TAR KRITIKKEN ALVORLIG: Programdirektør for NRKs nyhets- og programdivisjon, Per Arne Kalbakk, presiserer at NRK tar kritikk av sin terrordekning på alvor. Foto: Erling Hægeland/Dagbladet
TAR KRITIKKEN ALVORLIG: Programdirektør for NRKs nyhets- og programdivisjon, Per Arne Kalbakk, presiserer at NRK tar kritikk av sin terrordekning på alvor. Foto: Erling Hægeland/DagbladetVis mer

Slik svarer NRK på terrorkritikken

Medieekspert mener statskanalen generelt slipper lettere unna.

(Dagbladet): VG og Dagbladet har mottatt krass kritikk for sin terrordekning, mye grunnet sine bilder av Anders Behring Breivik på forsida.

- Tabloidavisene får generelt mer kritikk enn de fortjener, sier medieekspert Lasse Gimnes.

Han tror blant annet NRK slipper lettere unna fordi de har en høyere troverdighet i befolkninga.

- Troverdigheten til tabloidavisene, som er lavere enn det de fortjener, gjør det lettere å skylde på dem, sier Gimnes.

Programdirektør i NRK, Per Arne Kalbakk, er i utgangspunktet enig.

- Men i denne saken opplever jeg at vi har fått vår del kritikk, sier han.

Lite selvkritikk Da NRK vurderte sin egen terrordekning i Kringkastingsrådet 1. september, var det likevel lite selvkritikk å spore.

- Jeg kan stå for 98 prosent av det vi gjorde, sa nyhetsredaktør Stein Bjøntegård da.

Men lista over feil og kontroversielle grep tatt av statskanalen er lang:

• NRK fløy med helikopter over Utøya mens Anders Behring Breivik fortsatt gikk fritt rundt. Ungdommer har senere hevdet at NRK-helikopteret satte deres liv i fare.

- Vi nå har gått gjennom opptakene bilde for bilde, og ingen ungdommer signaliserer til helikopteret, forklarer Per Arne Kalbakk.

• NRK sto med telelinse og filmet de pårørende da de for første gang besøkte Utøya, til tross for at pressen ikke hadde adgang til arrangementet.

- Vi ble henvist til plassen vi sto på av Statsministerens kontor, som laget retningslinjer for dekninga, svarer Kalbakk.

- Forstår du at dette kan virke plagsomt for de pårørende?

- Ja, men vi mener bildene ikke gikk så tett på at det var utidig.

Faktafeil • NRK sendte VGs rekonstruksjonsbilder i Dagsrevyen. De viste også bildene hvor Anders Behring Breivik tok ladegrep.

VIL HA DEBATT: Christin Kristoffersen, mor til to Utøya-overlevende. Foto: Sveinn Are Hanssen
VIL HA DEBATT: Christin Kristoffersen, mor til to Utøya-overlevende. Foto: Sveinn Are Hanssen Vis mer

- Vi brukte bildene på feil måte. Det skulle være et kritisk innslag om VGs bilder, men så brukte vi så mange bilder at det kunne gi samme effekt, erkjenner Kalbakk.

• NRK publiserte også flere ukorrekte opplysninger.

NRK meldte de at VG-huset var bombet, at det lå en ny bombe klar på gården til Anders Behring Breivik og at Oslo Sentralbanestasjon var stengt.

- Dette skjedde i en tidlig fase hvor situasjonen var kaotisk. Vi tok forbehold, og rettet opp ukorrekt info. Når det gjelder bomben, så var det korrekt at det var en klargjort hovedladning, men det manglet en tennsats. Vi burde vært mer presise.
 
Ringte til øya To øvrige NRK-tabber har også skapt reaksjoner:

• NRK ringte direkte til flere av ungdommene mens de gjemte seg for Anders Behring Breivik på Utøya.

- Vi har foreløpig konkludert at vi burde hatt en felles reportasjeledelse for hele organisasjonen som kunne fanget opp alvoret på øya tidligere. Men ingen av de vi snakket med ble intervjuet på lufta, presiserer Kalbakk.

• Forsker Anders Romarheim følte seg presset av NRK til å si at al-Qaida sto bak terrorangrepet.

- I den fasen ville det vært en journalistisk forsømmelse å ikke stille spørsmålet. Det ble også tatt forbehold på både TV og radio, svarer Kalbakk.

Twitter-kritikk Nyhetsredaktør i TV 2, Jan Ove Årsæther, uttrykte raskt sin misnøye ved NRKs manglende selvkritikk i Kringkastingsrådet. På Twitter skrev han blant annet følgende:
 
«Saknar sentrale feil i evalueringa til NRK».

Årsæther mener manglende selvkritikk går på bekostning av seernes tillit.

- Når Bjøntegård sier at han står inne for 98 prosent kunne han like godt si hundre. TV 2, VG, Dagbladet og andre medier gjorde også feil, og skal vi lære av det må vi erkjenne disse feilene. Det vekker ikke tillit at vi står på barrikadene.

Per Arne Kalbakk er enig med Årsæther i viktigheten av å kunne ta selvkritikk.

- Tallet 98 prosent er et overslag, og må forstås ut i fra at sendte 70 timer tv og radio, og døgnet rundt på nett. Men vi tar kritikken alvorlig, og er også av mediene som har tatt selvkritikk på flere punkter, sier han.

• Les Dagbladets sjefredaktør Lars Helles vurdering av mediedekninga her.

VIL DISKUTERE: Dagbladets nyhetsredaktør Alexandra Beverfjord tar gjerne en diskusjon om vinklinger og virkemidler. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
VIL DISKUTERE: Dagbladets nyhetsredaktør Alexandra Beverfjord tar gjerne en diskusjon om vinklinger og virkemidler. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer