Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Slik slår pcen tilbake mot iPad

Hybrid mellom laptop og lesebrett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter Apples lansering av iPad, har laptop-produsenter klødd seg i hodet for å se hvordan de kan parere angrepet fra det raskt voksende lesebrett-markedet.

En av de første pc-produsentene som kommer på markedet med et direkte motsvar til iPaden er Dell, som om to uker lanserer sin Inspiron duo - en blanding av en laptop og et lesebrett med en 10,1-tommers skjerm.

Høyere krav Maskinen, som første gang ble vist fram på Intels utviklerforum i San Francisco i september, er riktignok ikke den første laptopen som du også kan bruke som et touchbasert lesebrett ved å snu på skjermen.

Men det er den første maskinen av sin type med en moderne touchskjerm som kommer på markedet etter at iPad har fått dominere nyhetsbildet det siste året.

Det stiller visse krav til hva vi kan forvente av en slik maskin.

Lukket vs. åpen De fleste klagene på iPad og andre moderne lesebrett er at de like mye begrenser brukerne som de gir dem muligheter.

Operativsystemene er gjerne lukkede og maskinkraften begrenset, og du må på godt og vondt forholde deg til produsentenes ønsker hva angår tjenester, funksjoner og filformater.

Når Dell Inspiron duo blir å finne i amerikanske butikker om to uker, vil den billigste versjonen koste 549 dollar - 3300 kroner.

Større ytelse Hybriden mellom et lesebrett og en laptop har ifølge den første testen på Tom's Hardware ikke den mest imponerende ytelsen, men det er uansett en god del mer enn hva vi er vant til fra de rene lesebrettene.

Med en 1.5 GHz dual-core Intel 550N Atom-prosessor, 2GB med RAM, en 250GB harddisk og et HD-grafikkort fra Broadcom vil det ta drøye halvminuttet for maskinen å starte opp Windows 7, ifølge rapporter, og maskinen blir dessuten tykkere og tyngre enn de rene lesebrettene.

Også batteritiden er lavere, med mellom 2,5 og litt over tre timer, ifølge Tom's Hardware.

Fremtiden? Med skjermen flippet ut vil den garantert fungere bra som multimedieavspiller - det går også an å kjøpe et eget stativ for dette.

Men hva slags programvare vil bli tilrettelagt for pc-bruk i lesebrettmodus - og vil flere enn Dell hive seg på bølgen?

Hvordan denne hybriden vil lykkes i markedet, blir derfor spennende å se.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!