PAN AM-PIKENE: Elise Tingulstad Nore og Mette-Marit Sakrisvold jobbet som flyvertinner i Pan Am på 60- og 70-tallet. I kveld samles de sammen med en rekke andre tidligere Pan Am-flyvertinner for å se premieren på TV 3-serien «Pan Am».
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
PAN AM-PIKENE: Elise Tingulstad Nore og Mette-Marit Sakrisvold jobbet som flyvertinner i Pan Am på 60- og 70-tallet. I kveld samles de sammen med en rekke andre tidligere Pan Am-flyvertinner for å se premieren på TV 3-serien «Pan Am». Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

Slik var de norske Pan Am-pikenes glamorøse hverdag

- Det var helt magisk, sier Elise Tingulstad Nore (63) og Mette-Marit Sakrisvold (70).

(Dagbladet): - Det var drømmejobben, sier tidligere Pan Am-flyvertinne Elise Tingulstad Nore til Dagbladet.

Nå har hennes glamorøse hverdag fra Pan Am, det ledende flyselskapet i USA gjennom store deler av 1900-tallet, fått en TV-serie basert på sin galmorøse storhetstid.

- Helt identisk 60-tallsnostalgien fra den Emmy-vinnende retroserien «Mad Men» fortsetter i TV 3-serien «Pan Am», som har premiere i kveld.

Tingulstad Nore (63) og Mette-Marit Sakrisvold (70) har stor tro på serien, og skal se hver eneste episode.

I kveld samles de med en rekke andre tidligere Pan Am-piker møtes for å se premieren.

- Det er helt identisk. Alt stemmer på en prikk, sier Tingulstad Nore, som har sett deler av første episode allerede.

Estée Lauder og Cordon Bleu Omtrent 600 norske, unge piker har vært ikledd Pan Am-uniform. Sakrisvold var blant dem i 1965, Tingulstad Nore fra 1969 til 1971.

NOSTALGI: Skuespillerne Christina Ricci, Kelli Garner, Karine Vanasse og Margot Robbie spiller Pan Am-flyvertinnene Maggie, Kate, Colette og Laura. Foto: TV 3
NOSTALGI: Skuespillerne Christina Ricci, Kelli Garner, Karine Vanasse og Margot Robbie spiller Pan Am-flyvertinnene Maggie, Kate, Colette og Laura. Foto: TV 3 Vis mer

Kun et fåtall av dem som søkte fikk drømmen om en jobb som kabinpersonale oppfylt. Straks de var sluppet gjennom Pan Am-nåløyet fulgte International Stewardess College i Los Angeles, sminkeopplæring med Estée Lauder-ansatte og kokkekurs Cordon Bleu-style.

- Dagens flyvertinner er søte og flinke. Men de har nok ikke hatt så nøye opplæring som det vi hadde, sier Tingulstad Nore.

Strenge forhold De skulle være slanke og flotte, medgjørelige og hyggelige, velutdannede og flerspråklige. Ikke lavere enn 165 centimeter, og ikke over 175. Fram til 1970 skulle de heller ikke være gift, eller ha barn.

- Det var strengt utseendemessig. De veide oss, sjekket negler og hår, og at korsettet var på før hver flyging. Én gang var håret mitt et par centimeter for langt. Da ble jeg sendt hjem igjen, forteller Sakrisvold.

Destinasjonene var mange og eksotiske. Hver gang de ankom en ny by, ventet luksusrom, penger i riktig valuta og festlige invitasjoner dem. Blikkene var lange og oppmerksomheten massiv da de gikk gjennom flyplasser i Pan Am-uniform.

- Det var en helt fantastisk periode av livet mitt, helt magisk, legger Sakrisvold til.

- Fortsatt tilknytning De har fortsatt kontakt med hverandre, en del av dem. Gjennom World Wings International kan de spore opp hvor i verden tidligere Pan Am-ansatte bor, og har en egen norsk avdeling med rundt 60 registrerte medlemmer.

PAN AM-DAGENE: Elise Tingulstad Nore (til venstre) var flyvertinne i Pan Am fra 1969 til 1971.
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
PAN AM-DAGENE: Elise Tingulstad Nore (til venstre) var flyvertinne i Pan Am fra 1969 til 1971. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Og det er stilig. Jeg har aldri hørt om tidligere kolleger som fortsatt har kontakt 20 år etter at selskapet ble lagt ned. 

20 år siden er gått Tingulstad Nore møtte opp på Fornebu for å vinke adjø til det siste Pan Am-flyet som landet der, etter at selskapet gikk konkurs i 1991.

- Det er litt ekkelt, men jeg kjenner fortsatt en sterk tilknytning til Pan Am, sier hun.

Estetikkfascinasjon Det ligger et slags nostalgisk slør over 60-tallet, mener Tor Even Svanes, som har skrevet romanen «Hotel Eldorado» om flyselskapet Braathens SAFE og den norske charterkulturen i 1961.

- Det dreier seg om en fascinasjon for 60-tallsetikken, og hvordan 60-tallet appellerer til skaperne, så vel som seerne. Så gjenstår det å se om «Pan Am» kan måle seg med «Mad Men», sier Svanes.

MODELL: Tingulstad Nore har spart på flere bilder og utklipp fra Pan Am-tiden. Her er hun fotografert i ny hattemodell i 1969.
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
MODELL: Tingulstad Nore har spart på flere bilder og utklipp fra Pan Am-tiden. Her er hun fotografert i ny hattemodell i 1969. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer