NYHETSDIREKTØR: Per Arne Kalbakk i NRK. Foto: Even Bast / Dagbladet
NYHETSDIREKTØR: Per Arne Kalbakk i NRK. Foto: Even Bast / DagbladetVis mer

Slik svarer NRK kors-klagerne

Sender standardisert brev.

(Dagbladet): Det har vakt stor oppsikt at NRKs nyhetsanker Siv Kristin Sællmann er blitt nektet å bære det kristne korset som smykke når hun leder nyhetssendinger for NRK Sørlandet.

Kringkastingsrådet har mottatt rekordmange klager på saken. Mange har også henvendt seg til NRK-ledelsen. Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen sier saken er den første i hans 8 måneder som sjef for NRK at han har fått hat-mail.

Standardsvar Nyhetsdirektør Per Arne Kalbakk har sendt alle klagerne dette standardsvaret:

Vi takker for henvendelsen og engasjementet omkring denne saken.

Aller først er det viktig for meg å presisere at NRK ikke praktiserer noe generelt forbud mot at medarbeidere kan bruke kors eller andre religiøse symboler på jobb — journalister og andre ansatte kan gjerne bære smykker eller plagg som symboliserer deres religion.

Derimot stiller vi større krav til nøytral fremtreden for programledere i NRKs nyhetssendinger på TV, og vi praktiserer en overordnet føring om at de skal kle seg nøytralt når de er på sending.

Det innebærer blant annet at de ikke skal bære smykker eller klær med politiske, religiøse eller ideologiske symboler under sending. Slike symboler omfatter f eks kors, hijab, humanistsymboler og mye mer.

Dette er for øvrig generelle føringer NRK har praktisert siden vi begynte med nyhetssendinger på TV på 1960-tallet, og det er ikke uvanlig å ha slike retningslinjer for nyhetsprogramledere — TV2 har lignende regler for sine programledere, det samme gjelder f eks Sveriges Television (SVT).

Vennlig hilsen Per Arne Kalbakk
Nyhetsdirektør, NRK

Uenig  Kors-saken ble i dag behandlet i Kringkastingsrådet, der et overveldende flertall av medlemmene støttet NRK-ledelsens holdning i saken.

Det er ikke Dagsrevy-veteranen Einar Lunde, som mener nyhetsoppleserne bør ha anledning til å bære kors.

- Korset har vært en del av vår kultur i hundrevis på hundrevis av år, og det må vi ikke være redde for å vise, sier Lunde.