BLIR KRITISERT: Kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) la fram sitt første kulturbudsjett torsdag. Selv var hun i Vatikanet. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
BLIR KRITISERT: Kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) la fram sitt første kulturbudsjett torsdag. Selv var hun i Vatikanet. Foto: Audun Braastad / NTB scanpixVis mer

Statsbudsjettet 2017:

Slik svarer hun på slakten: - At Jo Nesbø må til Sverige er en fallitterklæring for Norge

Som vanlig når kulturkronene skal fordeles har det haglet med kritikk i retning kulturministeren. Selv har Linda Hofstad Helleland (H) holdt en tale om likestilling i Vatikanet.

(Dagbladet): I dag ble regjeringens forslag til Statsbudsjettet for 2017 lagt fram, og Norges kulturaktører, og opposisjonspolitikere med særskilt kulturansvar, både jubler og raser over pengefordelingen kulturministeren, Linda Hofstad Helleland (H) presenterte, in absentia, i dag:

Kulturrådet ut av Oslo

Regjeringen satser altså sterkt på det de kaller for «kulturell og kreativ næring»: Talenter og prosjekter skal i større grad satses på i skjæringspunktet mellom næringslivet og det offentlige.

Denne satsingen innebærer også at det mektige Kulturrådet må flytte ut av Oslo. De har fått penger til å opprette et nytt kontor utenfor hovedstaden, kalt Kreativt Norge, som foruten dem skal huse sekretariatene for Statens kunstnerstipend og Fond for lyd og bilde.

Svarer på kritikken

Dagbladet fikk torsdag ettermiddag prate med kulturminister Linda Hofstad Helleland, som innledet sportskonferansen «Sport at the Service of Humanity» i Vatikanstaten i dag.

- Hvorfor er du ikke hjemme og presenterer ditt første kulturbudsjett?

- Jeg er på en internasjonal konferanse i Vatikanet. Der har jeg holdt en sterk tale om likestilling og om hvordan likestilling kan redusere blant annet fattigdom, barns helse og jenters rett til utdanning. Norge har en stolt historie å fortelle om dette og det er ikke ofte vi får tilgang til en så sentral talerstol.

- I morgen reiser jeg hjem for å være plass til å forsvare budsjettet.

- Budsjettet er fargerikt

- Hva tenker du selv om budsjettet?

- Jeg mener dette er et godt kulturbudsjett med sterk offentlig finansiering av kunst- og kultursektoren. 13,5 milliarder er mye penger, og vi tar nødvendige grep når kultursektoren, i likhet med mange andre områder, må omstilles. Derfor foretar vi en kraftig satsning på kulturell og kreativ næring.

- Det kalles blant annet betonggrått og uambisiøst. Hva tenker du om det?

- Det er opposisjonens privilegium og komme med karakteristikker. Det tar jeg med stor ro. 13,5 milliarder til kultur tror jeg tvert imot Norges befolkning opplever som fargerikt, og det er aldri satt av mer penger til kulturell og kreativ næring.

«Kulturell og kreativ næring»

- Kulturell og kreativ næring snakkes det mye om, kan du forklare hvorfor det er så viktig?

- Se på landene vi vil sammenligne oss med, som Sverige og Finland. De gjør det mye bedre enn oss på kultureksport av for eksempel musikk og spill. Det skaper store inntekter som tilbakeføres til landets kultursektor. Når Jo Nesbø må til Sverige for å finne agentur er det en fallitterklæring for Norge.

- Hvis vi ikke får pengene tilbake til Norge, som igjen kan forsterke kunsten vår ytterligere, har vi tapt. Der må vi inn å være et støttehjul. Det er urimelig om vi ikke er med å hjelpe fram kultursektoren og talentene våre.

- Ta vare på kulturarven

- Vil det gå på bekostning av andre smalere kulturaktører som konserthus og teater?

- Vi har en god finansiering som ivaretar institusjonene våre, men man må være litt mer kreativ enn å si at kultursektoren skal handle om bare penger. Dramatisk nedgang i oljeinntekter gjør at det må omstilles i Norge.

- Derfor må vi også se på hvordan vi kan bidra til dette fra kunst- og kultursektoren, hvor det skapes fantastiske egenverdier. Samtidig har man vært for lite flink til å stimulere til eksport av norsk kultur til det internasjonale markedet.

- Men vil ikke norske internasjonale talenter og profiler komme av seg selv når instutisjonene vi har fra før stimuleres?

- Det skal også skapes arbeidsplasser, noe som er en tilleggsdimensjon til kunstens egenverdi. Da må vi også stimulere organisasjonene som løfter fram og støtter talentene våre. Samtidig skal vi ta vare på kulturarven vi allerede har.

Nationaltheatret må vente

- Du sier at kulturarven må ivaretas. Hvorfor fikk ikke Nationaltheatret mer til oppussing? Bygget er i kritisk stand.

- Vi må følge prosedyrene og retningslinjene for utredning som staten har fastslått. Derfor har vi gitt 2,5 millioner kroner i avklaringsmidler til videre arbeid med prosjektet. Tallene må kvalitetssikres.

- Har du en formening om når dette arbeidet kan komme i gang?

- Det vil avklaringsfasen gi oss indikasjoner på. Nå skal tallene kvalitetssikres.

- De ber om milliarder. Skjønner du at de er utålmodige?

- Ja, det er absolutt behov for vedlikehold, men det er et stort prosjekt og derfor må tallene være avklart. Så skal vi se på hvordan en av Norges viktigste kulturskatter skal vedlikeholdes.

- Feil signal overfor NRK

- Venstre, Krf, Arbeiderpartiet og SV mener du har brutt en felles forliksavtale inngått i mars, som skal sikre at NRK-lisensen øker i takt med lønns- og prisvekst. Hvorfor ble den ikke økt?

- Inntektene til NRK er ikke kun avhengig av størrelsen på lisensen, men også antallet lisensbetalere, som har økt kraftig de siste årene. Vi er midt oppi en internasjonal mediekrise, og det ville vært et spesielt signal å sende om ett mediehus automatisk fikk sine inntekter økt, sier Hofstad Helleland til Dagbladet.