Slik tar du tilbake noe av Facebook-kontrollen

Personverinnstillingene du bør kjenne.

INNSTILLINGER: Facebooks personverninnstillinger lar deg i noen grad påvirke hvordan din aktivtet i nettsamfunnet vises for andre - og hvordan den utnyttes kommersielt. Foto: AFP/Scanpix
INNSTILLINGER: Facebooks personverninnstillinger lar deg i noen grad påvirke hvordan din aktivtet i nettsamfunnet vises for andre - og hvordan den utnyttes kommersielt. Foto: AFP/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

På Facebook er du en vare.

Kunnskap om dine brukervaner og preferanser er valuta Facebook omsetter i annonseinntekter, enten du vil eller ikke. Nå kommer for eksempel noe selskapet kaller custom audiences, der annonsører gis anledning til å samkjøre sine kundelister med Facebooks medlemslister.

Effekten av dette er stadig mer kommersiell støy på nettsamfunnet, og en brukeropplevelse der kommersielle budskap veves stadig tettere inn i den sosiale opplevelsen.

Vil du unnslippe dette, må du rett og slett melde deg ut.

MEN DET ER enkelte ting du kan foreta deg for å begrense støyen og ta tilbake noe av kontrollen med Facebook-opplevelsen.

Rent bortsett fra å la være å klikke på lureleker med titler som «SHOCK!! When she was 17 years old she did it publicly in high school», er et minimum å gjøre seg kjent med Facebooks personverninnstillinger.

Forbløffende mange jeg snakker med har aldri vært innom disse innstillingene. Jeg vil gjette på at et ganske stort flertall av Facebook-brukerne aldri er innom dem.

DA ER DET på tide. Du finner finner dem i menyen som dukker opp når du klikker på den lille, hvite pila øverste oppe til høyre i den blå stripen på Facebook-siden, ved siden av der det står navnet ditt og Hjem.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer