Verdens forsider

Slik valgte papiravisene å dekke valgthrilleren

- Manuset til en tragedie, skriver tyske Der Spiegel.

SLUTTEN: Det er slutt på leken, melder The Times. Og mange vil nok være enige i det.
SLUTTEN: Det er slutt på leken, melder The Times. Og mange vil nok være enige i det.Vis mer

(Dagbladet): - Dette er ikke en dag for papiravisens sterke sider, sier presseekspert og daglig leder i stiftelsen Tinius, Kjersti Stavrum Løken.

I natt ble det klart at Donald Trump vant presidentvalget i USA. Da papiravisene gikk i trykken, var imidlertid dette langt fra avgjort, og dette gir seg utslag i hvordan verdens aviser har valgt å dekke valgthrilleren i dag.

Se forsidene nederst i saken.

Australske The Daily Telegraph har valgt å slå opp en fullside med «Gud bevare Amerika» - det amerikanske valgmarerittet, mens tyske Der Spiegel sammelikner oppløpet til presidentvalget med en filmtragedie. Britiske Daily Mirror er imidlertid mer interessert i hva som skjer med Prins Harry.

Den franske avisa Libération har i dag også gitt ut en spesialversjon, der de har gitt det amerikanske presidentvalget navnet «Trumpocalypse», et fiffig ordspill basert på Trump og den bibelske dommedagen, apokalypsen.

- Sulter etter oppdateringer

- Det frosne papiruttrykket blir irrelevant på en dag som dette, der nyheter med løpende oppdateringer, mange ulike kilder og et mangfold av perspektiver er så etterspurt, sier Løken, som selv ikke har kastet et blikk på dagens aviser.

Nettavisene derimot, har hun fulgt med iver. Der oppdateres det kontinuerlig med analyser, nye fakta og reaksjoner fra kjente politikere og ledere.

- Jeg merker jeg har en utrolig sult etter oppdateringer og analyser basert på fakta som ruller inn, og da er det nettavisene som klarer å levere dette, sier hun, men legger samtidig til:

- Men så tror jeg at når den største overraskelsen først har gitt seg, så vil nettopp det redigerte, prioriterte uttrykket på papir være det man trenger.

Meningsmålinger ga feil bilde

Mange medier har i forkant av presidentvalget lent seg kraftig på meningsmålinger som heller i Hillary Clintons retning. Nå, som resultatet er klart, viser det seg at disse meningsmålingene ikke har gitt et riktig bilde av situasjonen.

- Dette er også et uttrykk for det brutale budskap om at journalistikken ikke har vært viktig nok for folk i USA når de skulle stemme. Det er ingen grunn til at også norske redaksjoner kan ta lærdom av dette, og gjøre grundigere vurderinger - blant annet om hvordan de velger å bruke meningsmålinger, sier hun.

Ettersom nyheten er blitt kjent, har flere aviser kommet ut med sine varianter av forsider. Noen mer oppsiktsvekkende enn andre.

Dagbladet har samlet et utvalg av oppslagene til verdens papiraviser:

HORRORHUSET: Amerikanske Daily News går langt i sitt oppslag. Med flagget opp-ned, og tittelen «House of Horrors», levner det liten tvil om hva redaksjonen mener om nattens resultat.
HORRORHUSET: Amerikanske Daily News går langt i sitt oppslag. Med flagget opp-ned, og tittelen «House of Horrors», levner det liten tvil om hva redaksjonen mener om nattens resultat. Vis mer
ENDETIDEN: Den franske avisen Libération har en egen spesialutgave i dag, som har fått navnet «Trumpocalypse».
ENDETIDEN: Den franske avisen Libération har en egen spesialutgave i dag, som har fått navnet «Trumpocalypse». Vis mer
BITTERT: Etter det mest splittende valget i amerikansk historie, har amerikanske velgere strømmet til urnene for å trekke en bitter konklusjon, meler The Daily Telegraph.
BITTERT: Etter det mest splittende valget i amerikansk historie, har amerikanske velgere strømmet til urnene for å trekke en bitter konklusjon, meler The Daily Telegraph. Vis mer
TRAGEDIE: Der Spiegel skriver manuset til en tragedie.
TRAGEDIE: Der Spiegel skriver manuset til en tragedie. Vis mer
MARERITTET: Eller kvinnen? Spør svenske Expressen før valget var klart.
MARERITTET: Eller kvinnen? Spør svenske Expressen før valget var klart. Vis mer
SPLITTET:  En ting er at de amerikanske velgerne er splittet i synet på hvem de vil velge som president. Viktigere er det at prins Harry vil beskytte kjæresten sin, mener Daily Mirror.
SPLITTET:  En ting er at de amerikanske velgerne er splittet i synet på hvem de vil velge som president. Viktigere er det at prins Harry vil beskytte kjæresten sin, mener Daily Mirror. Vis mer
DET ER LOV Å HÅPE: Sør -Afrikanske The Times ønsker å være håpefulle.
DET ER LOV Å HÅPE: Sør -Afrikanske The Times ønsker å være håpefulle. Vis mer
DOLLAR: I franske Libération handlet det også om det amerikanske valget: «Valget som veide 7 millarder».
DOLLAR: I franske Libération handlet det også om det amerikanske valget: «Valget som veide 7 millarder». Vis mer
GUD BEVARE USA: - Det amerikanske presidentmarerittet, skriver australske The Daily Telegraph.
GUD BEVARE USA: - Det amerikanske presidentmarerittet, skriver australske The Daily Telegraph. Vis mer
DEN AMERIKANSKE DRØMMEN: Tyske Die Tage Zeitung drømmer om Michelle Obama.
DEN AMERIKANSKE DRØMMEN: Tyske Die Tage Zeitung drømmer om Michelle Obama. Vis mer
KJÆRE GUD, NEI: The New Yorker overlater det til en avisside i en karrikaturtegning å kommentere nattens valg med titler som «Alt annet enn det», og «Kom igjen». Fra 6. november.
KJÆRE GUD, NEI: The New Yorker overlater det til en avisside i en karrikaturtegning å kommentere nattens valg med titler som «Alt annet enn det», og «Kom igjen». Fra 6. november. Vis mer
ENDEN ER NÆR: Amerikanske «Time» spår også at enden er nær. Nå gjenstår det å se hva som skjer. Fra 4. november.
ENDEN ER NÆR: Amerikanske «Time» spår også at enden er nær. Nå gjenstår det å se hva som skjer. Fra 4. november. Vis mer