Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Slik tar fotografen Laura et oppgjør med retusjerte bryster

Fikk 100 kvinner til stolt å vise fram brystene.

200 BRYSTER: - Forfriskende, mener Laura Dodsworth, som har foreviget 100 kvinners nakne frontparti, og håper at det vil endre folks syn på bryster. Foto: Laura Dodsworth
200 BRYSTER: - Forfriskende, mener Laura Dodsworth, som har foreviget 100 kvinners nakne frontparti, og håper at det vil endre folks syn på bryster. Foto: Laura Dodsworth Vis mer

(Dagbladet): - Vi ser bryster overalt i media, men de ekte og naturlige brystene gjemmes bort. Det vil jeg forandre på, sier den britiske fotografen Laura Dodsworth til Dagbladet.

Dodsworth er kvinne, fotograf og feminist.

Nå har hun sett seg lei på retusjerte bryster, og vil med fotoprosjektet «Bare Reality» vise den utilslørte sannheten, i form av 200 nakne, naturlige bryster.

- Forfriskende - Jeg vil undersøke sammenhengen mellom det vi ser i media og det vi føler privat. Det kan virke som om bryster bare er kroppsdeler, men i virkeligheten er de så mye mer. De er også katalysatorer for å snakke om mange aspekter i livet, sier Dodsworth på telefon fra Surrey, sørøst i England.

Prosjektet har allerede vekket oppmerksomhet. I dag blir det omtalt av den britiske storavisa Guardian, og det er en opprømt fotograf som med glede og entusiasme besvarer Dagbladets spørsmål.

- Å se på alle disse hundre bildene satt sammen er ganske forfriskende. Vi er ikke vant til å se det som er normalt. Selv modeller og vakre skuespillere retusjeres, og kan ikke leve opp til dagens skjønnhetsideal. Som fotograf og kvinne, er det utrolig viktig for meg å vise helt upyntede bilder. Brystene og kvinnene jeg viser, er helt normale, sier Dodsworth.

Strippere, lærere og nonne Tre år har gått siden hun begynte å jobbe med prosjektet. Nå er 100 kvinners brystparti foreviget.

- Det tok lang tid. Jeg ville ha med et bredt spekter av kvinner, og har nå kvinner i alderen 19 til 101, med BH-størrelse fra AAA til K. Det er hjemmeværende mødre, lærere, kreftpasienter, strippere og en buddhist-nonne, for å nevne noe. Jeg brukte ett år på å finne alle disse damene, forteller fotografen.

Selv om kvinnene framstår helt anonyme, og bare presenteres ved alder og antall barn, var det ikke alltid like lett å få dem til å stille opp.

- Det tok veldig lang tid å finne en nonne, for eksempel. Og jeg måtte ut av komfortsonen min og inn på strippeklubb for å finne en stripper, sier Dodsworth og legger til:

- Jeg gjorde det klart for alle at de ville være 100 prosent anonyme og ga dem en mulighet til å være ærlige. Ikke alle var komfortable med det, men jeg ville ikke presse noen til å stille opp. De måtte være komfortable med det.

Vil skape forandring Dersom Dodsworth får nok donasjoner via Kickstarter, blir prosjektet til bok. I løpet av ett døgn, er hun allerede halvveis til målet om å samle inn 10 900 pund.

- Det lover veldig godt, og jeg håper å få utgitt boka, og på den måten hedre de 100 kvinnene som har deltatt. Det har vært en helt utrolig reise, og alle disse damene er så fantastisike, interessante og inspirerende med sine personlige historier. Jeg vil virkelige dele disse historiene med verden, sier hun.

Den britiske fotografen, som selv stiller toppløs for saken, ønsker ikke å legge noen føringer for hva leserne skal sitte igjen med etter å ha sett på bildene og lest kvinnenes historier.

- Jeg vil at de skal trekke sine egne konklusjoner. Jeg vil bevege, interesserer og inspirere, og forhåpentligvis forandre menneskers syn på bryster. Men jeg vil ikke si hvordan det skal skje, eller hva leserne skal få ut av det. Jeg håper bare at det forandrer dem.

OPPGJØR MED RETUSJERING: Fotograf Laura Dodsworth er lei av å bare se retusjerte bilder i media. Derfor vil hun selv bidra til forandring. Foto: Privat
OPPGJØR MED RETUSJERING: Fotograf Laura Dodsworth er lei av å bare se retusjerte bilder i media. Derfor vil hun selv bidra til forandring. Foto: Privat Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling