Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Slik starter du din egen gasellebedrift

Det finnes 15 ulike gasellearter, og hver har sine ulike styrker.

Gaseller: Disse flotte dyrene kan både drepes, spises, flås eller stoppes ut. Foto: Maurizio Borgese / Hemis.fr / NTB scanpix
Gaseller: Disse flotte dyrene kan både drepes, spises, flås eller stoppes ut. Foto: Maurizio Borgese / Hemis.fr / NTB scanpix Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nå er det bare noen dager igjen til Dagens Næringsliv kårer årets gasellebedrifter. Er du gründer og drømmer om å din egen gasellebedrift? Vel, jeg har én god og én dårlig nyhet. Den dårlige nyheten er at det er nærmere 95 000 bedrifter i Norge, og bare 3,8 prosent av dem kan kalle seg gasellebedrifter. Den gode nyheten er at det er fullt mulig å bli én av dem. Om du bare følger disse fem enkle rådene, er det en god sjanse for at vi vil se deg på forsiden av Dagens Næringsliv om noen få år.

1) Bestem deg for hvilken gaselle du vil satse på. Det finnes 15 ulike gasellearter, og hver har sine ulike styrker. Velg ut ifra hvilken nisje du sikter deg inn mot. Gaselleskinn er en populær vare i Italia, Saudi-Arabia og Kina og de flotteste skinnene tilhører den sjokoladebrune edmien (gazella cuvieri), den rødbrune damaen (nanger dama) eller den klassiske thomsongasellen (eudorcas thomsonii) med sine brede, svarte flankestriper. Vil du først og fremst handle i troféhoder, bør du derimot gå for grantgasellen (nanger granti) med sine lyreformede horn.

2) Sørg for at du har egnet mark og klima for gaselleavl. Det er nok først og fremst Jæren, Agderfylkene og jordbrukslandskapene langs Oslofjorden som egner seg for gasellefarmer her til lands. Gaseller er hardføre dyr som i motsetning til kyr kan nyttegjøre seg av ulike gressarter og vekster. De er dessuten svært motstandsdyktige mot tsetsefluer, om dette skulle være et problem på din eiendom. De trenger heller ikke rennende vann, da de får vannet de trenger av vannholdige planter. Det er derfor en fordel om du har et naturlig innslag av Lampranthus-sukkulenter på tomta.

3) Bygg et høyt gjerde. En gaselle kan hoppe tre til fire meter hvis den blir ordentlig skremt. Mange er ikke klar over dette før de kjøper en gaselleflokk. Siden en gaselles sinnstilstand vanligvis befinner seg et sted mellom lettskremt og vettskremt bør innhegningen rammes inn av et gjerde på minimum 4,5 meter. Rosing’s Industrier AS tilbyr inngjerdingsløsninger for både næringsliv og privatmarkedet. Kanskje du burde ta en tur innom deres hovedkvarter i Industriveien 20 på Gjelleråsen for en prat.

4) Kartlegg ditt marked. Gaselledrift er fortsatt en liten næring i Norge. Derfor bør du være synlig på gasellemesser og delta i relevante nettverk. Sørg for å liste opp «gazelle» som skill på LinkedIn, og oppfordre dine kontakter til å endorse deg.

5) Skap din egen nisje. Gaseller er svært anvendelige. Disse flotte dyrene kan både drepes, spises, flås eller stoppes ut. Kapp hodene av dem og heng den i stua. Har du tilstrekkelig med areal kan du også gjøre business ut av selve drepingen ved å sette opp en jakthytte og ta imot jegere som ønsker å jakte gaselle. Bruk fantasien! De raskeste gasellene kommer opp i hastigheter på 80 kilometer i timen, så hvorfor ikke tilby en jaktpakke der kunder kan kjøre ATV etter flyktende gaselleflokker og jakte på dem med halvautomatiske våpen?

Men viktigst av alt: en gasellebedrift krever hardt arbeid. Du har det i deg. Lykke til!

Les mer av Tuftebarten her.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!