FESTPREMIERE: Regissør Tomas Alfredson, og skuespillerne Rebecca Ferguson og Jakob Oftebro,var tilstede på festpremieren på «Snømannen» i Oslo i kveld. De så ikke ut til å bekymre seg over den dårlige, norske kritikken. Video: Ingunn Dorholt Vis mer

«Snømannen»

Slik svarer Jakob Oftebro på «Snømannen»-slakten

Skuespiller Jakob Oftebro, som er aktuell i «Snømannen», mener det er fint at nordmenn har et så nært forhold til Jo Nesbø-universet.

(Dagbladet): Storfilmen «Snømannen» har premiere på kinoer i Norge 13.oktober. «Snømannen» er den aller første filmatiseringen av Harry Hole-universet til Jo Nesbø.

Opptak til «Snømannen» er blitt gjort flere steder i Oslo, blant annet er omfattende scener spilt inn i og rundt Rådhuset. Opptak ble også gjort i Bergen og på Rjukan.

Men «Snømannen» på film er ikke mye å glede seg til, skal vi tro de første anmeldelsene.

SENTRAL ROLLE: Jakob Oftebro spiller Harry Holes kollega i «Snømannen». Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SENTRAL ROLLE: Jakob Oftebro spiller Harry Holes kollega i «Snømannen». Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Blant annet er filmen blitt karakterisert som «blodig ulekker og pinlig ujevn». Dagbladets anmelder har heller ikke vært nådig i kritikken av filmen. Anmelder Inger Merete Hobbelstad trillet to på terningen og karakteriserte den som fullstendig nedsnødd.

Skuespiller Jakob Oftebro er forventningsfull når Dagbladet møter ham Hotel Continental i Oslo før kveldens kjendispremiere. Oftebro spiller en av de mest sentrale karakterene fra Nesbøs bok, Magnus Skarre, som er Harry Holes politikollega i voldsavsnittet i Oslo politidistrikt.

Norsk selvtillit

- Jeg er kjempespent og stolt over å være med i filmen. Det er veldig gøy å være med. Det er alltid spennende med premiere, men i kveld er det ekstra stort. Det er første gang jeg har en rolle i en slik film. Karakteren er stor i boka, men ikke så stor i filmen. Det er veldig gøy å få være med likevel. Jeg er en stor fan av Nesbø, sier han.

FØRSTE TRAILER: Michael Fassbender spiller hovedrollen som Harry Hole i storfilmen "Snømannen", som er basert på Jo Nesbøs bestselgende romaner. Filmen har premiere 13. oktober. Video: United International Pictures Norway Vis mer

Hollywood-produksjonen, som lages av det britiske produksjonsselskapet Working Title, kom med det største filmteamet som noen gang har jobbet i Oslo. Foruten Oftebro står også Michael Fassbender i hovedrollen som Harry Hole, Rebecca Ferguson, Charlotte Gainsborough, Chloë Sevigny, Val Kilmer, James D’Arcy, Toby Jones og J.K. Simmons på rollelista.

- Hva tenker du om mottagelsen av filmen som så langt har kommet i Norge?

- Det er vanskelig å si noe om dette som ikke er mitt felt eller ansvar. Men når VG skriver at de kunne gjort det like bra selv, så er det egentlig litt spennende. Det betyr jo at nordmenn har fått selvtillit når det gjelder norsk film, og at det er mye bra som skjer i Norge. Det er likevel synd at noen ikke liker det, men nå har det jo etter hvert kommet inn positive anmeldelser også, sier Oftebro.

Lavere tempo

Oftebro tror valget av Tomas Alfredson som regissør til å lage «Snømannen» har hatt en betydning for mottagelsen så langt i Norge.

- Han jobber annerledes og mer kunstnerisk. Tempoet i filmen blir annerledes. Jeg synes det er kult, men andre vil kanskje si at det ikke er riktig tempo.

- Hvordan tror du publikum kommer til å ta i mot filmen?

- Vi må se hva som skjer. På en måte er det rørende og fint at Norge har et så sterkt eierskap til Jo Nesbø. Når det er andre som tukler med det så vil de sikkert synes at det er dårlig uansett. Det kan hende den blir mottatt annerledes i utlandet der man ikke har det samme forholdet til Nesbø, sier Oftebro.

Som Nesbø-fan selv har Oftebro gått inn i rollen med ærefrykt.

- Det er veldig vanskelig å overføre bok til film. Det kommer aldri til å bli helt det samme. Jeg liker Nesbø kjempegodt. Han skriver fantastisk og kjempespennende. Av og til så spennende at jeg ikke orker å lese videre, sier han.

Før premieren har Oftebro bare sett klipp fra filmen selv.

- Så langt ser det ut som jeg trodde. Det er veldig visuelt, morsomt, skjevt og annerledes. Det passer veldig godt inn i Alfredson-universet.

Store stjerner

I rollen som den alkoholiserte og beryktede politimannen, er Hollywood-stjerne Michael Fassbender.

I et intervju med Dagbladet forklarte tysk-irske skuespilleren at han forelsket seg hodestups i karakteren sin.

Oftebro forteller at det har vært stort å spille mot Fassbender og de andre stjernene i «Snømannen»-produksjonen.

- Bortsett fra at jeg var veldig spent før første opptaksdag har det vært kjempegøy. Det har vært et eventyr. De er store stjerner. Jeg var spent før jeg møtte dem, men etter at man blir litt kjent oppdager man at de er engasjerte, profesjonelle og ydmyke, sier Oftebro.

- Ser du for deg å jobbe i USA og Hollywood etter hvert?

- Jeg bor i Oslo og pendler til København. Det neste prosjektet blir dansk, men vi får se hva som skjer. Det har uansett vært kjempegøy alt dette.