BJØRNETJENESTE: Barn som aldri opplever å gå tom for penger eller at de må utsette behov, går lettere på en smell når de selv skal klare seg økonomisk, skriver artikkelforfatteren. Foto: NTB Scanpix
BJØRNETJENESTE: Barn som aldri opplever å gå tom for penger eller at de må utsette behov, går lettere på en smell når de selv skal klare seg økonomisk, skriver artikkelforfatteren. Foto: NTB ScanpixVis mer

Slik skaper norske foreldre fremtidige gjeldsofre

Vi gjør det mer eller mindre ubevisst.

Meninger

Marte vokste opp i et trygt hjem, og hun hadde ikke spesielt mange bekymringer. Under oppveksten fikk hun stort sett det hun ba om. Og foreldrene kjøpte gladelig Levis-busker og Buffalo-sko så fort behovet meldte seg. Penger fikk hun også når hun spurte om det, og det ble sjelden stilt spørsmål ved forbruket hennes. Marte hadde lite ansvar på hjemmebane, men det hendte seg at mor og far i perioder krevde at hun gikk ut med søpla eller ryddet rommet sitt. Men stort sett var det foreldrene som plukket opp etter barna.

Spaltist

Elin Reitan

er forbrukerøkonom i Nordea.

Siste publiserte innlegg

Livet forble imidlertid ikke like problemfritt da Marte flyttet hjemmefra. Da Marte aldri hadde lært seg hvordan hun skulle forvalte pengene sine på en god måte, ble inntektene hennes stort sett brukt opp så fort de kom inn på konto. Det ble derfor vanskelig for Marte å betale regningene sine i tide. Og postkassen ble etter hvert fylt opp av inkassokrav og brev fra namsmannen. Marte hadde heller ikke lært seg å utsette behov, og hadde derfor dårlig impulskontroll. Fremfor å spare til det hun ønsket seg dro hun kredittkortet. Etter hvert skaffet hun skaffet seg flere, og hun pådro seg store kredittkortregninger som hun ikke maktet å betale.

Da foreldrene til Marte fikk greie på pengeproblemene var oppstandelsen stor. De kunne ikke fatte at barnet deres kunne havne i et slikt økonomisk uføre. Det de ikke skjønte var at de selv var bidragsytere til at Marte nå var et gjeldsoffer.

Historien over er fiktiv, men langt fra urealistisk. Det er nemlig ikke uvanlig at de som lærer lite om økonomistyring under oppveksten får økonomiske problemer i voksen alder.

Barna våre fortjener at vi som foreldre tar et større ansvar når gjelder å trene opp barnas impulskontroll, og lærer dem å styre privatøkonomien sin på en god måte. Vi må bli flinkere til å lære dem verdien av penger og informere dem om at det koster å drive et hushold, og at penger ikke kommer fra en utømmelig kilde fra et hull i veggen.

Også finansnæringen må bidra. Flere finansielle institusjoner har allerede lansert ulike læringsopplegg, som skal bidra til at barn får større forståelse for økonomi. Og det er grunn til å tro at det blir større fokus på dette i fremtiden.

Skolen har også et særskilt opplæringsansvar. Privatøkonomi må i større grad inn i pensum, og det på ett tidlig tidspunkt. Denne opplæringen er viktig for å redusere sjansen for at barna i fremtiden vil gå på en økonomisk smell. Samtidig sikrer vi at alle barn får god og tilstrekkelig læring.

Men frem til politikerne tar større grep har du som foreldre det største ansvaret. Her er noen tips til hvordan du kan lære barna dine pengevett:

1: Lær barna å utsette behov

Det kan føles både snilt og enkelt å gi barna alt de ønsker seg. Vi har råd til det, og det er ofte letter å gi etter enn å ta opp kampen mot en gretten tenåring. På sikt er ikke dette en spesielt god strategi. Barn må lære seg å utsette behov, og heller spare til det de ønsker seg fremfor å få alt de peker på.

Hvordan: Motiver barna til å spare, og lær dem hvordan de skal forvalte pengene sine på en god måte. Forklar dem hva som skjer når de ikke betaler regningene sine. Og fortell dem at de valg vi tar alltid har en konsekvens, om dette er at elektrisiteten blir slått av om vi ikke betaler strømregningen eller at vi får hull i tennene om vi ikke pusser dem.

2: Snakk om penger og økonomi på hjemmebane

Barn har ingen forutsetting for å vite hva det koster å drive et hushold. Det er opp til oss som foreldre å lære dem det.

Hvordan: Snakk om inntekter og utgifter rundt middagsbordet. Fortell barna hva som kommer inn av inntekter og hva som går ut til faste og variable utgifter. Sett opp et husholdningsbudsjett og la barna hjelpe til. Allerede fra barna er små kan du ta de med i butikken og fortelle dem hva en liter melk, eller ett brød koster. Det er viktig læring i dette.

3: Gi barna lommepenger

Undersøkelser viser at stadig færre foreldre gir barna faste lommepenger. Barna får heller penger etter behov. Tidsklemma, god økonomi og mindre kontanter i omløp er noen av årsakene til at det er blitt slik. Og det er grunn til bekymring. Når barna ikke får forvalte sine egne penger går de glipp av verdifull læring. Og de blir vant til at penger kommer fra en ustoppelig kilde.

Hvordan: Gi barna faste lommepenger. Knytt gjerne arbeidsoppgave til lommepengeordningen, og gi dem ikke uforholdsmessig mer penger når de bruker dem opp.