Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Slik var folkekjære Vidar Theisens private drama

- Nervene mine gikk mer eller mindre i spinn.

FAMILIEKJÆR: Vidar Theisen leser høyt for sønnen. - Han var en veldig trofast og kjær familiemann. Han viste oss omsorg, forteller Vidar Theisens sønn, Jens Ottar Theisen. Foto: Privat / hentet fra biografien Vidar Theisen -«Statsmeteorologen som tok Norge med storm», av Øyvind Kleiveland
FAMILIEKJÆR: Vidar Theisen leser høyt for sønnen. - Han var en veldig trofast og kjær familiemann. Han viste oss omsorg, forteller Vidar Theisens sønn, Jens Ottar Theisen. Foto: Privat / hentet fra biografien Vidar Theisen -«Statsmeteorologen som tok Norge med storm», av Øyvind Kleiveland Vis mer

(Dagbladet): - Han var en veldig trofast og kjær familiemann. Han viste oss omsorg, forteller Vidar Theisens sønn, Jens Ottar Theisen, til Dagbladet.

Torsdag sovet den folkekjære statsmeteorologen Vidar Theisen inn, 79 år gammel.

Theisen, som fikk diagnosen Parkinson i 2006, har levd et imponerende liv. Han jobbet som meteorolog i over 40 år, og i 21 av dem kunne Norges befolkning følge ham på NRK.

Derfor har også millioner av nordmenn et helt spesielt forhold til mannen som karakteriseres av venner som både belest, bereist og kunnskapsrik.

KJENT SYN: Her er statsmeteorolog Vidar Theisen foran værkartet i NRK i 1980. Foto: NTB Scanpix
KJENT SYN: Her er statsmeteorolog Vidar Theisen foran værkartet i NRK i 1980. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Theisens særegne talemåte gikk rett hjem hos det norske folk, og han ble både parodiert av Trond Kirkevaag og fikk sin egen fanklubb.

Foreldrene protesterte Men Theisens liv utenfor tv-skjermen er det færre som kjenner til. Det var preget av dramatikk, sorg og sterke følelser.

På jakt etter kjæreste svarte Theisen i 1957 på en kontaktannonse skrevet av Gudrun Moen - kvinnen han seinere skulle gifte seg med. Hennes skjebne skulle vise seg å utgjøre et dramatisk vendepunkt i Theisens liv.

Gudrun hadde lidd av leddgikt siden hun var åtte år gammel. I biografien om Theisen, «Statsmeteorologen som tok Norge med storm» av journalist og pastor Øyvind Kleiveland, står det at Theisen raskt skjønte at Gudrun, «som var det vi i dag vil kalle multihandikappet», ville kunne dø om sykdommen utviklet seg.

Likevel tok Theisen sjansen da han skjønte hvor glad hun var i ham. Theisens foreldre var derimot ikke like begeistret.

BRYLLUP: Vidar Theisen giftet seg med sin andre kone Mary i 1964. Foto: Privat / hentet fra biografien «Statsmeteorologen som tok Norge med storm» av journalist og pastor Øyvind Kleiveland.
BRYLLUP: Vidar Theisen giftet seg med sin andre kone Mary i 1964. Foto: Privat / hentet fra biografien «Statsmeteorologen som tok Norge med storm» av journalist og pastor Øyvind Kleiveland. Vis mer

- Mine foreldres største motforestilling mot ekteskapet var at jeg fysisk måtte ta meg av Gudrun på grunn av hennes handicap, sier Vidar i boka.

Mistet sønn og kone Men Theisen sto på sin overbevisning, og trosset sine foreldre. I april 1959 giftet de to seg - uten Theisens foreldre til stede.

Men dramatikken sluttet ikke med det for Theisen. I februar 1962 fødte Gudrun sønnen Jahn Otto Theisen.

Både Gudrun og babyen måtte ha oksygentilførsel under fødselen, men på grunn av hennes leddgikt fikk de ikke slangen langt nok ned i halsen. Jahn Otto ble født med alvorlige hjerneskader og cerebral parese. Han døde bare to dager gammel.

Etter fødselen fikk Gudrun beskjed om at også hennes tid var knapp.

PÅ KARNEVAL: Vidar Theisen og kona Mary har reist mye. Her i Egypt. Foto: Privat / hentet fra biografien «Vidar Theisen - Statsmeteorologen som tok Norge med storm».
PÅ KARNEVAL: Vidar Theisen og kona Mary har reist mye. Her i Egypt. Foto: Privat / hentet fra biografien «Vidar Theisen - Statsmeteorologen som tok Norge med storm». Vis mer

- Vi fikk beskjed om at hun bare hadde uker eller måneder igjen å leve, sier Theisen i boka.

14. november slo leddgikten inn i hjertet hennes, og hun døde bare 29 år gammel.

Fikk nerveproblemer Tapet av kona og sønnen gikk hardt inn på Theisen. Sorgen var med ham hele livet, og Theisen fikk problemer med nervene.

- Nervene mine gikk mer eller mindre i spinn. (...) Jeg oppsøkte presten, og jeg fikk god hjelp fra legen. Men jeg har slitt med nervene helt fram til i dag, sier han i boka fra 2011.

Sønnen Jens Ottar forteller at tapet av barn og kone gikk sterkt inn på Theisen.

I EGYPT: Vidar Theisen elsket å reise, og hadde et brennende engasjement for Midtøsten. Foto: Privat / hentet fra biografien «Vidar Theisen - Statsmeteorologen som tok Norge med storm», av Øyvind Kleiveland
I EGYPT: Vidar Theisen elsket å reise, og hadde et brennende engasjement for Midtøsten. Foto: Privat / hentet fra biografien «Vidar Theisen - Statsmeteorologen som tok Norge med storm», av Øyvind Kleiveland Vis mer

- Det var et voldsomt tap som han sørget dypt over, sier han til Dagbladet.

Biograf Kleiveland utdyper hvordan tragedien preget Theisen.

- Tapet av barn og kone var det store negative vendepunktet i livet hans. Mary har bekreftet at han har hatt sjelelige problemer med det opp gjennom åra. Når han har hatt det tøft har han vært oppfarende og høyrøstet, sier Kleiveland til Dagbladet.

Ny kone Men det skulle snart komme en ny kvinne inn i Theisens liv. Gudrun hadde nemlig gitt beskjed til Theisen at han måtte finne seg en annen kone når hun hadde gått bort.

- Det var veldig viktig for henne at jeg gjorde det, sier Vidar i boka.

PENSJONERT: Vidar Theisen ble hyllet da han gikk av med pensjon i 2001. Foto: Ola Sæther
PENSJONERT: Vidar Theisen ble hyllet da han gikk av med pensjon i 2001. Foto: Ola Sæther Vis mer

Han tok igjen pennen fatt og svarte på kontaktannonser - og det var til slutt den danske sykepleieren Mary Nielsen som vant hans hjerte.

Bare ni måneder etter at de først brevvekslet, giftet de seg i Danmark i 1964.

- Jeg hadde vel ikke tenkt at det skulle gå så fort, men Vidar var ganske ivrig, så da ble det slik, sier Mary i biografien.

Fikk Parkinson Sammen fikk de barna Jens Ottar og Astrid, men Theisen hadde ennå ikke møtt sin siste utfordring. I 2006 fikk han diagnosen Parkinson, og opplevde ukontrollerte skjelvinger, langsomme bevegelser, stivt ansiktsuttrykk og stive muskler, ifølge boka.

Sønnen Jens Ottar forteller til Dagbladet at denne sykdommen var sterkt delaktig i Theisens bortgang.

VILLE BLI METEOROLOG: Folkekjære Vidar Theisen var kristen, og håpet at ved å bli kjent så ville han få muligheten til å utdype forholdet mellom kristen tro og naturvitenskap. Torsdag kveld sovnet han stille inn, 79 år gammel. Foto: Erlend Aas / NTB Scanpix
VILLE BLI METEOROLOG: Folkekjære Vidar Theisen var kristen, og håpet at ved å bli kjent så ville han få muligheten til å utdype forholdet mellom kristen tro og naturvitenskap. Torsdag kveld sovnet han stille inn, 79 år gammel. Foto: Erlend Aas / NTB Scanpix Vis mer

Biograf Kleiveland beskriver Theisen som en stor inspirasjonskilde.
 
- Siden jeg traff ham i 1995 har jeg sett opp til hans store vidd og kunnskap. Vidars familiekjærhet inspirerer meg også, han var trofast mot sin familie.

I 1999 spurte Dagbladet Theisen hva han ville likt at Gud sa idet han ankom, dersom Himmelen fantes.

- Formodentlig: «Velkommen». Siden kom han vel til å si mer, men jeg ville jo foretrekke å slippe innenfor først. Så fikk Han bestemme samtaleemnet etterpå. Det er jo Han som bestemmer der, svarte Theisen da.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media