Salgsdag: Ikke bli lurt. Foto: Mariam Butt / NTB scanpix
Salgsdag: Ikke bli lurt. Foto: Mariam Butt / NTB scanpix Vis mer

Black Friday:

Slik unngår du
Black Friday-svindel

Den populære handlebegivenheten er høysesong for svindlere. Her er tre tips før du går på tilbudsjakt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Er du en av mange som har omfavnet Black Friday, og gleder deg til å gå på tilbudsjakt den nest siste fredagen i november?

Du er ikke alene.

Både butikk- og netthandelen nærmest eksploderer på en dag som denne. Og mange av oss blir bombardert, med mer eller mindre, gode tilbud fra velkjente og mindre velkjente forhandlere. Både på e-post, i sosiale medier og via ymse annonser på nettsidene vi ferdes.

Men det er ikke bare butikkeiere som ser sitt snitt til å øke inntekten sin denne dagen.

Faktisk har både Black Friday og Cyber Monday blitt så store handlebegivenheter at svindlere utnytter dem til sin fordel. Svindelen er ofte så godt planlagt at det er lett å la seg lure. Selv for de mest rutinerte netthandlerne.

Skal du handle på nett på Black Friday gjør du derfor lurt i å ta dine forhåndsregler. Og jeg vil anbefale deg å lese disse tre tipsene før du går på tilbudsjakt.

Tips 1: Søk etter tilbud på butikkenes hjemmesider fremfor søkemotorer

Svindlere oppretter falske nettsider med tilbud for å prøve å få tak i sensitiv informasjon, som for eksempel kredittkortopplysninger eller innloggingsdata, eller for å plante et virus. Det kan være vanskelig å avsløre de falske nettsidene, men merk deg at tilbudene på disse sidene gjerne kan virke for gode til å være sann.

Dersom du er på jakt etter et spesielt Black Friday-tilbud er det lurt å gå direkte til butikkenes nettsider fremfor å søke etter produktet på søkemotorer.

Tips 2: Pass deg for e-post

Svindlere kan lage falske e-postadresser som ser ut som kommer fra legitime forhandlere, men som faktisk er sendt deg i et forsøk på å prøve å stjele kortinformasjonen din. Disse falske nettsidene kan være så lik originalen at du tror du er på en spesifikk forhandlers faktiske nettside. Når du da foretar et kjøp jobber svindlerne i bakgrunn med å stjele kortinformasjonen din.

Igjen er rådet å gå direkte til den spesifikke nettbutikkens nettside, fremfor å gå til butikken via e-post eller pop-ups.

Tips 3: Vær oppmerksom på svindel via sosiale medier

Svindlere forsøker også å få tak i offer via sosiale medier, og kan bruke falske Facebook-kontoer til å poste tilbud. Gjerne av «et tilbud som er for godt til å være sant». Det skumle med denne typen svindel er at den kan spre seg raskt, fordi algoritmene til Facebook kan bidra til at kjøp du foretar etter å ha klikket på en slik annonse, får større spredning. Da kan spesielt de i din omgangskrets rammes.

Det er derfor lurt å være litt på jakt samt huske på at dersom et tilbud virker for godt til å være sant, så er det gjerne det.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer