INNSTILLINGER: Facebooks personverninnstillinger lar deg i noen grad påvirke hvordan din aktivtet i nettsamfunnet vises for andre - og hvordan den utnyttes kommersielt. Foto: AFP/Scanpix
INNSTILLINGER: Facebooks personverninnstillinger lar deg i noen grad påvirke hvordan din aktivtet i nettsamfunnet vises for andre - og hvordan den utnyttes kommersielt. Foto: AFP/ScanpixVis mer

Slik tar du tilbake noe av Facebook-kontrollen

Personverinnstillingene du bør kjenne.

På Facebook er du en vare.

Kunnskap om dine brukervaner og preferanser er valuta Facebook omsetter i annonseinntekter, enten du vil eller ikke. Nå kommer for eksempel noe selskapet kaller custom audiences, der annonsører gis anledning til å samkjøre sine kundelister med Facebooks medlemslister.

Effekten av dette er stadig mer kommersiell støy på nettsamfunnet, og en brukeropplevelse der kommersielle budskap veves stadig tettere inn i den sosiale opplevelsen.

Vil du unnslippe dette, må du rett og slett melde deg ut.

MEN DET ER enkelte ting du kan foreta deg for å begrense støyen og ta tilbake noe av kontrollen med Facebook-opplevelsen.

Rent bortsett fra å la være å klikke på lureleker med titler som «SHOCK!! When she was 17 years old she did it publicly in high school», er et minimum å gjøre seg kjent med Facebooks personverninnstillinger.

Forbløffende mange jeg snakker med har aldri vært innom disse innstillingene. Jeg vil gjette på at et ganske stort flertall av Facebook-brukerne aldri er innom dem.

DA ER DET på tide. Du finner finner dem i menyen som dukker opp når du klikker på den lille, hvite pila øverste oppe til høyre i den blå stripen på Facebook-siden, ved siden av der det står navnet ditt og Hjem.

Her velger du først om dine oppdateringer skal være offentlige, bare for venner, eller for en egendefinert gruppe.

Under «Slik kobler du til» velger du hvem som kan se e-postadressen og telefonnummeret du har oppgitt, hvem som skal kunne sende deg venneforespørsler og personlige Facebook-meldinger. Alternativene er «alle», «venners venner», eller bare «venner».

Valgene under «Tidslinje og tagging» er viktige.

HER FINNER DU DEM: Klikk  å den lille, hvite pilen øverst til høyre på Facebook-siden din.
HER FINNER DU DEM: Klikk å den lille, hvite pilen øverst til høyre på Facebook-siden din. Vis mer

Her styrer du blant annet hvem som kan skrive på tidslinjen din, og hva som skjer når noen tagger deg i bilder og innlegg, og hvem som kan se innlegg du er tagget i på din tidslinje.

Under «Applikasjoner, spill og nettsteder» kan du skru litt på det mange vil mene er Facebooks verste pest og plage. Du kan redigere innstillinger for hver enkelt applikasjon du bruker — eller er blitt lurt til å bruke — og fjerne applikasjoner med krysset ytterst til høyre for hver applikasjon i lista. Du styrer også hvilken informasjon andre brukere kan ta med seg om deg når de bruker applikasjoner.

Nesten nederst under dette punktet finner du innstillinger for annonser og målrettet reklame.

Facebook gir foreløpig ikke tredjepartsapplikasjoner eller annonsenettverk tillatelse til å bruke ditt navn eller bilde i annonser, men velg «Ingen», så er du beskyttet mot det i framtida.

ER DU LEI av å få nyhetsfeeden din bombardert av meldinger om hvilke kommersielle tjenester vennene dine liker? Du kan ikke slå det av, men under «Annonser og venner» styrer du hvordan dine sosiale handlinger kobles med annonser som vises for dine venner.

Velger du «Ingen», sørger du i det minste for at ingen plages av budskap basert på hva du foretar deg på Facebook.

Til slutt kommer du til «Administrere blokkering». Her kan du blokkere brukere og apllikasjons- og arrangementsinvitasjoner fra bestemte venner, samt administrere blokkering av applikasjoner.

Den knappen man virkelig skulle ønske seg — den som skrur av alle framtidige irriterende invitasjoner — finnes dessverre ikke.

Blokkering av applikasjonsforespørsler gjør du også direkte fra høyremenyen på Facebook-sida din, der forespørslene ligger. Klikk deg inn, klikk på krysset ved siden av applikasjonen og velg så «blokkere».

INNSTILLINGENE: Blå lenker til høyre for hvert punkt tar deg til personverninnstillingene.
INNSTILLINGENE: Blå lenker til høyre for hvert punkt tar deg til personverninnstillingene. Vis mer