Anmeldelse: «Birds of Passage»

Slik startet Colombias narkohelvete

Hevndrap, kartellvirksomhet og massakre sett fra urfolks ståsted.

NARKOFILM: Tradisjonell colombiansk urfolk-kultur blir utfordret av moderne narkotikahandel. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

ILM: Filmer og TV-serier om narkosmugling, karteller og bandekriger er ikke akkurat mangelvare, men «Birds of Passage» har et utradisjonelt utgangspunkt. Filmen er fra og om Colombia, laget av paret Cristina Gallego og Ciro Guerra.

Gudfaren

Den er basert på autentiske begivenheter fra perioden 1960-1980, altså før den notoriske Pablo Escobar kom på banen. Dette er like fullt en «Gudfaren»-historie med alle obligatoriske ingredienser; familiefeider, hevndrap og massakre. Men «Birds of Passage» har den tilleggsdimensjonen at den forteller om hvorledes et tradisjonelt stammesamfunn, Wayuu, blir infisert av narkotikatrafikkens brutalitet.

Fredskorpset

Kontrasten mellom urfolkets gamle skikker, lover og ritualer og den moderne kriminalitetens overflod av penger og luksus, er slående. Filmens ramme er en gjeters sang om klanens historie; den utspiller seg videre i fem epoker kalt Villgress, Gravene, Velstand, Krigen og Limbo. Fra de første amerikanske Fredskorps-hippiene kom til Colombia og etterspurte marihuana – og delte ut anti-kommunistisk propaganda – og til Wayuu-folket dreper hverandre i indre oppgjør, er det av stor sosialantropologisk interesse å følge utviklingen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer