SÅ VAR DET SLUTT: En æra i amerikansk tv-historie tok slutt da David Letterman avviklet sitt aller siste show i natt. Foto: NTB Scanpix
SÅ VAR DET SLUTT: En æra i amerikansk tv-historie tok slutt da David Letterman avviklet sitt aller siste show i natt. Foto: NTB ScanpixVis mer

Slik tok David Letterman farvel etter 33 år med Late Show

Stjernespekket finale.

(Dagbladet): Ingen annen i amerikansk tv-historie har holdt ut like lenge med såkalt senkveld-tv. Hele 33 år har David Letterman forlystet med sitt «Late Show», sendt fra Ed Sullivan-teateret på Manhattan.

går stafettpinnen videre til Stephen Colbert, og i natt gikk Lettermans aller siste sending av stabelen - det ble en usedvanlig stjernespekket affære.

«Marerittet er over» 63-åringen styrte unna sentimentale avskjeder, og fokuserte heller på å fleipe med det å ta farvel med publikum etter så mange år, skriver New York Times.

Programmet startet med etn montasje av amerikanske presidenter, der blant annet Gerard Fords erklæring til det amerikanske folk om at «det nasjonale marerittet er over» - egentlig en referanse til Watergate-skandalen - ble utnyttet til komisk effekt.

Deretter kom pensjonistvitsene som perler på snor:

• «Vi har laget 6028 program gjennom 33 år, og til sammen fått til 8 minutter latter».
• «Jeg visste det var på tide å gi meg når det sto på jukselappen: Herregud Dave, det er ikke mulig å skrive større bokstaver enn dette».
• «Nå håper jeg å kunne bli scientologiens ansikt utad».
• «Sønnen min spør meg stadig: Hvorfor må pappa i fengsel?»
• «Det ser ut som om jeg likevel aldri kommer til å få The Tonight Show» (om det konkurrerende talkshowet på NBC, kanalen som i 1983 ga Letterman sparken til fordel for Jay Leno).

Stjernespekket Til den aller siste topp 10-lista hadde Letterman fått ti amerikanske kjendiser til å fortelle «det de ønsker å si til David Letterman».

Ifølge Glamour deltok blant andre Barbara Walters («Dave, visste du at du bruker det samme etterbarberingsvannet som Muammar Kadhafi?»), Chris Rock («Jeg er bare letta for at det er en annen hvit fyr som tar over»), Julia Louis-Dreyfus («tusen takk for at jeg fikk være med i enda en skuffende serieavslutning»), Tina Fey («du beviste at også menn kan være morsomme») og ikke minst Bill Murray («jeg kommer aldri til å få de penga du skylder meg»).

Murray var Lettermans aller første gjest i programmet, og deltok også i onsdagens show med en spektakulær entré fra en eksploderende kake.

Takket Schaffer Lettermans aller siste «Late Show» var imidlertid ikke helt fritt for bevegende øyeblikk. Verten ga sin mangeårige sidekick og bandleder Paul Schaffer en hjertevarm hyllest, og sitt publikum en oppriktig takk for å ha fulgt ham alle disse årene.

Han fortalte også hvordan musikken til Foo Fighters hadde hjulpet ham da han gikk gjennom en hjerteoperasjon for 15 år siden, og fortalte at bandet hadde avbrutt en turné for å delta i programmet da han returnerte etter rekonvalesensen.

Deretter kom nettopp Foo Fighters på scenen for å spille over en montasje av klipp fra programmets 33-årige historie.