LEDER

Skatt:

Slik taper samfunnet over et kvart oljefond i året

Dagbladet mener: Det nåværende skattesystemet fungerer ikke i det tjueførste århundre.

Bør skattlegges: Teknologigitanter som Amazon, Apple, Facebook og Google må skatte mer i landene de tjener penger. Foto: REUTERS / NTB scanpix
Bør skattlegges: Teknologigitanter som Amazon, Apple, Facebook og Google må skatte mer i landene de tjener penger. Foto: REUTERS / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Mangelfull skattlegging av nettselskaper er et globalt problem. Ifølge EU-kommisjonen betaler teknologigiganter i snitt bare 9,5 prosent i skatt, sammenlignet med 23,2 prosent i snitt for tradisjonelle selskaper.

Det er vanskelig å vite nøyaktig hvor mange skattekroner som går tapt på grunn av smutthullene selskapene benytter seg av, men Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD) anslår at det kunne være 240 milliarder dollar i 2015 alene. Det et kvart oljefond i året.

Slik bør det ikke være. Det spiller ingen rolle om verdier blir skapt i en digital økonomi eller på fabrikkgulvet i Norge: Selskaper som opererer og tjener penger på virksomhet i et land har, på samme måte som privatpersoner, et ansvar for å finansiere fellesskapets velferd og infrastruktur.

Det er imidlertid lettere sagt enn gjort for skattemyndighetene å få kloa i en rettferdig del av nettselskapenes inntjening. Ved å ha base i lav-skatt-land eller skatteparadiser, sniker og trikser de største aktørene seg unna. Penger som tjenes i Norge, kan for eksempel flyte sømløst til Irland, og dermed unngå skattlegging her hjemme.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer