- Slik takler vi netthetsen

De er profilerte på nettet og har fått smake mediets bakside.

HAR OPPLEVD NETTHETS: Fra venstre stylist og DBTV-kjendis Erlend Elias Bragstad, blogger og journalist Suzanne Aabel, politisk redaktør Marie Simonsen og blogger Sophie Elise Isachsen. Foto: Dagbladet
HAR OPPLEVD NETTHETS: Fra venstre stylist og DBTV-kjendis Erlend Elias Bragstad, blogger og journalist Suzanne Aabel, politisk redaktør Marie Simonsen og blogger Sophie Elise Isachsen. Foto: Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Tidligere leder i Senterungdommen, Sandra Borch (26), forteller i dagens Dagbladet at hun er skremt av mengden trakassering vanlige ungdommer utsettes for på nettet. Borch trakk seg fra rikspolitikken etter selv å få store mengder hatefulle meldinger i sosiale medier, og frykter netthets er i ferd med å ødelegge en generasjon.

Hun er langt fra alene om å kjenne fenomenet på kroppen. Hetsen hagler over profilerte mennesker i Norge. De må lære seg å vende blikket bort.

Marie Simonsen (52), politisk redaktør i Dagbladet, deltar til helga under Nordisk Forum i Malmø der ett av hovedtemaene er vold, trakassering og hatefylle ytringer mot kvinner.

En jevn strøm av gørr Simonsen har lang erfaring med netthets.

- Det er en jevn strøm av gørr i kommentarfeltene. Jeg er nok blitt tykkhudet etter å ha stått midt i det i mange år. Det er lite som sjokkerer meg lenger, men jeg skjønner godt at nykommere kvier seg. I sosiale medier er det mindre toleranse for hets og hatefulle ytringer. Det blir raskt slått ned på. Kanskje fordi det er større meningsmangfold og flere deltakere som passer på hverandre.

- Hva er det verste du har lest om deg selv?

- Det verste er trusler, men de er det heldigvis få av. Som feminist, synes jeg det er ille at så mye av sjikanen går på kjønn. Det vulgære kvinnehatet er deprimerende forutsigbart.

- Hvordan reagerer du?

- Jeg oppsøker det ikke, og jeg dveler ikke ved det. Fordelen med å være utsatt for det jevnlig, er at det mister noe av sin kraft.

- Hvordan skal vi møte dette?

- Direkte trusler bør anmeldes, både fordi de kan være reelle og for å kartlegge omfanget. Det er en oppgave for myndighetene, på samme måte som all annen vold og kriminalitet, sier Simonsen.

Verst å se lillebrors reaksjon Da makeup-artist og tv-personlighet Erlend Elias Bragstad (32) googlet seg selv etter å ha vært med i DBTV-serien «Erlend Elias vs. Roskilde» i 2012, kom han over et forum der han ble diskutert.

- Det var ekkelt å se fremmede mennesker uten ansikt ha så sterke meninger om meg. De skrev ting som at jeg var fjollete og lite intelligent, og jeg ante ikke hvem eller hvor de var. Det er nok mange som gjemmer seg bak dataskjermer og er tøffe i fingertuppene. Jeg skulle likt å se om de var like tøffe i trynet hvis jeg møtte dem.

- Det er ikke bare jeg som rammes. Lillebror kom over en tråd en gang, der jeg ble diskutert, og syntes det var grusomt. Det var verre å se lillebrors reaksjon enn hvordan jeg selv reagerte, sier Bragstad.

Etter DBTV-serien gikk Erlend Elias flere runder med seg selv: Ønsket han å være en profilert person, og dermed utsette seg selv og familien sin for netthets?

- Jeg fant ut at netthets ikke gikk innpå meg i det hele tatt, og at det ikke skulle få stoppe meg. Det er bare sjalusi og jantelov.

- Hvordan bør vi møte nettrollene?

- Hvis det er snakk om tenåringer som blir regelrett mobbet på nett, er det virkelig alvorlig, og bør politianmeldes og det hele. Vi burde ha et eget nettpoliti som tar seg av slike saker. Profilerte folk bør imidlertid regne med halvtom sjikane. Folk må få si det de mener om skuespillere og politikere - så lenge det ikke dreier seg om alvorlige trusler - men jeg er enig i Jens Stoltenbergs «digitale nettkjerringer»-uttalelse: Det er lov å si ifra. Mitt råd er å ikke google seg selv. Det har jeg sluttet med, for den som leter, den finner, sier Bragstad.

Får komplekser Den mye leste rosabloggeren Sophie Elise Isachsen (19) mottar også store mengder hat på nettet. Ofte får hun høre at hun er et dårlig forbilde for andre.

-  Og at jeg er stygg så klart, haha. Stygg nese, stygt hår, uren hud, har lagt på meg, gått ned i vekt, for store pupper, for små, for brun, for store lepper... lista er lang, sier hun.

Det verste er likevel drapstruslene - og stygge kommentarer rettet mot venner, kjæresten eller familien.

- Det er veldig, veldig vondt når jeg føler det er min feil. Jeg reagerer noen ganger med å bli litt lei meg, men dessverre er jeg blitt vant med det etter flere år med daglig drittslening. Noen ganger går det nok underbevisst inn på meg, og jeg blir sliten og trist uten å helt vite hvorfor. Jeg får nye nye komplekser, blir redd for å gå til steder det er mange ungdommer, gjemmer meg litt og slikt. Uten at jeg der og da direkte tenker det kommer av netthat, sier Isachsen.

Vil ikke bli tatt i forsvar Hun svarer aldri hetserne, og ser helst at andre lesere av bloggen ikke går dem i rette og prøver å forsvare henne - da heller de bare bensin på bålet.

- Jeg anbefaler andre å tenke på de fine tilbakemeldingene de får! Det har jeg blitt flinkere til. De som skriver noe fint fortjener ros og oppmerksomhet, dessverre får de negative kommentarene alle overskriftene. Det finnes så mange fine mennesker som blir overskygget av hatet, og det er jo det jeg synes er mest synd, sier Sophie Elsie Isachsen.

Suzanne Aabel (31), journalisten som blogger frittalende om blant annet kropp og sex, har vært utsatt for netthets i et par år.

- Jeg opplever mye hets fra utrolig aggressive damer, og i noen tilfeller har det bikket over til stalker-tendenser. Enkelte har virkelig plaget meg med telefoner, mailer og meldinger. Jeg får også grisete og perverse meldinger. En mann sendte meg over 130 sms'er. Men da jeg til slutt svarte ham, ble han musestille.

- Hva er det verste du har opplevd?

- Det verste er å bli kalt «hore». Jeg tror alle jenter opplever det som veldig ubehagelig. Selv om jeg jo skriver om meg selv som singel og litt skamløs, og selv om jeg ikke føler meg truffet, tar jeg meg likevel nær av tanken på at det sitter noen anonyme personer der som føler et så voldsomt hat mot meg.

- Hvordan reagerer du?

- Jeg reagerer ofte først med å bli kvalm. Jeg leser det de skriver om og om igjen. Så blir jeg forbannet.

- Hvordan håndterer du hets og hat?

- Da jeg var med i «Forbindelser» på FEM for to år siden, fikk vi streng beskjed fra reality-psykologen om ikke å svare på hets. Men iblant renner det over for meg. Jeg er blitt så rasende at jeg har ringt opp folk og kommet med en kraftsalve, og enkelte har faktisk bedt om unnskyldning. Men jeg vil ikke anbefale andre å gjøre sånt.

- Hvordan skal man møte netthat?

- Det beste er å ignorere det og ha aktive moderatorer. Fordi jeg mener mye på bloggen, tenker jeg at jeg må tåle en del. Men når det bare handler om underlivet mitt eller om at jeg er stygg og feit og ikke burde ha fått barn, så er det veldig ekkelt. Når det gjelder de mest hardhudete, så bør media løpe rett etter dem og konfrontere dem med hva de holder på med, slik Robert Aschberg gjør.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer