Slik tilberedes TIX-pannebåndet

Når Dagbladets anmelder skal spise pannebåndet på direktesendt TV, blir det med whisky og tabasco til. Nå avslører kokken hvordan man skal unngå at det hele ender på operasjonsbordet.

STORM: Det har stormet rundt Dagbladets musikkanmelder Anders Grønneberg etter hans anmeldelse av TIX sin MGP-vinnerlåt. Dette sier han om måltidet alle lurer på. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det første jeg gjorde var å ringe gifttelefonen, sier Dagbladets matekspert Christopher Sjuve. Han har fått den utfordrende oppgaven med å tilberede «TIX»-pannebåndet som Dagbladets MGP-anmelder Anders Grønneberg skal spise under en direktesending tirsdag kveld.

Sendingen kan du følge på Dagbladet TV fra 20-tida, hvor også Tix selv vil være til stede for å observere måltidet.

Også «Debatten» på NRK skal i kveld omhandle Grønnebergs terningkast 1-anmeldelse av TIX sitt MGP-bidrag, og de massive reaksjonene anmeldelsen utløste i etterkant.

- Tilbehøret avgjør

Når Dagbladet ringer Sjuve, er han i full gang med å planlegge kveldens svært så unike rett. Han forteller at tankene har svirret om hvordan han kunne tilberede den spesielle ingrediensen.

- Det første som slo meg var at vi kunne lage båndspagetti, eller båndsalat. Men det kunne også blitt bånn i bøtta, sier han spøkefullt.

Nå har han imidlertid bestemt seg for hva han skal lage. Grønneberg får servert pannekaker med sopp- og fløtesaus.

PASSENDE: Christopher Sjuve har planen klar for kveldens matservering: pannebåndet serveres i form av pannekaker. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
PASSENDE: Christopher Sjuve har planen klar for kveldens matservering: pannebåndet serveres i form av pannekaker. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Sjuve forteller at han ikke får «råvaren» på bordet før omtrent en time før det skal serveres. Han understreker at måltidets viktigste aspekt kommer til å bli tilbehøret.

- Vi tenker tabasco, og vi tenker whisky. Både i og til maten, sier han.

- Når det gjelder smakskombinasjoner, så er det jo ikke mye hjelp å få verken her eller der. Dette er upløyd mark, forteller han, og legger til at det blir første gangen han har tilberedt et klesplagg.

Planen var opprinnelig å frityrsteke eller flambere pannebåndet, men da kom NRKs brannsjef på banen. Måltidet skal tilberedes i et studio hos statskanalen.

«Jeg skal spise Tix-pannebåndet dersom han vinner MGP-finalen», skrev Grønneberg om Tix sitt bidrag til Melodi Grand Prix 15. januar.

- Ingen backup

- Jeg tror vi må tenke som vi ellers gjør når vi får mat vi ikke er så glad i. Vi må dynke maten i andre ting. Skal vi gå for smelta ost, chili, eller kanskje begge deler?

Sjuve sier også at det bør inntas rikelig med væske, og mener måltidet helst bør serveres med både vin og whisky. En sentral del av tilberedingen blir også å sørge for at pannebåndet er kuttet opp i små nok biter.

- Ettersom forstoppelse er en av farene her, må væsketilførselen være god, sier han.

- Det er ingen back-up-plan her, så alt må stemme. Det bare må funke. Dette blir en «one shot», forteller Sjuve.

- Kan trenge operasjon

Dagbladet har også konsultert Øivind Irtun, som er gastrokirurg ved Universitetssykehuset i Nord-Norge, og professor ved UiT - Norges arktiske universitet.

Kan dette på noen som helst slags måte være trygt?

- Ja og nei. Det er mange ting som spiller inn her, blant annet hva pannebåndet er laget av. Om det er snakk om bomull, et stretch-materiale, eller noe annet, sier han.

OPPHETET: Dagbladets musikkanmelder Anders Grønneberg møtte frilansjournalist Lasse Olsrud Evensen til debatt i Dagsnytt 18 mandag kveld. Bilder fra NRK Vis mer

Irtun forteller at et sentralt spørsmål er hvorvidt stoffet suger til seg væske. Dersom det gjør det, kan det utvide seg og sette seg fast i fordøyelsessystemet.

- Da kan han få tarmslyng, og da må man som regel opereres. Da blir stoffet sittende fast som en propp, for eksempel i overgangen fra magesekk til tolvfingertarm, eller fra tynntarm til tykktarm.

Et annet spørsmål er om «TIX»-påskriften på pannebåndet inneholder giftstoffer, mener han.

- Det må helst klippes opp i veldig små biter, og bør spises over tid. Jeg ville også ha passet på å drikke godt, sier han, og legger til at rødvin og whisky sikkert kommer godt med for å få ned «maten».

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer