KRITISERES: Bono og U2 trikser med adressen for å slippe å betale skatt. Her Bono (til venstre) og The Edge i U2. Foto: Mark Mainz/AP/Scanpix
KRITISERES: Bono og U2 trikser med adressen for å slippe å betale skatt. Her Bono (til venstre) og The Edge i U2. Foto: Mark Mainz/AP/ScanpixVis mer

Slik trikser Bono med skatten

U2 møter sterk kritikk.

Bono og U2 trikser med adressen for å slippe å betale skatt.

I bandets hjemland Irland behøver ikke artister å betale skatt på sine inntekter. Men fordelen gjelder bare opp til et maksbeløp på noe under tre millioner kroner i året og U2 tjener betydelig mer penger enn det.

Derfor har bandet flyttet sine økonomiske disposisjoner til Nederland som er mer sjenerøse når det gjelder royaltyinntekter, skriver The Times.

- Det er ikke ulovlig, men med tanke på hvor mye arbeid Bono har lagt ned for å få en slutt på fattigdommen i verden, ser vi en motsetning her, sier Nessa Ni Chasaide i organisasjonen Debt and Development Comission.

I et intervju med Irish Times forsvarer Bono seg.

- Vi betaler millioner og atter millioner i skatt. Det smerter meg å bli beskyldt for hykleri på grunn av mitt arbeide som aktivist, sier superstjernen.

Bandets nye album «No Line On The Horizon» gis ut mandag. Siden gruppa slapp «Boy» i 1980 har U2s plater blitt solgt i mer enn 140 millioner eksemplarer. (NTB)