klager til Kringkastingsrådet. NRK lever av troverdighet, og denne ble satt på prøve denne vinterkvelden da ingen stemmer kom igjennom.

- Bare å beklage
MGP-general Stig Karlsen i NRK sier til Dagbladet at det ble temmelig varmt rundt ørene da stemmene til sølvfinalen ikke gikk gjennom. NRK måtte da sette inn en backup-jury på 30 mennesker som stemte fire artister videre.
- Vi snublet på målstreken, knelte på oppløpssiden, sier MGP-generalen, og legger til:

Våren da «alt» gikk galt for Ulrikke
- Det var tungt og trist som avslutningen på vellykkede MGP-delfinaler og finale. Vi lever av troverdighet, det er helt essensielt at folkets stemmer kommer fram. Det er bare å beklage.
Backup-systemer
Stig Karlsen forteller at teknisk avdeling i NRK har evaluert og oppjustert stemmesystemet, som også har fungert som det skal siden - både i «Stjernekamp» og den alternative Eurovisionfinalen i mai.

- Vi har også fått et bedre backup-system, dersom teknikken skulle svikte oss.
- Tv-seerne skal stemme via en webapplikasjon. Men blir det problemer, vil alle seerne få beskjed om å gå over til sms-stemmer. Skulle også dette svikte, har vi en folkejury satt i sammen av analyseselskapet Norstat som skal avgi sine stemme, sier Karlsen.
Lover tidenes beste MGP
MGP-generalen mener at fjorårets MGP-sendinger ble tidenes beste, hvis vi ser bort fra stemmekaoset. Han mener at årets show blir enda større og bedre - men flere artister enn noensinne.
Hele 26 artister og låter er med, før vi sitter igjen med én vinner 20. februar.

- I dag starter vi en presentasjon av ti låter og artister. Seks av dem er garantert en plass i finalen. Fem lørdager fram til finalen skal til sammen 20 låter presenteres. Publikum skal bestemme hvem av dem som går til finalen, sier Karlsen.
Det blir til sammen 12 artister som skal kjempe om hvem som skal representere Norge i den internasjonale MGP-finalen, også kalt Eurovision Song Contest.
Kanin opp av hatten
I hver delfinale må fire artister først kjempe seg gjennom to dueller. Hvem som møter hvem til duell, blir trukket på direkten. Hvem som får denne muligheten, er også opp til publikum å avgjøre.

Klagestorm mot NRK
Nytt av året er et Wild Card-element - som en «kanin opp av hatten».
- Det innebærer at de artistene som ikke går videre fra delfinalene fortsatt har en mulighet til å komme til finalen. Publikum får nemlig muligheten til å stemme fram en av de utslåtte delfinalistene som får den siste finalebilletten, sier Karlsen.
- Viktigere enn noen gang
Det blir likevel en svært annerledes MGP-oppkjøring denne vinteren. Coronaen seter store begrensninger. Det blir ikke publikum i salen på noen av de seks sendingene - heller ikke på finalen.

- Dessverre, det lar seg ikke gjøre i går, sier MGP-generalen, og legger til:
- Men vi skal lage et forrykende tv-show, med innslag fra folk hjemme i sine stuer rundt om i landet. Det skal bli en folkefest, og det er viktigere enn noen gang. Vi er isolerte, det er mørkt og kaldt og har vært et tungt år. Derfor er det viktig at vi lager noe stort som kan samle hele Norge.
Europeisk finale - eller ikke?
Lørdag 22. mai blir det europeisk finale, med to semifinaler tidligere samme uke - forhåpentligvis i Rotterdam. Den europeiske tv-unionen EBU planlegger direkteshow med færre publikummere og tv-teknikere, men har også flere planer.
Likevel skal alle deltakerland levere en ferdig, eksklusivt innspilt presentasjon av sitt vinnerbidrag.
- Dersom en artist skulle bli corona-syk og ikke kan opptre, så har EBU en backup, sier Karlsen.
Han kan bekrefte at fjorårets MGP-vinner Ulrikke Brandstorp ikke er med i år, selv om hun fikk tilbud om det. Ulrikke ikke fikk vist seg fram i den europeiske finalen, som ble avlyst grunnet coronaen.