TYR TIL VOLD: Når samfunnet svikter som fellesskap, søker barna heller andre fellesskap, for eksempel i kriminelle miljøer. Dette slår også inn i skolen, skriver artikkelforfatteren. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
TYR TIL VOLD: Når samfunnet svikter som fellesskap, søker barna heller andre fellesskap, for eksempel i kriminelle miljøer. Dette slår også inn i skolen, skriver artikkelforfatteren. Foto: Shutterstock / NTB ScanpixVis mer

Debatt: Skole

Slik stopper vi skolevolden

Vi trenger et Oslo som i enda større grad enn før stiller opp for resten av Oslo.

Meninger

Psykologene Ingvild Stjernen Tisløv og Jørgen Flor skriver klokt om vold i skolen i Dagbladet 27. november. Men de bygger sitt innlegg på et premiss om at det å suspendere elever er byrådets eneste tiltak mot vold i skolen. Det er feil.

BYRÅD: Tone Tellevik Dahl.
BYRÅD: Tone Tellevik Dahl. Vis mer

Vi i byrådet har stilt oss spørsmålet: hva kjennetegner ungdommene som utøver vold? Mange har ikke gått i barnehage, de har slitt faglig fra tidlig i grunnskolen og mistet motivasjonen. Mange har stått utenfor organiserte fritidsaktiviteter, de kommer fra fattige familier og har foreldre som står utenfor arbeidslivet. De har ofte selv vært utsatt for vold og overgrep. Volden er som regel et uttrykk for marginalisering og utenforskap. Samtidig er behovet for fellesskap det samme. Og når samfunnet svikter som fellesskap – søker de heller andre fellesskap, for eksempel i kriminelle miljøer. Dette slår også inn i skolen.

Fordi vi kjenner denne negative utviklingsspiralen, innfører byrådet en ny politikk mot utenforskap i Oslo. Denne politikken skal slå i stykker det som i ytterste konsekvens også kan drive fram vold. Vår plan går helt fra mors liv til elevene går ut av videregående skole. Vi bygger flere barnehager i områder av Oslo der færrest går i barnehage. Vi samarbeider med ressurssterke innvandrerkvinner for å få andre innvandrerkvinner til å velge barnehage for barna sine og arbeidslivet for seg selv. Vi setter inn 200 ekstra lærere på de 40 mest utsatte barneskolene i Oslo. Vi innfører en ny og gratis aktivitetsskole fullspekket av faglige, sosiale og fysiske aktiviteter hver ettermiddag etter skoletid. Parallelt setter byrådet norgesrekord i idrettsinvesteringer for barn og unge, vi styrker fritidsklubber og alt som kan bidra til å skape et sterkere fellesskap i Oslo.

Men skolevold og utenforskap kan ikke bare løses gjennom politikk alene. Vi trenger at foreldre og frivillighet ikke bare gir rom for dem som møter opp, men også har et blikk for dem som står utenfor. Vi trenger et arbeidsliv som gir ungdom med litt i bagasjen en ekstra sjanse. Sammen kan vi unngå at Oslo kommer i samme situasjon som vi ser i andre europeiske storbyer, med segregering i befolkningen, uro i bydeler og mistillit mot offentlige tjenester som barnevern og politi. Vi trenger i det hele tatt et Oslo som i enda større grad enn før stiller opp for resten av Oslo.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.