Slik sluttet «Lost»

Advarsel! Massive spoilere på slutten av artikkelen!

GIKK I SEKS SESONGER: Nå er den populære tv-serien ferdig. Hvordan den endte, ser du på norsk tv først 23. juni. Eller i bunnen av denne saken... Foto: PROMO
GIKK I SEKS SESONGER: Nå er den populære tv-serien ferdig. Hvordan den endte, ser du på norsk tv først 23. juni. Eller i bunnen av denne saken... Foto: PROMO Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet.no):  I natt flimret siste episode av «Lost» over amerikanske TV-skjermer, og nå vet vi alt. Eller gjør vi det? Vi kommer til slutten på bunnen av denne artikkelen, men vær advart:

Om du er en av dem som ikke så serien eller falt av underveis, en av dem som fortsatt lurer på hva greia var med isbjørnen, vil du ikke finne noe godt svar her.

Den intrikate floken av symbolikk, tidsreiser, kvantefysiske teorier og røykmonstre som utgjorde «Lost» lar seg ikke løse opp i løpet av et par timer. Det var da heller ikke meningen. Magikeren tjener aldri på å vise deg hvordan han utførte trikset sitt.

Seriens sjefer, Carlton Cuse og Damon Lindelof, hadde på forhånd varslet at ikke alle mysterier ville bli løst, men at karakterenes historier ville få en tilfredsstillende konklusjon.

Én måneds ventetid

Hvorvidt de holdt det løftet, og om slutten var god eller ikke, vil nok være omdiskutert. Det eneste som er sikkert, er at mange vil ha en mening, og at de meningene vil være vanskelige å unngå.

«Lost» er nemlig ikke noe fenomen isolert til ett land, det er globalt. Selv om det ennå er en måned til TVNorge viser finalen, har mange utenfor USA allerede fått med seg den siste episoden via bakveier som nettstreaming og lignende. Og flere av dem er pratesjuke.

Så til dere som planlegger å vente til 23. juni: Lykke til. Dere kommer til å måtte unngå et vell av spoilere underveis. Kanskje dere bør skru av nettkoblinga en måned. Og ikke snakke med folk. For å omskrive «X-Files» en smule: «The end is out there».

Nesten hundre timer
Og ingenting er verre enn å få noe man bryr seg om ufrivillig spoilet, det være seg en serie, en film eller noe annet. Uten overraskelsene ødelegges spenningen, det frarøver deg følelsen av katarsis og det saboterer innlevelsen. Man mister en essensiell bit av opplevelsen.

De som har fulgt denne serien fra starten, har investert nesten hundre timer i disse karakterene og dette mysteriet. For dem som har fulgt ting som ARGen «The Lost Experience», sett mobilepisodene eller spilt dataspillet vil tallet være enda høyere.

Og for alle som har brukt uendelige timer på å spekulere rundt «Lost» og analysere all mulig symbolikk, dialog og handling, er tidsbruken antagelig for høy til å regnes.

Mysterieboksen
Var alt dette bortkastet tid? Kanskje vil noen påpeke at «det er jo bare en TV-serie, de folkene bør få seg et liv!» Og de har sikkert helt rett, det er jo bare en TV-serie.

Men for noen av oss var «Lost» også en fantastisk mysterieboks. Det å tolke den ble nærmest en hobby i seg selv, et puslespill vi kunne samles om og løse sammen. For det elsket vi serien til siste slutt.

Så om du ikke har den samme følelsen for «Lost», og du møter noen som ennå ikke har sett slutten, vær så snill: Ikke vær en kødd. Hold det for deg selv. Ikke spoil.

Og med den formaningen unna veien, værsågod:

Slik sluttet «Lost»
I seriens siste episoder viser det seg at et magisk lys (visstnok en kraftig elektromagnetisk energi) finnes ved øyas kjerne. Røykmonsteret var en gang en mann som drømte om å forlate øya, inntil han falt ned i lyset. Her gjennomgikk han sin forvandling.

For å kunne forlate øya, må røykmonsteret ødelegge lyset. I de mange årene frem til flykrasjen på starten av serien ble det voktet av røykmonsterets bror, Jacob. De overlevende fra krasjen er kandidater til å overta posisjonen som vokter.

I siste episode lykkes røykmonsteret i få Desmon til å skru av lyset, noe som gjør at øya begynner å ødelegges. Kate og Sawyer siste fly av øya sammen med Lapidus, Richard, Miles og Claire.

Jack dør på stedet hvor han først våknet opp i seriens pilotepisode (første og siste bilde av serien speiler hverandre), men dreper først røykmonsteret og redder øya ved å reparere lyset.

Desmond overlever, men er bevisstløs ved seriens slutt. Hurley tar over jobben som øyas vokter, med Ben (fantastiske Michael Emerson - TV-ruta vil bli tommere uten ham) som medhjelper.

?«Sideblikkene» fra en alternativ virkelighet viser seg å være en slags skjærsild, hvor alle karakterene til slutt møtes. Dette vil nok vise seg å være den mest kontroversielle delen av slutten.?
 

Hva lyset under øya egentlig symboliserer, blir aldri helt klart. Det ultimate mysteriet, altså øyas egentlige natur, får ingen forløsning. 


Og dermed får serien leve videre selv om den er over, gjennom de uendelige diskusjonene, spekulasjonene, tolkningene og analysene som vil følge i dens kjølvann.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer