TROSSER SMERTENE: Ida Trulsrud har den revmatiske sykdommen Sjøgrens syndrom. - Jeg tror det har hjulpet meg at jeg har en mor med leddgikt, som på tross av smertene aldri har klaget og alltid har jobbet. FOTO: LARS EIVIND BONES
TROSSER SMERTENE: Ida Trulsrud har den revmatiske sykdommen Sjøgrens syndrom. - Jeg tror det har hjulpet meg at jeg har en mor med leddgikt, som på tross av smertene aldri har klaget og alltid har jobbet. FOTO: LARS EIVIND BONESVis mer

Slik takler du kroniske smerter

Kan gi angst, depresjon og søvnproblemer.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Kroniske smerter og psykiske plager henger ofte sammen. Ekspertene mener en helhetlig tilnærming er nøkkelen til et bedre liv.

Ifølge folkehelserapporten fra 2014 rammes nesten 30 prosent av den voksne norske befolkningen av kroniske smerter som går ut over dagliglivet.

Ida Trulsruds seks råd 1 Finn strategier for å snu de negative tankene.2 Sett deg mestringsmål som ikke er for store.3 Gi deg selv gode tilbakemeldinger, det er kanskje ingen andre som sier «så flink du er» når du klarer å komme deg opp avsenga.4 Begynn med en forpliktende fritidsaktivitet. 5 Ikke sett for mange begrensninger for deg selv. 6 Ha noen gulrøtter å strekke deg mot.

Pasienter med kroniske smerter har 3-4 ganger så stor risiko for psykiske lidelser som angst og depresjon sammenlignet med befolkningen forøvrig. I tillegg er det mange smertepasienter som får psykiske problemer som følge av smerten.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • *Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn