DEBATT

Slik sviktet vi syrerne

Nederlaget for vår internasjonale medmenneskelighet kunne ikke vært større.

GENERALSEKRETÆR: Jan Egeland. Bildet er tatt i mars, i anledning en senatshøring med Syria som tema. Foto: Ørjan F: Ellingvåg
GENERALSEKRETÆR: Jan Egeland. Bildet er tatt i mars, i anledning en senatshøring med Syria som tema. Foto: Ørjan F: Ellingvåg Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

11 millioner mennesker med behov for hjelp i Syria vil få det verre enn noensinne denne kalde vinteren. Samtidig dokumenterer en ny rapport fra Flyktninghjelpen at syrere på flukt fra nød og vold nå mister sine siste muligheter til å slippe ut fra kryssildens kaos. Kvinner og menn, barn og eldre møter stengte grenser på alle kanter. Mens det flyktet 150 000 ut av Syria hver måned i 2013, registrerte UNHCR under 18 000 nye flyktninger i oktober.  

Nabolandene til Syria har innsett at vi i de fredeligste og rikeste landene ikke stiller opp med beskyttelse, opphold og hjelp som står i forhold til flyktningkatastrofens omfang. De har mottatt flere enn 3 millioner syrere. Resten av verden, herunder Norge, tar bare promiller av de som må ha beskyttelse og betaler bare halvparten av nødhjelpsregningen for 14 millioner krigsrammede i Syria og nabolandene.   

Flyktninghjelpen, med over 1000 hjelpearbeidere i og rundt Syria, har i lang tid advart om at begrenset satsing på nødhjelp i «nærområdene» og minimale flyktningmottak i eget land ville resultere i stengte grenser og økt lidelse inne i Syria. Det varslede marerittet er nå et faktum: Azraq, vår nye, store flyktningleir i Jordan har kapasitet til titusener, men har bare mottatt 250 nye flyktninger fra slutten av september til midten av oktober.  

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer