Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Slik tar Jenny et oppgjør med lensmannens russeråd - hylles av tusener

Skaper stort engasjement i sosiale medier.

- ABSURD FORMULERING: Da tegneserieskaperen Jenny Jordahl leste lensmann Kåre Birkelands russeråd, klarte hun ikke å dy seg - det endte med en illustrasjon som har skapt enormt med oppmerksomhet. Foto: Julie Lunde Lillesæter / Differ Media
- ABSURD FORMULERING: Da tegneserieskaperen Jenny Jordahl leste lensmann Kåre Birkelands russeråd, klarte hun ikke å dy seg - det endte med en illustrasjon som har skapt enormt med oppmerksomhet. Foto: Julie Lunde Lillesæter / Differ Media Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mandag publiserte Dagbladet en artikkel hvor lensmann i Gjesdal kommune, Kåre Birkeland, kom med råd til russen, med tanke på å sikre seg mot overgrep under det kommende russetreffet i Kongeparken i mai.

Birkeland uttalte blant annet at det viktigste jentene gjør er «å ikke blir overstadig beruset og vase rundt alene.» Samtidig kommer han med et tips om å ha sykkelbukse under russedressen, da det ifølge lensmannen skal «mer til for at det skjer noe uten samtykke.» 

Videre mener Birkeland at gutta må oppføre seg skikkelig, og ikke gjøre noe jenter kan oppfatte som feil. 

- Verken jenter eller gutter bør sende ut signaler som kan misforstås, sier Birkeland.

Klarte ikke dy seg Saken har skapt stort engasjement i sosiale medier, ikke minst etter at tegneserieskaper, illustratør, blogger og forfatter Jenny Jordahl la ut en illustrasjon på Facebook, hvor hun tar et oppgjør med Birkelands råd.

- Jeg lager serier om samfunnsaktuelle saker stort sett hver uke - ofte om likestillingsspørsmål. Jeg har jobbet mye med kjønnsbasert vold i løpet av det siste året, og er veldig opptatt av hvordan kvinner som opplever overgrep blir møtt av samfunnet, og hva vi gjør for å forhindre overgrep, sier Jordahl til Dagbladet.

I kommentarfeltene viser flere forståelse for Birkelands uttalelser. Likevel har mange latt seg provosere, og mener det framstår som om lensmannen legger ansvar på potensielle voldtektsofre.

- Det er veldig viktig at ofrene ikke skal oppleve en følelse av skyld, på toppen av det hele. Så når en lensmann makter å plumpe ut med at kvinner ikke må «vase fulle rundt» og tipser om «sykkelbukse mot voldtekt», greier jeg ikke å holde meg, sier Jordahl.

- Styrker problemet I skrivende stund har bildet fått 4500 liker-klikk, og over 1800 delinger.

Selv forklarer Jordahl at hun er overrasket over responsen, men at det er fint å se at så mange engasjerer seg.

- Det var mye jeg reagerte på. Han snakker jo også om voldtekt som noe som «blir blåst sånn opp». En ganske absurd formulering. Men jeg ble ikke så overrasket. Det er dessverre mange som bruker samme type retorikk om overgrep. 

Hun tror at intensjonen nok stort sett god, men at resultatet blir helt feil.

TIPS: Denne illustrasjonen publiserte Jenny Jordahl på Facebook. Illustrasjon: Jenny Jordahl
TIPS: Denne illustrasjonen publiserte Jenny Jordahl på Facebook. Illustrasjon: Jenny Jordahl Vis mer

- Problemet snus på hodet. En del av fokuset og ansvaret flyttes over på offeret, i stedet for på overgriperen. Kvinner som opplever overgrep eller trakassering, opplever ofte å bli møtt med skepsis og fordommer.

Jordahl mener eksemplene er mange; «Hvor kort var skjørtet», «Hvor mye hadde du drukket» «Sa du egentlig nei?».

- Det er ikke rart folk vegrer seg for å anmelde, når en kan risikere å få slike beskyldninger. Birkelands «lure tips» er med på å styrke dette problemet, mener hun.

- Fikk tipset fra russen selv Overfor Dagbladet forklarer lensmann Kåre Birkeland at sitatene hans har blitt mistolket.

- Det er selvfølgelig guttens ansvar hvis jenta blir voldtatt. Jeg legger ikke skylden over på jenter, og det er veldig beklagelig at det jeg har sagt har blitt mistolket, sier Birkeland til Dagbladet.

- Det er russen selv som har kommet til meg med dette tipset. Russejenter som jeg har møtt i Kongeparken sier at de har brukt sykkelbukse under russedressen, og da har jeg bare gjengitt tipset. Fokuset mitt har hele tiden vært forebygging, og alle må ta ansvar for å forhindre voldtekt, sier Birkeland

- Hva mener du når du sier at signaler fra gutter og jenter ikke må misoppfattes?

- Både gutter og jenter har det kjekt i parken, men man må passe på at det ikke utarter til noe som overhodet ikke skal finne sted. Ikke drikk for mye og pass på hverandre.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!