MGP 2021

Slik skal NRK unngå ny stemmeskandale

Har oppjustert teknikken, men lanserer også to backup-systemer.

STEMMEKAOS: For stort trykk har ført til at det ikk går an å stemme under Melodi Grand Prix. Video: NRK Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I fjor knelte NRKs stemmesystem under Melodi Grand Prix-finalen. Det ble lammet og gikk ned for telling på grunn av et stort trykk, som skyldtes et enormt engasjement fra publikum.

Det resulterte i telefonstorm, fortvilte og irriterte seere - samt rundt 1000 skriftlige klager til Kringkastingsrådet. NRK lever av troverdighet, og denne ble satt på prøve denne vinterkvelden da ingen stemmer kom igjennom.

VANT, MEN...: Ulrikke Brandstorp vant fjorårets MGP-finale, men coronaen satte en stopper for den europeiske finalen. Det blir MGP i år på hjemmebane, men uten publikum. Hva som skjer med den europeiske finalen i mai, er det fremdeles mye usikkerhet rundt. Foto: Bjørn Langsem
VANT, MEN...: Ulrikke Brandstorp vant fjorårets MGP-finale, men coronaen satte en stopper for den europeiske finalen. Det blir MGP i år på hjemmebane, men uten publikum. Hva som skjer med den europeiske finalen i mai, er det fremdeles mye usikkerhet rundt. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

- Bare å beklage

MGP-general Stig Karlsen i NRK sier til Dagbladet at det ble temmelig varmt rundt ørene da stemmene til sølvfinalen ikke gikk gjennom. NRK måtte da sette inn en backup-jury på 30 mennesker som stemte fire artister videre.

- Vi snublet på målstreken, knelte på oppløpssiden, sier MGP-generalen, og legger til:

- Det var tungt og trist som avslutningen på vellykkede MGP-delfinaler og finale. Vi lever av troverdighet, det er helt essensielt at folkets stemmer kommer fram. Det er bare å beklage.

Backup-systemer

Stig Karlsen forteller at teknisk avdeling i NRK har evaluert og oppjustert stemmesystemet, som også har fungert som det skal siden - både i «Stjernekamp» og den alternative Eurovisionfinalen i mai.

SISTE FINALE: Keiino vant MGP og presenterte Norge i Tel Aviv 2019 - den siste europeiske finalen. Det er planlagt finale i Rotterdam 22. mai i år. Foto: Christian Roth Christensen
SISTE FINALE: Keiino vant MGP og presenterte Norge i Tel Aviv 2019 - den siste europeiske finalen. Det er planlagt finale i Rotterdam 22. mai i år. Foto: Christian Roth Christensen Vis mer

- Vi har også fått et bedre backup-system, dersom teknikken skulle svikte oss.

- Tv-seerne skal stemme via en webapplikasjon. Men blir det problemer, vil alle seerne få beskjed om å gå over til sms-stemmer. Skulle også dette svikte, har vi en folkejury satt i sammen av analyseselskapet Norstat som skal avgi sine stemme, sier Karlsen.

- BARE FOR GØY: Tommy Austheim (22) føler seg feilaktig framstilt som årsaken til at NRKs stemmesystem gikk ned, etter forsøk på å fylle tv-skjermen med emojis. Se seansen her. Vis mer

Lover tidenes beste MGP

MGP-generalen mener at fjorårets MGP-sendinger ble tidenes beste, hvis vi ser bort fra stemmekaoset. Han mener at årets show blir enda større og bedre - men flere artister enn noensinne.

Hele 26 artister og låter er med, før vi sitter igjen med én vinner 20. februar.

FINALISTER: To av fjorårets finalister, Ulrikke Brandstorp og Rein Alexander. Foto: Bjørn Langsem
FINALISTER: To av fjorårets finalister, Ulrikke Brandstorp og Rein Alexander. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

- I dag starter vi en presentasjon av ti låter og artister. Seks av dem er garantert en plass i finalen. Fem lørdager fram til finalen skal til sammen 20 låter presenteres. Publikum skal bestemme hvem av dem som går til finalen, sier Karlsen.

«STEMMEKAOS»: Ulrikke Brandstorps MGP-seier ble preget av NRKs stemmetrøbbel. I «Veien til Rotterdam» får du innblikk i hva som skjedde i kulissene under og etter finaledramaet. Vis mer

Det blir til sammen 12 artister som skal kjempe om hvem som skal representere Norge i den internasjonale MGP-finalen, også kalt Eurovision Song Contest.

Kanin opp av hatten

I hver delfinale må fire artister først kjempe seg gjennom to dueller. Hvem som møter hvem til duell, blir trukket på direkten. Hvem som får denne muligheten, er også opp til publikum å avgjøre.

Nytt av året er et Wild Card-element - som en «kanin opp av hatten».

- Det innebærer at de artistene som ikke går videre fra delfinalene fortsatt har en mulighet til å komme til finalen. Publikum får nemlig muligheten til å stemme fram en av de utslåtte delfinalistene som får den siste finalebilletten, sier Karlsen.

- Viktigere enn noen gang

Det blir likevel en svært annerledes MGP-oppkjøring denne vinteren. Coronaen seter store begrensninger. Det blir ikke publikum i salen på noen av de seks sendingene - heller ikke på finalen.

MGP-SJEFEN: Melodi Grand Prix-general Stig Karlsen i NRK. Foto: Bjørn Langsem
MGP-SJEFEN: Melodi Grand Prix-general Stig Karlsen i NRK. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

- Dessverre, det lar seg ikke gjøre i går, sier MGP-generalen, og legger til:

- Men vi skal lage et forrykende tv-show, med innslag fra folk hjemme i sine stuer rundt om i landet. Det skal bli en folkefest, og det er viktigere enn noen gang. Vi er isolerte, det er mørkt og kaldt og har vært et tungt år. Derfor er det viktig at vi lager noe stort som kan samle hele Norge.

Europeisk finale - eller ikke?

Lørdag 22. mai blir det europeisk finale, med to semifinaler tidligere samme uke - forhåpentligvis i Rotterdam. Den europeiske tv-unionen EBU planlegger direkteshow med færre publikummere og tv-teknikere, men har også flere planer.

Likevel skal alle deltakerland levere en ferdig, eksklusivt innspilt presentasjon av sitt vinnerbidrag.

- Dersom en artist skulle bli corona-syk og ikke kan opptre, så har EBU en backup, sier Karlsen.

Han kan bekrefte at fjorårets MGP-vinner Ulrikke Brandstorp ikke er med i år, selv om hun fikk tilbud om det. Ulrikke ikke fikk vist seg fram i den europeiske finalen, som ble avlyst grunnet coronaen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer