SAMLET PÅ ETT BORD: Bordet stopper ved skjermen og fortsetter på andre siden, i Stockholm der Fredrik Skavlan sitter. Sammen med den svenske delen av redaksjonen lager redaksjonssjef Leif Åge Reme, researcher Thomas Holst-Hansen og researcher Mette Kamilla Skjong sesongens første «Skavlan». 
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
SAMLET PÅ ETT BORD: Bordet stopper ved skjermen og fortsetter på andre siden, i Stockholm der Fredrik Skavlan sitter. Sammen med den svenske delen av redaksjonen lager redaksjonssjef Leif Åge Reme, researcher Thomas Holst-Hansen og researcher Mette Kamilla Skjong sesongens første «Skavlan». Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

Slik styrer Skavlan sitt superteam fra Stockholm

Fredrik Skavlan designet redaksjonsbordet som strekker seg fra Stockholm til Oslo. Fra den svenske hovedstaden styrer han gjengen bak supersuksessen «Skavlan».

||| I splitter nye lokaler midt i Oslo sentrum, begynner høstens «Skavlan» og ta form.

Et lerret og to whiteboards som var proppfulle av ideer og høstens planer før Dagbladet kom på besøk, er det eneste gjengen i Fredrik Skavlans nye produksjonsselskap Monkberry, har rukket å få opp på veggene.

Ser man nøye etter kan noen av høstens hotte gjester skimtes på tavla, men vi har ikke tenkt til røpe noen her nå.

- Vi måtte forte oss å ta bort alt til dere kom, sier Leif-Åge Reme, redaksjonssjef og mangeårig musikkansvarlig i redaksjonen.

I Stockholm I våres brøt Skavlan det årelange samarbeidet med NRK på produksjonsfronten, og skal for første gang selv stå ansvarlig som produsent for programmet. På fredag tar talkshowkongen plass i stolen i «Skavlan»-studio og innleder en ny sesong med sitt populære show.

Denne gangen skal programmet produseres utelukkende i Stockholm, der resten av redaksjonen sitter. Men til tross for avstanden på 51 mil sitter Fredrik Skavlan og resten av redaksjonen nå rundt samme bord.

- I fjor ble det litt den norske og den svenske benken. Sånn vil vi ikke at det skal være, sier Skavlan som kom på den geniale ideen. - Takket være dagens teknologi deltar alle nå i samtalen som lager programmet fra gang til gang, sier Fredrik Skavlan, fra den andre siden av bordet.

- Han er den beste Mens han er i Stockholm tar Dagbladet seg friheten med å låne plassen hans i redaksjonen, som teller tre i Norge og fire i Sverige, pluss Fredrik Skavlan og hans «løpegutt» Niklas Källner.

- Fredrik er den beste journalisten og researcheren. Vi kan gjøre et godt forarbeid, men har alltid et avgjørende spørsmål eller en annen vri som setter spissen på intervjuet og objektet, skryter researcheren Thomas Holst-Hansen.

Noen navn fra høstens gjesteliste er allerde klare. I forrige uke ble det bekreftet at Skavlan-vennen Robbie Williams kommer. Det gjør også Led Zeppelin-sangeren Robert Plant med sitt Band of Joy, den amerikanske countrystjernen Taylor Swift, og Gøteborgs stolthet Håkan Hellström. Når de kommer vil ikke Leif-Åge Reme røpe ennå.

Økt etterspørsel Med stjerner som Rihanna, Jay-Z , John Mayer, Shakira, Will Smith, Jada Pinkett Smith, Rosanne Cash og Norah Jones på gjestelista i fjor, kan man trygt si at Fredrik Skavlan en blitt en real stjernemagnet.

Det har han greid ved hjelp av et godt nettverk, viktig bistand fra plateselskapene, gode anbefalinger superstjernene imellom og ikke minst redaksjonen.

- Sverige er dobbelt så stort som Norge, jeg kan si så mye som at forespørslene har økt i takt med det, sier Leif-Åge Reme.

- Jeg har alltid sagt til Leif-Åge, hva hadde du vært uten meg? Men jeg skal love deg at jeg ikke hadde vært noe uten han, sier Fredrik Skavlan til Dagbladet.

Persbrandt en aktuell gjest De to har fulgt hverandre siden oppstarten av «Først og Sist» i 1999, og innrømmer at de er nervøse før høstens premieresending. I fjor toppet det seg med omlag tre millioner seere.
 
- Jeg er litt nervøs, som jeg alltid er. Men dette er 22. gang jeg går i gang med en ny sesong, så jeg føler meg ganske trygg, sier den premierte programlederen. 

Da programmet ble tatt opp i Stockholm i fjor høst regjerte svenskene gjestelista med soleklar margin. Hele 44 prosent av gjestene var svenske. 28 prosent var norske og like mange utenlandske.

- Kommer overvekten til å fortsette? 

- «Skavlan» skal være et program nordmenn føler er sitt, det samme skal svenskene i og med at dette er en samproduksjon. Vi kommer alltid uansett til å være mer opptatt av saker enn å telle nasjonaliten til gjestene, sier Leif-Åge Reme som røper at ekskjæresten til Maria Bonnevie, filmaktuelle Michael Persbrandt kan bli en av gjestene som kommer til programmet i høst.

- Han er en like aktuell gjest på lik linje med alle andre filmaktuelle.