ASKEPOT: Pavel Trávnícek spiller prinsen, Libuse Safrankova spiller Askepott, en kløpper med pil og bue.

Foto: NRK / Buena Vista Home Entertainment
ASKEPOT: Pavel Trávnícek spiller prinsen, Libuse Safrankova spiller Askepott, en kløpper med pil og bue. Foto: NRK / Buena Vista Home EntertainmentVis mer

Slik var det da Dagbladet var på Askepott-tur

- Vi ble forelsket i hverandre under innspillingen, sier Pavel Trávnícek, som spiller prinsen.

(Dagbladet): Å se prinsen lete etter den mystiske og vakre jenta i Tsjekkias skoger har blitt en fast juletradisjon for mange nordmenn.

Utenlandske filmer med en norsk fortellerstemme er noe mange skyr, men ikke når Tre Nøtter til Askepott går på TV på julaften.

I 2008 var Dagbladet i Tsjekkia for å finne Askepott-magien.

- Området vi skal til ligger en drøy time sør for hovedstaden, ned mot grensa til Tyskland. Vi vet ikke helt hva vi leter etter, men det bør være noe magisk. Og det bør helst inneholde en hvit hest, som Askepotts flotte Juracek, skriver Dagbladets reporter.

Samme år møtte vi også prinsen. Den kjekke, småfrekke prinsen, med halvlangt hår og hvit tights.

Han var da i slutten av 50-åra, og hadde vært skilt to ganger.

- Vi ble forelsket i hverandre under innspillingen. Da filmteamet var opptatt med andre ting, snek vi oss bort i skogen og kysset hverandre. Det var så kaldt på filmsettet at vi måtte dele på kroppsvarme for ikke å bli helt blåfrosne, avslørte Pavel Trávnícek.

Det var Libuse Safránková som spilte Askepott. Hun er en folkekjær, men sky skuespiller.

Regissøren Václav Vorlícek har fortalt at han ble bergtatt av den unge skuespillerinnen.

-  Jeg kunne se at hun ville gi alt i rollen. Så skjøt vi noen prøvescener med henne, og hun vant castingen, sier Vorlícek ifølge den tyske fansiden Drei Haselnuesse fuer Aschenbroedel.

Det er Knut Risan som er filmens norske stemme. Han døde i fjor, 80 år gammel.

Risan er også kjent fra en annen film, som står på lista over juletradisjonsfilmer. Han spiller kongen i Reisen til Julestjernen.