DEBATT

Slik sparte familien 10.000 kroner i måneden

Små grep, kan utgjøre ganske mye.

FET OPP GRISEN: Til tross for at mange nordmenn har romslig økonomi, lider sparegrisen under et magert regime i mange norske hjem. For mange er sparepotensiale stort, skriver Elin Reitan. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
FET OPP GRISEN: Til tross for at mange nordmenn har romslig økonomi, lider sparegrisen under et magert regime i mange norske hjem. For mange er sparepotensiale stort, skriver Elin Reitan. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Etter å ha gått gjennom kontoutskriftene til en gjennomsnittsfamilie var det innlysende at de sløste unødvendig mye med pengene sine. Foruten å ha et slapt forhold til sine finansielle avtaler, gjorde daglige og planløse turer til matbutikken og små, men hyppige kjøp i hverdagen til at pengene rant unødvendig fort ut av kontoen. Med noen små justeringer klarte familien å spare 10.000 kroner i måneden.

Her er fem grep du selv kan gjøre for å spare penger:

1: Skriv budsjett. Ønsker du å redusere forbruket ditt og få mer ut av pengene dine, anbefaler jeg deg å starte prosessen med å skrive et budsjett. Den enorme velstanden i Norge bidrar til at få nordmenn tar seg bryet å skrive budsjett. Det er synd, for selv om du har god råd er det mange gode grunner til at budsjettskriving er viktig og riktig. Budsjettet bidrar nemlig til at du får mest mulig ut av pengene dine, blant annet ved å synliggjøre sparepotensialet ditt og ved å gjøre deg mer bevisst på forbruket ditt. Dette bidrar gjerne til at du tenker deg litt ekstra godt om, før du drar kortet.

2: Kutt matbudsjettet. Mange har et unødvendig høyt matbudsjett. Familien, som jeg gikk gjennom økonomien til, hadde skyhøye matutgifter. Kontoutskriftene viste at de var innom matbutikken nærmest daglig, og til og med opp til flere ganger om dagen. Ved å planlegge ukesmenyen, skrive handleliste og kutte antall turer til butikken kunne familien nærmest halvere matbudsjettet sitt, og sparte dermed 6.000 kroner i måneden.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer