Slik var Jacksons siste timer

På bakgrunn av den siste ukas rettslige høring begynner brikkene å falle på plass. Her er historien om pop-kongens dramatiske død.

NYE AVSLØRINGER: Høringen, som har funnet sted den siste uka, har fått fram nye opplysninger rundt Michael Jacksons død. Høringen gjennomføres for å avgjøre om bevisene mot Jacksons lege, Conrad Murray er sterke nok til å holde i en rettssak. Foto: KNBC4/ Reuters/Scanpix
NYE AVSLØRINGER: Høringen, som har funnet sted den siste uka, har fått fram nye opplysninger rundt Michael Jacksons død. Høringen gjennomføres for å avgjøre om bevisene mot Jacksons lege, Conrad Murray er sterke nok til å holde i en rettssak. Foto: KNBC4/ Reuters/ScanpixVis mer

25. juni 2009 døde verdens største pop-ikon. Denne uka startet høringene av Conrad Murray, Michael Jacksons private lege, som er siktet for uaktsomt drap.

De siste dagenes i retten har avslørt en rekke sentrale opplysninger, som nå danner et stadig klarere bilde av hva som egentlig skjedde med den høyt elskede pop-stjerna. Conrad Murray risikerer å måtte tilbringe de neste fire årene i fengsel dersom han blir kjent skyldig.

Full av dop Uttalelser, avhør og rapporter forteller om noen svært dramatiske timer og minutter i forkant av Jacksons død.

01.30: Michael Jackson sliter med å sove og hans personlige lege, Conrad Murray, gir ham ti milligram valium samt intravenøst drypp av det beroligende middelet lorazepam. I ettertid har det i tillegg blitt funnet spor av Midazolam, Diazepam, Lidocaine og Ephedrine i Jacksons kropp.

10.30: Etter en urolig natt gir Conrad Murray Jackson en injeksjon av anestesimiddelet propofol. Murray har forklart i avhør at han ga en dose på 50 mg fordi Jackson hadde hatt en allergisk reaksjon. I ettertid har Murray blitt siktet for uaktsomt drap for å gitt en dødelig dose av legemiddelet.

Fraværende lege 11.15-12.02: Telefonlister tyder på at Dr. Conrad Murray var fraværende i de avgjørende siste minuttene av Jacksons liv. Aktor la torsdag fram telefonlister som viser at Murray var i nesten uavbrutte telefonsamtaler de siste 45 minuttene før han innså at Jackson ikke pustet.

I løpet av denne tiden skal Murray ha ringt både sin egen klinikk i Las Vegas, en kvinne i Houston og en annen pasient.

Ifølge aktor David Walgren skal Murray ha tatt sin siste telefonsamtale klokken 11.51, en samtale som ble avsluttet elleve minutter seinere.

- Bevis vil vise at det sannsynligvis er på dette tidspunktet Murray først blir klar over Jacksons tilstand, har Walgren uttalt i retten.

- Fjernet bevis 12.02: Dr. Conrad Murray finner Jackson bevistløs i senga, ifølge aktor. I de siste dagenes høringer har øyenvitner, deriblant Jacksons livvakt Alberto Alvarez, forklart hvordan de ble beordret til å rydde bort legemidler før de fikk ringe etter ambulanse.

- Murray sa at Michael hadde fått en allergisk reaksjon og beordret meg til å samle sammen flaskene med det melkehvite innholdet og legge dem i en pose, har Alvarez uttalt i retten ifølge Los Angeles Times.

Politiet mener det melkehvite stoffet i posen var Propofol.

- Først etter at flaskene var ryddet bort fikk vi ringe etter ambulanse, har Alvarez forklart.

Barna ble vitner Men Murray og livvaktene var ikke alene i huset på dette tidspunktet, tilstede var også barna Paris og Prince Michael. Sistnevnte skal ha sett farens kollaps. Han trodde faren tullet, og ble «lamslått og i transe» da han forsto hva som foregikk.

- Det mest grusomme er at Prince trodde hans far bare tullet, men det var virkelig. Han så på at de prøvde å gjenopplive han, sier familievennen, Stacy Brown, som også har gitt ut bok om Jackson.

Barna skal ha blitt sjokkert over det som skjedde, og livvakten måtte holde dem unna på Murrays ordre.

Dramatisk nødsamtale 12.21: Jacksons livvakt Alberto Alvarez ringer 911:
- Vi har en mann her som trenger hjelp. Han puster ikke. Han puster ikke, og vi prøver å pumpe ham, men han responderer ikke.

- Ok, og han er ikke bevisst, heller?

- Han er ikke bevisst, sir.

- Vi er på vei dit nå. Jeg kan ikke hjelpe deg over telefonen.

- Vi har en personlig lege sammen med ham her.

- Ok, du har en lege der?

- Ja, men han responderer ikke på noe nå. Ikke på gjenopplivning eller noe.

Unnlater å fortelle 12.43: Ambulansen ankommer til slutt Jacksons hjem. Når ambulansepersonellet spør om Jackson har inntatt legemidler, unnlater Murray å fortelle at han har injisert propofol.
12:57: Dr. Richelle Cooper mener det ikke finnes håp med å gjenoplive Jackson, og autoriserer ambulansepersonellet til å erklære Jackson død. Men ifølge AP avslår ambulansepersonellet dette fordi Murray skal ha bedt dem om å forsøke mer gjenopplivning, og på grunn av Jacksons kjendisstatus.

Håpløs gjenoppliving På vei til sykehuset, i baksetet av ambulansen, tar Murray flere nye telefonsamtaler. Ifølge LA Times ringer han både Jacksons assistent og sin kjæreste Nicole Avarez. I går kveld vitnet Avarez i retten.

13.13: Ambulansen parkerer ved sykeshusets akuttavdeling. Etter dette følger en time med resultatløse forsøk på gjenoppliving av Michael Jackson.

14.26: Dr. Richelle Cooper erklærer Michael Jackson død.

Kilder: Dagbladet, CNN, AP, Los Angeles Times, New York Post, the Sun, People, VG