KOMMENTARER

Slik undergraver de store partiene den tilliten de er helt avhengige av

Vennskap i politikken.

HØYRE HÅND: Erna Solbergs tidligere statssekretær Sigbjørn Aanes har tatt fri fra sin nye jobb i kommunikasjonsbyrået First House for å hjelpe sin venn, tidligere First House-ansatt og nå permittert justisminister Tor Mikkel Wara. Foto: NTB Scanpix
HØYRE HÅND: Erna Solbergs tidligere statssekretær Sigbjørn Aanes har tatt fri fra sin nye jobb i kommunikasjonsbyrået First House for å hjelpe sin venn, tidligere First House-ansatt og nå permittert justisminister Tor Mikkel Wara. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Alle mennesker har behov for venner. Den som er venneløs lever et fattigere liv, er dårligere informert og svakere stilt når det røyner på. Vennskap er verdifullt og en helt sentral del av hva det vil si å være menneske. Likevel finnes det situasjoner og posisjoner der vennskap må vike for andre hensyn og verdier. Vi må være sikre på at våre folkevalgte tar avgjørelser som ikke er influert av venners særinteresser. At byråkratene behandler alle likt og at journalistene rapporterer uten hensyn til påvirkning fra folk de har et nært forhold til. Derfor har vi lover, forskrifter og etiske regler om habilitet og integritet.

Spørsmålet om vennskapets plass i politikken har kommet opp i forbindelse med at justisminister Tor Mikkel Wara gikk ut i permisjon. Årsaken til det er som kjent at Waras samboer er siktet for å ha gitt uriktig forklaring om truslene mot statsråden. I forrige uke skrev Dagens Næringsliv at to partnere i PR- og lobbyselskapet First House, Sigbjørn Aanes og Ole Berget, har tatt ulønnet ferie for å hjelpe justisministeren i den krevende situasjonen han befinner seg i. De tre er gamle venner og kolleger. Nå reises det kritikk fordi situasjonen viser hvor sammenblandet politikk og lobbyvirksomhet er blitt. Kan Wara virkelig være uavhengig hvis han kommer tilbake til posisjonen som justisminister? Vil han vite det selv? Kundelistene i First House er hemmelige.

I denne saken er det krevende å holde tunga rett i munnen. Det lyder både menneskelig og varmt når First House-direktør Per Høiby uttaler at «ekte vennskap er betingelsesløst». Dessverre er det ikke slik for folk som sitter i stillinger som krever offentlig tillit. Tvert i mot må vennskap håndteres etter strenge regler og med en praksis som gir tillit.

Det er ingen grunn til å kritisere Waras to venner for at de som medmennesker stiller opp i en krisesituasjon. Problemet ligger i en struktur som ikke bare truer politikkens troverdighet, men også selve folkestyret. Wara, Aanes og Berget har alle pendlet mellom politikk og PR, og er eksempler på at det bare er en svingdør mellom den politiske makten og den innflytelse som kan kjøpes hos lobby-byråene. Det skaper maktulikhet.

Det er bare to måneder siden Stortinget forkastet et forslag fra Venstre om et lobbyregister for Stortinget og departementene. Slik undergraver de store partiene den tilliten de er helt avhengige av.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer