Slik var hverdagslivet i Hitlers hovedstad

To nye bøker kaster nytt lys over mørk fortid.

INNSAMLING: Berlin 1943, unge gutter samler i skarpmetall til bruk i den hardt pressede krigsindustrien. Ennå er det forholdsvis fredelig på overflaten. Foto Scanpix
INNSAMLING: Berlin 1943, unge gutter samler i skarpmetall til bruk i den hardt pressede krigsindustrien. Ennå er det forholdsvis fredelig på overflaten. Foto Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ANMELDELSE: Hvordan var livet i Berlin under andre verdenskrig? Hvor sterk var oppslutningen om naziregimet blant byens innbyggere? Hva visste de om konsentrasjonsleirene? Kort sagt: Hvordan reagerte majoriteten av vanlige mennesker på det voldsomme dramaet de var omsluttet av og delaktig i, som midtpunkt i historiens store dreiescene?  Historikerens framstilling To nye bøker fra Dinamo Forlag i to ulike litterære sjangrer gir noen viktige svar på disse vesentlige spørsmålene. La oss begynne med Roger Moorhouse og hans forskningsbaserte framstilling av liv og død i Hitlers hovedstad.

Gjennom upubliserte dagbøker, brev og muntlige beretninger gir Moorhouse stemme til en aldrende prøysser, en husmor i matkø, en skomaker og kommunistsympatisør som gir husly til ettersøkte jøder, en gutt som forsøker å finne fram til skolen sin blant brennende husfasader og gater med fjell av grus. Sammenholdt med reportasjer fra utenlandske korrespondenter (blant andre Aftenpostens journalist Theo Findahl) og offisielle kunngjøringer, prøver faghistorikeren Moorhouse å tolke den alminnelige stemningen i Berlin — denne kosmopolitiske byen med så sterke liberale og intellektuelle tradisjoner — som befant seg i diktaturets jerngrep, der all form for opposisjon var forbundet med livsfare.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer