Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Slik tror norske eksperter Charlie Hebdo-angrepet vil påvirke ytringsfriheten

Tror ikke den vil begrenses.

MINNET DE DØDE: Mange la ned blomster utenfor redaksjonslokalene til Charlie Hebdo under minnemarkeringen i Paris søndag. I Paris sentrum hadde rundt 2,5 millioner møtt opp. Foto: Christian Roth Christensen/Dagbladet
MINNET DE DØDE: Mange la ned blomster utenfor redaksjonslokalene til Charlie Hebdo under minnemarkeringen i Paris søndag. I Paris sentrum hadde rundt 2,5 millioner møtt opp. Foto: Christian Roth Christensen/Dagbladet Vis mer

(Dagbladet): Flere millioner sto samlet i Paris i går for å minnes ofrene for terroraksjonen mot det franske satiremagasinet Charlie Hebdo 7. januar. Mandag skal også en rekke politiske og religiøse organisasjoner demonstrere mot terror og for ytringsfrihet i Oslo sentrum.

Les mer om oftrene for terroren
Les også om hva som kan ha vært motivet for terrorangrepet

Mener det understreker satirens betydning Spørsmålet mange nå stiller seg er hvilke konsekvenser angrepet vil få for pressen og ytringsfriheten fremover. Flere Dagbladet har snakket med mener ytringsfriheten ikke vil begrenses.

- Det som har skjedd understreker satirens betydning. Det gjør ikke at vi må bli mer defensive eller unvikende, eller at vi lar oss skremme til taushet. Vi må la ordinære, kloke, redaksjonelle vurderinger bestemme dette fra dag til dag, sier Dagbladets sjefredaktør John Arne Markussen, og legger til:

- Samtidig passer jeg på å si at vi ikke skal legge oss på en aksjonistisk linje, der det er et mål i seg selv å fornærme våre medborgere. Det skal vi hele tida være på vakt for.

Markussen forteller at det alltid vil være en løpende vurdering av hva som skal trykkes og ikke.

- Det er ingen endring i vår holdning til dette nå. Det kommer alltid til å være noen som er sinte, fornærma eller som føler seg krenket som følge av våre tegninger. Men det er ingen avis i Norge som har lengre og mer stolte tradisjoner på satire enn det Dagbladet har, sier han og fortsetter:

- Karikaturtegninger, og for så vidt tegneserier, som herjer med makta og med religion, det har vi hatt på trykk hele veien, sier han.

Les også at norske statsledere deltok på minnesmarkeringen i Paris søndag

- Tror ikke noen vil la seg kneble Generalsekretær i norsk PEN, Carl Morten Iversen, mener norske medier bør fortsette å trykke karikaturer i fremtida. Han har et inntrykk av at norske medier er relativt enige i håndteringen av saken. Og det at flere norske medier har valgt å publisere karikaturene i en journalistisk sammenheng, synes han er helt greit.
 
- Men man bør likevel utvise klokskap når man bruker dem, for det er ingen grunn til å provosere uten at det har en mening, sier Iversen til Dagbladet.

Han mener det er vanskelig å si noe om hvilke konsekvenser det vil ha å si for ytringsfriheten fremover, men han tror det vil bidra til mer debatt om ytringsfrihetens grenser og om selvsensur.
 
- Sistnevnte vil være en veldig uheldig konsekvens, så jeg håper ikke vi får se mer av det. Til tross for tragedien vi har sett i Paris tror jeg ikke det vil få direkte negative konsekvenser for ytringsfriheten, tvert imot, sier Iversen, og legger til:

- Det er klart at terroristene har provosert alle innenfor medie- og skribentyrket. Men jeg tror ikke noen vil la seg kneble på grunn av disse avskyelige drapene. Så viktig er det hvert fall for oss i Vesten.

Les at neste utgave av Charlie Hebdo kommer i et opplag på én million
Les også at satiremagasinets advokat varsler nye Muhammed-karikaturer
 
Langsiktig konsekvens Sjefredaktør i VG, Torry Pedersen, er usikker på hvor ofte avisa kommer til å trykke liknende karikaturer i fremtida. Han understreker at det i så fall må ha en kontekst som legitimerer bruken.

- Poenget med å trykke dem er ikke provokasjon, vårt poeng er dokumentasjon. Vi må prøve å behandle denne saken journalistisk, akkurat som vi gjør med alle andre saker.

- Hva blir konsekvensene av dette for norske medier?

- Det vet jeg rett og slett ikke. Ofte er den langsiktige konsekvensen av dette noe annet enn det vi kan tenke oss til nå. Men jeg tror ikke det vil begrense ytringsfriheten.

- Hvorfor ikke?

MER DEBATT: Carl Morten Iversen, generalsekretær i norsk PEN, tror terroraksjonen mot Charlie Hebdo vil føre til mer debatt rundt blant annet selvsensur.
MER DEBATT: Carl Morten Iversen, generalsekretær i norsk PEN, tror terroraksjonen mot Charlie Hebdo vil føre til mer debatt rundt blant annet selvsensur. Vis mer

- Jeg tror at dette anslaget kan gi ressonans for at ytringsfrihet er viktig. At ytringsfrihet kan få større gjennomslag.

Ifølge Pedersen er det all grunn til å være bekymra for terrorisme og polarisering i fremtida.

- Dette er jo et helt avsindig terroranslag. 22. juli var også et helt avsindig terroranslag, men jeg er usikker på hvor mye det norske samfunnet har endret seg fundamentalt av den grunn.

Les også at komiker Shabana Rehman vil ha mer politisk satire

- Kan ikke styre ytringsfrihetens grenser Kristin Clemet, leder i Civita, mener vi har glemt å reflektere over hvorfor vi har ytringsfrihet. Ifølge henne bør ikke følelser styre ytringsfrihetens grenser.

- Jeg tror man i Norge, og i mange andre land, tar ytringsfrihet som noe selvsagt. Jeg håper det vi nå har sett i Paris, kan få flere til å reflektere over det helt fundamentale i ytringsfriheten, sier Clemet til Dagbladet.

Hun håper mer refleksjon kan styrke ytringsfriheten.

Les også hva tegneserieforfatter Knut Nærum frykter etter terrorangrepet i Paris

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media