SKULLE TIL ARKTISKE STRØK: Mye tyder på at Lisbeth Salander ble sendt såvel til Grønland som til den avsidesliggende kanadiske Banksøya i bok nummer fiore og fem, som Stieg Larsson aldri rakk å skrive ferdig før han døde i 2004. Her Salander i Noomi Rapaces skikkelse, fra filmen "Luftslottet som sprengtes". Foto: Nordisk Film Distribusjon AS
SKULLE TIL ARKTISKE STRØK: Mye tyder på at Lisbeth Salander ble sendt såvel til Grønland som til den avsidesliggende kanadiske Banksøya i bok nummer fiore og fem, som Stieg Larsson aldri rakk å skrive ferdig før han døde i 2004. Her Salander i Noomi Rapaces skikkelse, fra filmen "Luftslottet som sprengtes". Foto: Nordisk Film Distribusjon ASVis mer

Slik skulle Salander-historien fortsette

Uferdige manus og notater på servietter avslører hva som skjer med Lisbeth Salander i bøkene Stieg Larsson aldri rakk å skrive.

Interessen rundt avdøde Stieg Larssons planlagte romaner om krimheltinna Lisbeth Salander er enorm.

Forfatteren og journalisten rakk å skrive tre bøker i den såkalte Millennium-serien før han døde av hjerteinfarkt i 2004. Bøkene er blitt internasjonale bestselgere, og over hele verden spekuleres det i hvordan historien hadde fortsatt dersom Larsson hadde fått leve.

Den svenske avisa Expressen avslører i dag detaljer fra Larssons uferdige manus for bok nummer fire. Notater Larsson etterlot seg, delvis skriblet ned på servietter, tyder på at han også så for seg en femte og sjette bok i serien.

Stieg Larssons nære venn Kurdo Baksi sier til Expressen at den fjerde boka - som Larsson skrev både starten og slutten på før han døde - byr på et gjensyn med Lisbeth Salanders tvillingsøster Camilla. Hun nevnes i bok nummer to, «Jenta som lekte med ilden», der det framgår at de to tvillingene ikke har noen kontakt.

Banksøya - I den fjerde boka får hun en mer fremtredende rolle. Lisbeth Salander reiser dessuten til Grønland, men jeg er ikke sikker på om dette er i bok nummer fire, eller i den halvferdige bok nummer fem. Stieg jobbet med en annen rekkefølge, sier Baksi, som selv dukker opp som romanfigur i Millennium-bøkene og har sett manuset med egne øyne.

I en mail til en annen venn, John-Henri Holmberg, avslørte Larsson dessuten at store deler av handlinga i bok fire utspiller seg på Banksøya. Det er Canadas femte største øy, som med sin beliggenhet langt nord i Beaufort-havet bare er bebodd av rundt 130 inuitter.

I denne mailen skriver Larsson at forholdet mellom Salander og bokas andre hovedperson, gravejournalisten Mikal Blomquist, blir utdypet.

Fjerner tatoveringer Stieg Larssons samboer Eva Gabrielsson har i sin egen bok skrevet kortfattet om forfatterens planer for Salander-sagaen. Her går det fram at Lisbeth Salander gradvis befrir seg fra de indre demonene som river og sliter i henne etter en mildt sagt traumatisk oppvekst.

PLANLA FLERE BØKER: Ifølge vennen Kurdo Baksi planla Stieg Larsson bok nummer fire, fem og seks i serien om Lisbeth Salander og Mikal Blomquist.
PLANLA FLERE BØKER: Ifølge vennen Kurdo Baksi planla Stieg Larsson bok nummer fire, fem og seks i serien om Lisbeth Salander og Mikal Blomquist. Vis mer

Hver gang hun hevner seg på en person som har skadet henne fysisk eller psykisk, fjerner hun den tatoveringen som representerer dette spesifikke ondet, skriver Gabrielsson.

Stieg Larssons bror og far sitter på opphavsrettighetene til uutgitt materiale fra forfatteren, men de uferdige manusene foreligger bare på en bærbar datamaskin som trolig er i Eva Gabrielssons hender.

I tillegg til en overenskommelse mellom partene gjør dette det lite sannsynlig at materialet noen gang blir gitt ut, skriver Expressen.

AMERIKANSK SALANDER: Rooney Mara spiller den hardt prøvede hackeren i den amerikanske remaken av "Menn som hater kvinner". Foto: AFP PHOTO / Scanpix
AMERIKANSK SALANDER: Rooney Mara spiller den hardt prøvede hackeren i den amerikanske remaken av "Menn som hater kvinner". Foto: AFP PHOTO / Scanpix Vis mer