Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Slik var Aris liv

Ari Behn har vært en del av norsk offentlighet i flere tiår.

GIKK BORT: Onsdag 25. desember 2019 kom nyheten om at Ari Behn (47) er død. Slik var hans liv. Video: Dagbladet TV Vis mer

1. juledag klokka 21.00 offentliggjorde hans nærmeste familie at forfatter og kunstner Ari Behn er død, 47 år gammel. Han tok sitt eget liv.

Behn har vært en del av den norske offentligheten i flere tiår, som forfatter, som ektemann og seinere eksmann av Märtha Louise, og som billedkunstner.

Ari Mikael Behn ble født 30. september 1972 i Aarhus i Danmark, men fra seksårsalderen flyttet foreldrene til Moss, hvor Behn vokste opp.

Kjent forfatter

Behn har skrevet en rekke romaner, novellesamlinger og skuespill. De siste åra slo han seg opp som kunstmaler, og gjorde stor suksess. I et intervju med Dagbladet Magasinet i april i år forteller Behn at han staket ut livskursen allerede som liten. Som tidligere steinerskoleelev og sønn av to steinerskolelærere visste alltid at han skulle skrive og male.

Live-published photos and videos via Shootitlive

- Jeg har hele veien trodd på det jeg har i meg. Den tryggheten fikk jeg fra barndommen. Mine foreldre og skolen, som har vært veldig viktig. Jeg har gjort alt det en steinerskoleelev lærer: skrive, male, stå på scenen, spille teater. Du kan si at jeg er den perfekte steinerskoleelev, sa Behn.

Han siste bok het «Inferno» (2018). Før det hadde han gitt ut tre romaner: «Bakgård» (2003), «Entusiasme og raseri» (2006) og «Vivian Seving etc.» (2009).

VISER FREM FERDIGHETENE PÅ HESTERYGGEN: Ari Behn på rideferie i Spania. Video: Don Alfonso Vis mer

Hans litterære helt var Ernest Hemingway, ifølge et tidligere intervju med Dagbladet. Behn fikk sitt skrivende gjennombrudd med novellesamlingen «Trist som faen» i 1999. Verket solgte over 100 000 eksemplarer og fikk blant annet terningkast seks i VG, noe som gjorde at Behn valgte å tatovere et motiv av sekserterningen på overarmen, et stunt mange husker en dag i dag.

- Da jeg fikk sekseren for «Trist for faen» tatovert, var det fordi skriving er mitt spor i livet. Men det var mest gjort på spøk. Jeg fikk også en sekser for «Talent for lykke». Den lot jeg være å tatovere, har Behn forklart overfor Dagbladet.

KJENT TATOVERING: Behn viser fram terningkastet. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet
KJENT TATOVERING: Behn viser fram terningkastet. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet Vis mer

Forlegger i Kolon forlag, Bjørn Aagenæs, skriver til Dagbladet at Ari var en svært viktig forfatter og at han vil bli savnet.

- Ikke bare for Kolon forlag, og Gyldendal, men også for den norske samtidslitteraturen. Han hadde en unik stemme, og skrev med stor presisjon, innlevelse og menneskekunnskap. Vi jobbet nå med nye litterære prosjekter, sier Aagenæs og fortsetter:

- Ari var en svært spesiell person, med en egen varme, og fikk alle omkring seg til å føle sett, verdsatt og ikke minst husket - jeg tror jeg kan si at han husket alle han hadde møtt. Han var et menneske man ble svært glad i.

Den nye vinen

Sammen med blant andre fotograf Per Heimly var Behn en del av et kunstmiljø på 90-tallet som ofte ble kalt for «den nye vinen». Ifølge et intervju Behn gjorde med DN Lørdag, ble begrepet født 8. oktober 1993, da han, Bertrand Besigye og Henning Bråthen reiste seg inne på Theatercaféen i Oslo og leste opp et slags manifest.

Manifestet handlet om hvordan de «skulle ta Kultur-Norge», skriver avisen. Det som fikk mest oppmerksomhet av det som ble sagt, var: «vi er den nye vinen, den nye vinen som skal sprenges». Behn ble deretter båret ut av en av vaktene på Theatercaféen og fortalt at han var utestengt på livstid. I dag henger imidlertid et portrett av Behn på veggen på samme utested, et velkjent tegn på at man er regnet som en av Norges mest framtredende kulturpersonligheter.

2016: Ari Behn hedres med portrett på Theatercaféen i Oslo. Tegner Esther Maria Bjørneboe, Caroline Boman Hansen og Ari Behn. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
2016: Ari Behn hedres med portrett på Theatercaféen i Oslo. Tegner Esther Maria Bjørneboe, Caroline Boman Hansen og Ari Behn. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Reiste mye

Ifølge Behns prat med Dagbladet i april 2019 var han alltid eventyrlysten, noe som resulterte i at han har tatt buss gjennom 46 amerikanske delstater, bodd et år i Ghana, hengt i Marokko, rapportert fra grensen til Afghanistan og løpt foran okser i Pamplona.

- Jeg er introvert og ekstrovert samtidig. Jeg kan observere, være lyttende, og så kan jeg plutselig ta rommet. Det veksler veldig. Det er komplekst, har Behn tidligere fortalt til Dagbladet.

Bøkene til Behn er oversatt til svensk, dansk, tysk, ungarsk, fransk og islandsk. I 2011 debuterte Behn som dramatiker med stykket «Treningstimen». Det samme året vant han en Gullrute-pris for programmet «Ari og Per» som han lagde sammen med sin gode venn Per Heimly.

2010: Ari Behn og Per Heimly i New York.
Foto: Agnete Brun / Dagbladet
2010: Ari Behn og Per Heimly i New York. Foto: Agnete Brun / Dagbladet Vis mer

Innom kongefamilien

Noen år etter suksessen med novellesamlingen «Trist som faen» (1999) ble Behn for alvor allemannseie i Norge og Norden. I 2002 giftet han seg med prinsesse Märtha Louise. De fikk tre døtre sammen: Maud Angelica, Leah Isadora og Emma Tallulah, og har hatt delt omsorg for barna etter at de skilte seg i 2016.

FORLOVET: Märtha Louise og Ari Behn da de offentliggjorde forlovelsen. Foto: Aleksander Nordahl /Dagbladet
FORLOVET: Märtha Louise og Ari Behn da de offentliggjorde forlovelsen. Foto: Aleksander Nordahl /Dagbladet Vis mer

Etter skilsmissen sleit Behn. Han fikk behandling på sykehus for panikkanfall våren 2017. Han har også slitt med alvorlige helseproblemer, forårsaket av en ubehandlet ørebetennelse fra barndommen.

På vårparten 2018 ble det kjent at Behn hadde latt seg fotfølge av et tv-team etter skilsmissen. Materialet skulle bli til TV3-programmet «Ari og halve kongeriket», og ble beskrevet på følgende måte:

«Hvem er egentlig påfuglen, prinsgemalen og forfatteren bak masken? Bli med Ari på reisen i det vanskelige året etter skilsmissen, da han endelig må finne sin plass og finne ut hvem han virkelig er.»

KASTET HANSKEN: Ari Behn i lokalene til Dagbladet. Han kom innom og kastet hansken og utfordret skribent Kjetil Rolness til duell. Årsaken var at Rolness fornærmet Behn og hans venner i sin lørdagsspalte i Dagbladet, hvor han omtalte Behns forhold til prinsesse Märtha Louise. Foto: Aleksander Nordahl / Dagbladet
KASTET HANSKEN: Ari Behn i lokalene til Dagbladet. Han kom innom og kastet hansken og utfordret skribent Kjetil Rolness til duell. Årsaken var at Rolness fornærmet Behn og hans venner i sin lørdagsspalte i Dagbladet, hvor han omtalte Behns forhold til prinsesse Märtha Louise. Foto: Aleksander Nordahl / Dagbladet Vis mer

Behn forsøkte imidlertid å stanse programmet rett før premieren, etter uenigheter om deler av innholdet. Dagbladets anmelder ga dokumentaren terningkast to og mente programmet «tråkker ham altfor nært». I 2018 ble det også kjent at Behn hadde inngått en kontrakt for hele sju bøker med Juritzen forlag.

2018 ble året Behn for alvor slo gjennom som kunstmaler. I Norge gjennomførte Behn langt over 50 pop up-utstillinger over hele landet, og i 2018 solgte han malerier for 5,7 millioner kroner.

Våren 2019 var han i Los Angeles med utstillingen «Borderless», der han sammen med kunstner Espen Eiborg og skuespiller og kunstner Mikael Persbrandt stilte ut bildene sine på Gabba Gallery.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media