SISTE SEMI: I kveld gikk den siste semifinalen i Eurovision før lørdagens store finale. 18 skal bli til ti. Her er Latvias bidrag, Justs. Foto: Aftonbladet
SISTE SEMI: I kveld gikk den siste semifinalen i Eurovision før lørdagens store finale. 18 skal bli til ti. Her er Latvias bidrag, Justs. Foto: AftonbladetVis mer

Slik var semifinalen i Eurovision

Vi anmeldte låt for låt.

ANDRE EUROVISION-SEMIFINALE:

1. Latvia
Låt: «Heartbeat»
Artist: Justs
Dådyrøyne og hull på bukseknærne, røff knekk i stemmen og en stiv trommebeat. Det kunne jo vært noe om man hadde hatt et refreng å henge sangen på, men denne spinner rundt sin egen akse uten å komme noen vei. Faktene til Justs er vel det eneste som tiltar i løpet av låten.

2. Polen
Låt: «Color Of Your Life»
Artist: Michal Szpak
Huff da, dette floskelmaratonet har ikke mye for seg. Modulasjonene kommer som bestilt, leppen skjelver og Michael bruker patosen fra tiden som hardrocker for det den er verdt. Balladesnørr og tårer fra start til slutt uten at noen klarer å tro en strofe av det han synger. Men han har åpenbart jobbet mye med å få de lange krøllene til å ligge pent.

3. Sveits
Låt: «The Last Of Our Kind»
Artist: Rykka
Det er vel ikke til bli salig i sjelen av dette heller, men målt opp mot de to forløperne, er Sveits et lite skritt i riktig retning. Rykka har en fin stemme, selv om hun synger litt surt her og der. Balladen er medium, men refrenget funker i alle fall noenlunde.

4. Israel
Låt: «Made Of Stars»
Artist: Hovi Star
Glitter, paljetter, gnistregn, fuzzakkorder og et superaffektert refreng - det blir ikke mer Eurovision enn det, men det betyr ikke at det er bra av den grunn. Låten er stort et eneste langt refreng som ikke fester seg. Hovj ser egentlig mest ut som om han er i ferd med å bysse seg selv i søvn. Nok ballader for en stund nå!

5. Hviterussland
Låt: «Help You Fly»
Artist: Ivan
Milde måne så håpløst akterutseilt. «Help You Fly» høres utvilsomt ut som en levning fra 80-tallet. Ivan ser ut som om han kommer rett fra settet til Mad Max. Men han har i det minste det berømmelige glimtet i øyet og en god energi. Han digger det han holder på med. Befriende, om ikke annet.

6. Serbia
Låt: «Goodbye»
Artist: Sanja Vucic ZAA
Du skal høre mye, som de sier. Sanja kjører full dramaturgi med menn som fall for føttene hennes mens hun kauker i vei det dramatiske budskapet med skingrende røst. Pompøst på helt feil måte og sånn cirka 100% fjollete.

7. Irland
 Låt: «Sunlight»
Artist: Nicky Byrne
Nicky har boyband-erfaring og kjører på med sine fineste smil og rutinerte håndbevegelser. Pusestemmen kommer godt gjennom ruta, men har en ganske platt låt å jobbe med. Dog, i selskap med enkelte av de andre bidragene vi har sett så langt, fremstår han nesten som den reneste Mozart. Det sier MYE mer om de andre enn Nicky Byrne.

8. Makedonia
Låt: «Dona»
Artist: Kaliopi
Heisann, der kom Eurovision-vibratoen  - endelig? Kaliopi er høyt og lavt og den bevrende stemmen er så insisterende at de garantert kjenner vibrasjonene langt inn i green room-korridorene. Det er artig å se at noen tør å dra på med en låt som har røtter i egen kultur. Mer kuriøst enn bra, men Kalioni får pluss for autensitet, om man i det hele tatt kan bruke en sånn terminologi her?

9. Litauen
Låt: «I've Been Waiting for This Night»
Artist: Donny Montell
En slags kvasimoderne poplåt med et godt driv. I denne sammenhengen betyr det at det egentlig høres ut som om den er laget på 90-tallet. Men ok, i denne konteksten og så videre. Donny gir det han har og refrenget er brukbart fengende. Det blir neppe en floor filler på klubb, men han kan fort hevde seg brukbart i denne konkurransen.

10. Australia
Låt: «Sound Of Silence»
Artist: Dami Im
Demi har autoritet i både stemme og formidling. Låten er en flott voksenpop-sak som folk som blir glade av å høre Celine Dion og Barbra Streisand fort kan trykke til sitt bryst. Refrenget kommer i fine bølger og verset har nok av nerve til å gjøre den til rundens mest komplette så langt. Steike, nå var vi positive her.

11. Slovenia
Låt: «Blue And Red»
Artist: Manuella?
Nok en sanglerke fra øst. Klassisk vind-i-håret-semiballade som det går litt for mange av på dusinet. Kompentent nok, men helt uten knagger. Flaggene vaier og pyroen spruter, mens Manuella legger inn jodlegiret på tampen av låta. Jeg kjenner ingenting, det gjør sikkert ikke du heller. Når du verken forarger eller begeistrer i Eurovision, har du et problem.

12. Bulgaria
Låt: «If Love Was A Crime»
Artist: Poli Genova
Denne har det klassiske, litt kørka Eurovision-hooket. En dæsj folk, litt pop, enda mer etno og selvsagt en rar, liksomhip hårfrisyre. Publikum jubler og det har de god nok grunn til å gjøre denne gangen. Kommer garantert til å hevde seg.

13. Danmark
Låt: «Soldiers Of Love»
Artist: Lighthouse X
Fydda, Danmark. Det kommer ingen kompispoeng herfra. En livstruende kjedelig klisseballade som blir enda mer tullete av den affekterte og kleine fremførelsen til de tre hoppende og sprettende guttene på scenen.

14. Ukraina
 Låt: «1944»
Artist: Jamala
Mer etnoballaderi med smektende rytmer og duvende bevegelser. Det meste er etter boken, inkludert den gråtende og tunge stryken som kommer smygende på tampen av sangen. Jamala avslutter med å ule mot månen. Det spørs om det hjelper.

15. Norge
Låt: «Icebreaker»
Artist: Agnete
Det er åpenbart en dypt konsentrert Agnete som står på scenen i Stockholm. Det hjelper henne at hun - i objektivitetens navn - har en betydelig sterkere låt enn de flest av konkurrentene. Sangen får virkelig den oppdriften den trenger i bridgen, sånn at refrenget får slå ut i full mundur. Bra jobbet, Agnete.

16. Georgia
Låt: «Midnight Gold»
Artist: Nika Kocharov
Bassisten ser ut som en levning fra 90-tallets Manchester. Musikken til Georgia-gjengen er en forsåvidt relativt rett frem gitarrock som beveger seg i samme landskap som Black Rebel Motorcycle Club og deres likemenn. Det er vanskelig å se for seg at denne låten kan utrette så mye i denne konkurransen, men den er helt grei.

17. Albania
Låt: «Fairytale»
Artist: Eneda Tarifa
Langt fra det verste i denne konkurransen, selv om det er nok en ballade. Enada har en skolert stemme, men det blir litt for kaukende i lengden. Originaliteten er selvsagt totalfraværende. Velgjort er sjeldent nok.

18. Belgia
Låt: «What's The Pressure»
Artist: Laura Tesoro
Laura liker å hoppe rundt, blinkende discojakke har hun også. Hun knabber herfra og derfra til sitt lille funk-anthem, inkludert Queens «Another One Bites the Dust», men du verden så befriende med litt tempo og humør. Puh.