Kritikk mot NRK:

Slik svarer Johaug på drikkepress-kritikken

- Vi var fullt klar over at det ikke var alkohol i glassene, sier Therese Johaug.

SHOT PÅ DIREKTEN: Ingvild Flugstad Østberg og Therese Johaug ble servert det de fikk fortalt var Jägermeister i studio i helga. NRK får kritikk for alkohol i sine sportssendinger. Video: NRK / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Ingvild og jeg kan jo bli skuespillere nå vi, sier Therese Johaug til Dagbladet under en pressekonferanse fredag, før skifestivalen i Holmenkollen.

- Vi var fullt klar over at det ikke var alkohol i glassene. Vi visste hva vi gikk til, sier skistjerna.

- Å blande rus og idrett har vært et tema kritikerne har tatt opp. Det er et tema nå i Kollen igjen. Hva tenker du om dem som ikke synes noe om det?

- Vi har jo ulike meninger på det. Noen synes det er bra og andre ikke, og det må vi ha respekt for. Sånn som her i Kollen, er det kjempebra at de nå har rusfri soner. Vi må bare ha respekt for at vi har ulike syn på denne saken.

Dagbladet skrev fredag formiddag om hvordan NRK er blitt kritisert fra flere hold for å blande inn alkohol i sine TV-sendinger. Blant kritikerne var forbundsleder Knut Reinås i Forbundet mot rusgift, som mener at NRK legger opp til legger opp til alkoholbruk spesielt når noe skal feires i idrettssammenheng.

Han trekker fram blant annet NRK-programmet «VM-kveld fra Seefeld» som eksempel, der Therese Johaug og Ingvild Flugstad Østberg ble intervjuet i studio.

- Der ble det satt fram to «shots» til dem. Jeg synes at det var veldig påtrengende. Du så også at de kviet seg litt, før de tok det. Det var egentlig å utøve drikkepress overfor dem, mener Reinås.

- Beklager

De to «shottene» ble sagt å være Jägermeister, men var i virkeligheten cola. Det ga imidlertid ikke skijentene uttrykk for å være klar over før etter at de hadde drukket.

- Skiforbundet har vært veldig klare i sine statutter at de ikke ønsker sammenblanding mellom idrett og alkohol. Sånn sett er det uheldig at media regisserer mye av dette, sier Reinås.

- Jentene visste i forkant av sendingen at det var cola i glassene, og det var derfor dette var OK fra vår side, sier medieansvarlig Gro Eide i Skiforbundet Langrenn i en SMS til Dagbladet.

Eide beskriver «Jägermeister»-stuntet som «en oppfølging av et morsomt og velfortjent veddemål», men beklager likevel at det kan ha blitt oppfattet som noe annet.

- Vi ønsker å oppføre oss folkelig, og vet at dette er en fin balanse i mange settinger. At dette innslaget oppfattes annerledes av noen, beklager vi, og tar innspillene med oss videre, sier hun.

Avtroppende landslagssjef Vidar Løfshus er ikke særlig bekymret og sier slike episoder skjer sjelden.

- Toppidrett og alkohol lar seg ikke kombinere, og det reklamerer vi heller ikke for. Så om de drikker cola i den settingen der, synes jeg det er helt uproblematisk, sier han til Dagbladet.

Han sier det hender det kommer kritikk i forbindelse med sjampanjefeiring i idretten, uten at det nødvendigvis har hatt noe med drikking å gjøre.

- Jeg synes det er mange andre ting som vises på TV som jeg reagerer mer på enn akkurat at det ser ut som jentene drikker noe annet enn cola.

- Fokus på fyll

Blant dem som kritiserte NRK var også generalsekretær i Actis, Pernille Huseby, og generalsekretær i IOGT, Hanne Cecilie Widnes.

- Ut fra familieprogrammene til NRK å dømme, er fest ensbetydende med flatfyll, skriver de i kommentaren «Flatfyll som familieunderholdning».

De skriver at de bekymrer seg over NRKs fokus på fyll og alkohol, og viser til flere eksempler fra helga der de mener alkohol har fått en for stor rolle.

- Langt over mål

TV-sjef Arne Helsingen i NRK sier statskanalens familietilbud i helga skal være «trygt, hyggelig, morsomt og, ikke minst, engasjere familien».

EGEN MEDISIN: Den norske komikeren og NRK-profilen Yousef Hadaoui avbrøt danskenes MGP-pressekonferanse, for å lære dem hvordan de ikke skal oppføre seg. Video med tillatelse fra BT Vis mer

Helsingen sier han synes overskriften «Flatfyll som familieunderholdning» skyter langt over mål.

- Samtidig setter vi stor pris på tilbakemeldinger vi kan bruke aktivt i arbeidet videre, med å gi familiene de beste tv-opplevelsene sammen. Vi skal være, og er meget bevisste på vår rolle og hvilket publikum vi henvender oss til, skriver han i en e-post til Dagbladet.

Når det gjelder VM-sendingen fra Seefeld med Ingvild Flugstad Østberg og Therese Johaug, sier TV-sjefen at det hadde bakgrunn i et tidligere intervju NRK hadde gjort med Østberg.

- Hun skulle ta en shot om det ble medalje. Det ble medalje. Så avklarte vi med dem i forkant av studio, om de var med på en spøk - det ble en shot på sending - som var cola, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer